Friday , March 29 2024

Transferul Parcului Şipote și al Pădurii Zamca la municipalitate va fi pe masa consilierilor locali la finalul lunii

Motivul pentru care consilierii nu s-au grăbit de la sfârșitul lui 2018 până acum să voteze preluarea îl explică primarul Lungu: „Dacă nu ne făceam treaba așa cum trebuie, documentația se întorcea de la Guvern la Primărie, ceea ce nu ar fi fost prea plăcut” 

În ședința ordinară de la sfârșitul aceste luni a Consiliului Local Suceava ar putea fi inclus un proiect de hotărâre privind preluarea la Primăria Suceava a Parcului Şipote și Pădurii Zamca. Membrii deliberativului local sucevean vor avea de votat un proiect de hotărâre pe care primarul Ion Lungu îl va iniția și în baza căruia va fi înaintată la Guvern documentația ce va fi însușită de municipalitate cu privire la transferul suprafețelor de pădure. Asta în condițiile finalizării demersurilor de la nivelul Regiei Autonome a Pădurilor Romsilva.

Municipiul Suceava, ca de altfel toate primăriile de municipii, orașe și comune din țară, a reușit să obțină posibilitatea „obiectivă” de a primi suprafețe împădurite, ca urmare a aprobării Legii nr. 220 din 2018, proiectul fiind inițiat de parlamentari din mai multe partide, inclusiv libe­rali și social-democrați suceveni. După adoptarea și promulgarea acestei legi, fiecare administrație publică locală din țară putea să facă demersurile pe care le indica legea cu privire la suprafețele pe care consi­dera că poată să le transfere în patrimoniul său.

În ceea ce privește municipalitatea suceveană, transferul Pădurii-Parc Şipote de la Ocolul Silvic Pătrăuți, respectiv Regia Națională a Pădurilor Romsilva, în administrarea municipiului era cel mai dorit obiectiv, la care s-a adăugat și pădurea de la Zamca, în total fiind 156,28 ha, ­res­pectiv 50,56 ha la Şipote și 105,72 ha la Zamca. Totuși, Ion Lungu a precizat că în urma măsurătorilor și a consultărilor avute cu specialiștii de la Romsilva, este posibil ca unele părți din păduri să nu poată fi date la Primărie, unul din motive fiind legat de retrocedarea unor terenuri cu ve­getație forestieră, în urma unor litigii. Edilul a spus că nu sunt suprafețe considerabile, dar a dat asigurări că se va ține cont de aceste situații juridice. Asta întrucât pe lângă măsurătorile ca atare ale suprafețelor de pădure transferabile sunt și discuții cu privire la chestiuni juridice/patrimoniale cu cei care se ocupă de Direcția de Patrimoniu a Romsilva.

Fiecare element discutat în parte va fi inclus în proiectul care, probabil la finele lunii martie, va fi inclus pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local. Motivul pentru care municipalitatea nu s-a grăbit de la finele lui 2018 până acum este legat și de faptul că „dacă nu ne făceam treaba așa cum trebuie, documentația se întorcea de la Guvern la Primărie, ceea ce nu ar fi fost prea plăcut”, a explicat primarul Ion Lungu.

Primăria Suceava speră ca prin relocare de fonduri din axele de finanțare ale exercițiului actual al UE – 2014-2020 – sau prin cele care vor fi deschise în cadrul viitorului exercițiu financiar 2021-2027 să poată finanța un proiect de reabilitare și de ­mo­dernizare a Parcului Şipote.

Asta în condițiile în care în ­e­xercițiul financiar 2007-2013, autoritățile administrației publice locale din reședința de județ au întocmit și promovat un proiect amplu care includea punerea în valoare a Cetății de Scaun și a Parcului Şipote. Fiindcă Primăria nu deținea pădurea, nu s-a putut obține finanțare decât prin intermediul CJ Suceava pentru Cetatea de Scaun. (D.P.)

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …