Monday , May 13 2024

Tranzactiile imobiliare, descurajate de euro, incurajate de chilipiruri

 “Sunt cazuri ale unor suceveni care, `n iulie, au zis „pas” dup\ ce au v\zut c=t de mult cre[te euro”, a spus Gabriel Naie, de la agen]ia imobiliar\ ProActiv u un exemplu de chilipir este `ns\, potrivit celor de la Imostar, un apartament de 100 metri p\tra]i `n bloc nou v=ndut cu doar 53.000 de euro u potrivit lui Adi H`ncu, de la agen]ia Extrem, multe b\nci au condi]ii de finan]are pentru cump\r\tor de genul auditului energetic [i izol\rii termice a locuin]ei u Dinu Ungureanu, de la agen]ia imobiliar\ Family, sus]ine c\ 13% dintre proprietari s-au hot\r=t, `n iulie, s\ nu mai v=nd\ locuin]ele pe fondul instabilit\]ii pie]ei, `n u[oar\ cre[tere fa]\ de iarna trecut\ c=nd doar 12% s-au decis s\ renun]e la a mai scoate la v=nzare apartamentele sau garsonierele 

 
Pia]a imobiliar\ din municipiul Suceava [i din `mprejurimi are de suferit nu doar din cauze mai vechi legate de criza economic\ [i care dureaz\ de ani de zile, ci [i din cauze recent ap\rute, iar una din cele mai nea[teptate este cre[terea exploziv\ a monedei europene `n raport cu cea na]ional\. Acest aspect a fost semnalat de mai mul]i agen]i imobiliari din municipiul Suceava care au spus c\ au avut de pierdut clien]i care s-au r\zg=ndit pe ultima sut\ de metri. „Din p\cate, sunt cazuri ale unor suceveni care, `n luna iulie, au zis „pas” la cump\rarea unor apartamente dup\ ce au v\zut c=t de mult cre[te euro. Probabil [i de fapt este de dorit ca s\ fie o situa]ie temporar\”, a spus Gabriel Naie, administrator la ProActiv Imobiliare. El face parte din zona agen]ilor de pe pia]a imobiliar\ care nu sunt prea `nc=nta]i de maniera `n care au evoluat lucrurile `n ultima perioad\, at=t din cauza fluctua]iilor cursului valutar, c=t [i din cauza b\ncilor. De regul\, cei care au luat decizia de a nu mai cump\ra sau de a am=na cump\rarea unor locuin]e p=n\ c=nd situa]ia pe pia]a valutar\ se stabilizeaz\ erau din cei care urmau s\ ia o locuin]\ prin credit bancar. De altfel, Gabriel Naie nu este singurul care ar fi semnalat [i aceast\ problem\ `n pia]a imobiliar\ sucevean\. „Sunt persoane care au renun]at s\ mai cumpere sau, cel pu]in, au am=nat cump\rarea unor locuin]e nu doar pe fondul greut\]ilor `n leg\tur\ cu proiectul „Prima cas\”, ci [i din cauza cursului valutar. Cunosc cel pu]in cinci persoane care voiau s\ cumpere, `n iulie, apartamente cu dou\ sau trei camere, dar au renun]at pe ultima sut\ de metri, iar c=nd am discutat despre motive mi-au spus despre despre „Prima Cas\” [i despre cursul valutar”, a declarat Adi H`ncu de la agen]ia imobiliar\ Extrem.
~n general, agen]ii imobiliari suceveni oscileaz\ `ntre a se declara bucuro[i de cele ce au realizat sau m\car optimi[ti [i `ntre a fi mai rezerva]i sau pruden]i `n afirma]ii. ~n prima categorie s-ar putea `nscrie agen]ia imobiliar\ Family, patronul Dinu Ungureanu spun=nd c\ lucrurile nu stau r\u `n luna iulie, at=t `n compara]ie cu perioada similar\ a anului trecut, c=t [i cu luna precedent\. F\r\ a afi[a un optimism exagerat, totu[i Dinu Ungureanu sus]ine c\ sunt motive pentru ca `n continuare s\ fie `n aceast\ afacere, chiar dac\ nu `n fiecare lun\ sunt `ncas\ri pe m\sur\. Din punctul s\u de vedere, lucrurile nu s-au schimbat radical `n ceea ce prive[te situa]ia din perioada s\rb\torilor de iarn\ [i imediat dup\ acestea. Asta ar rezulta din compara]ia pe baza proprie de date. Potrivit lui Dinu Ungureanu, `n jur de 19% din apartamentele scoase la v=nzare au fost v=ndute. Dac\ `n ianuarie, 190 din 537 de proprietari de apartamente cobor=ser\ pre]ul dup\ ce v\zuser\ c\ nu au g\sit cump\r\tor, iar `n iulie num\rul acestora a fost de 202 dintr-o baz\ de date care includea 542 de apartamente.
Exist\ [i o tendin]\ a unor suceveni care prefer\ s\ `ncerce [i o alt\ variant\ de a atrage clien]i [i ridic\ u[or pre]ul locuin]elor, pentru a putea apoi s\ negocieze. Dac\ `n decembrie mai pu]in de 3% din cei ce scoseser\ la v=nzare locuin]ele se aflau `n atare situa]ie, `n iulie procentul acestora a cunoscut o u[oar\ cre[tere, `ns\ nu a dep\[it 4%. De asemenea, exist\ [i situa]ii `n care proprietarii de locuin]e se decid s\ nu mai v=nd\ [i fie `nchiriaz\ apartamentele consider=nd c\ este un venit sigur, fie renun]\ cu totul la a mai vinde sau chiar `nchiria locuin]ele. Dac\ `n iarna trecut\ 11 din 537 de proprietari de locuin]e s-au r\zg=ndit [i au scos de la v=nzare spre `nchiriere, `n iulie doar [ase din 542 de proprietari au procedat `n acest fel. ~n schimb, dac\ iarna trecut\ 12% se hot\r=ser\ s\ nu mai v=nd\ deloc apartamentele, `n iulie ponderea cazurilor de acest gen a ajuns la 13%, conform celor spuse de Dinu Ungureanu.
Sub 530 euro/mp, `n bloc nou, central
Optimismul, ce-i drept moderat, al unora dintre agen]ii imobiliari poate fi pus pe seama unor chilipiruri care se g\sesc `n pia]\. Cel pu]in aceasta este una dintre explica]iile oferite de Maria Mihai, de la agen]ia imobiliar\ Imostar. Ea a spus c\ sunt cazuri `n care apartamentele se v=nd foarte rapid [i pentru c\ sunt fie simpli proprietari de locuin]e, fie c\ este vorba de dezvoltatori imobiliari care s-au s\turat s\ tot stea s\ a[tepte vreun cump\r\tor. Un exemplu `n acest sens `l constituie v=nzarea unui apartament cu o suprafa]\ util\ de 102 metri p\tra]i, `ntr-un bloc nou de locuin]e de pe strada M\r\[e[ti, la un pre] de 53.000 de euro, ceea ce `nseamn\ c\ pre]ul oferit este sub 530 de euro/metru p\trat `n cazul unor locuin]e care `n urm\ cu trei sau patru ani ar fi putut s\ fie tranzac]ionate la pre]uri duble.
Acest chilipir nu ar reprezenta, neap\rat, valoarea de pia]\ a unui apartament nou care s\ aib\ trei sau patru camere. Totu[i, nu sunt singurele cazuri, iar dac\ oricum facem o compara]ie cu pre]urile exagerate din 2007 sau 2008, mai bine de jum\tate din locuin]ele scoase acum la v=nzare `n municipiul Suceava ar p\rea adev\rate chilipiruri.
Un alt motiv al optimismului unor agen]i imobiliari ar fi legat de cre[terea celor care vin cu bani cash ca s\ cumpere locuin]e. Cei care au confirmat acest lucru ar fi Gabriel Naie [i Maria Mihai. Partea proast\ a lucrurilor este c\ [i ace[tia au preten]ii uneori peste ceea ce pia]a poate oferi, nu se decid deloc repede, ceea ce nu ar fi neap\rat un dezavantaj dec=t `ntr-o anumit\ m\sur\ pentru agen]ii imobiliari [i pentru cei ce vor s\ v=nd\ apartamentele. De asemenea, dac\ `n urm\ cu un an sau doi cei care dispuneau de bani ghea]\ veneau cu sume de 20 de mii de euro, cel mult 25 – 30, acum `ncep s\ vin\ tot mai multe persoane care sus]in c\ dispun de sume ceva mai m\ricele. Probabil c\ [i din aceast\ cauz\ vor cre[te `n continuare preten]iile. ~n schimb, Adi H`ncu s-a ar\tat un pic mai prudent spun=nd c\, `n ceea ce `l prive[te, `n continuare o pondere semnificativ\ a celor care vor s\ cumpere o reprezint\ cei cu credite, apoi cei care vor s\ schimbe o locuin]\ cu alta [i, eventual, s\ dea ceva `n plus sau s\ primeasc\ ni[te bani `n plus, de la caz la caz.
Abia pe locul al treilea ar fi cei care vin cu bani pe[in, dar un aspect interesant ar fi cre[terea num\rului celor care ar dori s\ cumpere direct de la proprietar achit=ndu-i lui ratele, nu la banc\. Nu to]i agen]ii imobiliari ar fi dispu[i s\ ri[te o astfel de intermediere. Sunt anumite riscuri care nu pot fi prev\zute de la bun `nceput [i de aceea trebuie s\ fie cunoscut temeinic at=t situa]ia financiar\ a cump\r\torului, c=t [i a celui care vinde, mai ales dac\ este un dezvoltator imobiliar.
O relativ\ stabilizare a pre]urilor
~n pofida dificult\]ilor legate de cursul valutar, problemele cu procedura bancar\, se poate concluziona c\ pre]urile au cunoscut o anumit\ stabilizare, `n sensul c\ nu mai asist\m de mai bine de jum\tate de an la o sc\dere accelerat\ cum a fost `n 2010, de exemplu. Asta nu `nsemn\ c\ ar fi [anse prea cur=nd s\ asist\m la cre[teri galopante ca `n intervalul 2006 – 2008. Totu[i, nu este foarte u[or de f\cut o estimare precis\ a pre]urilor din pia]a imobiliar\ sucevean\, pentru c\ ofertele agen]iilor imobiliare nu coincid mereu, iar pre]urile pot s\ difere de la un cartier la altul, de la un etaj la alt etaj al aceluia[i bloc. Spre exemplu, conform celro de la agen]ia imobiliar\ Family, pre]urile pentru un apartament cu dou\ camere `n Zamca pot `ncepe de la 18.000 de euro pentru cele construite la mansard\ [i ajung p=n\ la 56.000 de euro, de regul\ `n blocuri noi. Totu[i, agen]i imobiliari precum Adi H`ncu, sus]in c\ este foarte greu s\ se poat\ vinde uneori chiar apartamente cu dou\ camere decomandate [i `mbun\t\]ite, situate la etaj intermediar, cu doar 40.000 de euro. O garsonier\ `n Obcine, spre exemplu, poate fi g\sit\ la pre]uri care, de regul\, sunt situate `ntre 16 [i 23 de mii de euro, `n func]ie de gradul de confort, surpafa]\, dot\ri [amd. Sunt [i situa]ii c=nd o garsonier\ bine `ntre]inut\ [i mobilat\, `ntr-un bloc vechi, a fost v=ndut\ chiar cu 26.000 de euro, sus]ine Maria Mihai. C=t prive[te zona central\ a Sucevei, acolo garsonierele sunt situate, de regul\, `n blocuri de apartamente, iar pre]uri de bun simt sunt `ntre 20 [i 25 de mii de euro. Orientativ, pre]urile la apartamentele cu dou\ camere din centrul ora[ului pot fi cuprinse `ntre 33 [i 45 de mii de euro, numai c\ zona aceasta nu mai este at=t de `ntrebat\ cum era `n anii trecu]i, iar uneori se vinde greu cu 40 de mii de euro. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Azi începe evaluarea națională pentru elevii claselor a II-a, a IV-a și a VI-a

Începe evaluarea națională la finalul claselor a II-a, a IV-a și aVI-a în anul școlar …