Tuesday , May 14 2024

Traficul prin Vama Siret, înjumătăţit în numai două săptămâni

vama siret [800x600]

Punerea în aplicare a ordinului preşedintelui ANAF de limitare a cantităţilor de marfă ce pot fi aduse din Ucraina, tensiunile politice din ţara vecină dar şi obligarea de a avea buzunarele pline cu euro la trecerea dintr-o ţară în alta au redus traficul în vama rutieră de la frontiera româno – ucraineană de la 21 mii, la 9 mii de persoane în săptămâna trecută 

In săptămâna 8-15 februarie a.c., numărul persoanelor care a tecut prin Punctul de Trecere al Frontierei Siret a fost de 21.000 de persoane. In intervalul 16 – 22 februarie a.c., numărul acestora a scăzut la 12.000. In ultima săptămână a lunii februarie a acestui an, numărul acestora a scăzut la mai puţin de 9.000, conform datelor furnizate de Poliţia de Frontieră Suceava.
Punerea în aplicare, de la 15 februarie a.c., a ordinului preşedintelui ANAF de limitare a cantităţilor de produse ce pot fi trecute fără plata de taxe din Ucraina în România dar, destul de probabil, şi evoluţia evenimentelor politice din ţara vecină au dus la o diminuare fără precedent a traficului prin Vama Siret, punctul rutier de trecere a frontiere cel mai folosit, în ultimii ani, de la graniţa româno – ucraineană. Pe lângă cei doi factori deja enunţaţi, care au determinat restrângerea numărului de persoane care trec prim vămile ucrainene, se adaugă şi decizia recentă privind obligarea românilor care vor să intre în Ucraina şi corespunzător, a ucrainenilor care intră în România, de a prezenta în vamă câte 80 de euro pentru fiecare zi de şedere în ţara vecină, plus alţi 400 de euro, garanţie.
Cum s-a ajuns la diminuarea traficului de frontieră prin vama Siret la mai puţin de jumătate, de la jumătatea lunii trecute
După ce în ţara vecină situaţia politică s-a complicat, iar România a anunţat că oferă găzduire pentru eventualii refugiaţi, existau aşteptări că dinspre nord vom fi asaltaţi de solicitaţi de azil ori o să fim folosiţi ca ţară de tranzit. Acest lucru nu s-a întâmplat şi pentru că, se pare, ucrainenilor dispuşi să plece din ţara lor, le este mai la îndemână drumul spre Occident prin Ungaria ori prin Polonia, pe căi mai simple şi mai uşor de străbătut decât cele româneşti. Insă politica din vecini, ce s-a apropiat periculos de mult de graniţa noastră cu protestele de la Cernăuţi, mediatizate în presă luna trecută, au lovit în plin interesele micilor traficanţi de frontieră româno – ucraineni, care au văzut în aceste evenimente un mare disconfort în funcţionarea bunei tradiţii, nescrisă dar ştiută de mai bine de două decenii din zona micului trafic de frontieră din zona Siret – Porubnoe.
Peste marea politică ce dă întotdeauna peste cap micile înţelegeri locale, a venit, neprefigurată atunci când s-a dorit să fie pusă în aplicare, o măsură elaborată de ANAF încă din vremea când ucrainenii, ruşii şi celelalte etnii convieţuiau paşnic în ţara de la nord de graniţa de la Siret. Pritocit în toamna anului trecut, un ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a trebuit să fie pus în aplicare prima dată pe 15 noiembrie 2013. La presiunea celor care circulau prin vămi, luaţi prin surprindere de noua metodologie de calculare a cantităţilor de zahăr, făină, tărâţe, ulei, ţigări, etc, ce pot fi trecute legal peste graniţă dinspre Ucraina şi de complexitatea formularelor pe care trebuie să le completeze oricare cetăţean ce se întoarce acasă din ţara vecină, indiferent dacă avea asupra sa ori nu marfa suspectă că face parte obiectului de contrabandă, ANAF şi-a retras ordinul, după numai o zi. Instituţia fiscală naţională a încercat să-l repună în aplicare la începutul lunii decembrie a anului trecut dar s-a răzgândit iarăşi, anunţând că directivele vor fi implementate la o dată ce va fi anunţată ulterior. Această dată a venit la jumătatea lunii februarie 2014, timp în care protestele politice din Ucraina se apropiaseră periculos demult de graniţa cu România. Tot pe atunci, un altfel de protest, împotriva ordinului ANAF a celor care se ocupă cu micul trafic de frontieră prin vama din localitate, aprobat de primăria din Siret,la care au participat cam 250 de persoane, nu a fost luat în seamă de autorităţi decât prin aceea că organizatorul, un avocat botoşănean şi alţi şase protestatari au fost amendaţi de jandarmii suceveni cu 5.000 de lei, în total, pentru că au depăşit termenii autorizaţiei de protest aprobate de primarul oraşului.
La aceste argumente care i-au determinat şi pe români şi pe ucraineni, să o rărească cu drumurile peste graniţă a venit, de curând şi un altul: înainte de jumătatea lunii trecute, Consulatul General al Ucrainei la Suceava a postat pe site-ul instituţiei o serie de modificări în ceea ce priveşte “ordinea de trecere a frontierei de stat cu Ucraina” Modificările s-au decis încă din luna decembrie a anului trecut însă au fost postate abia în 10 februarie 2014 şi vizează obligativitatea pentru fiecare cetăţean român care doreşte să intre în Ucraina să deţină 80 de euro pentru fiecare zi de şedere în ţara vecină plus 400 de euro drept garanţie. Ca o concesie pentru români, cei 400 de euro ar putea fi înlocuiţi cu o adeverinţă de salariat.(Neculai ROSCA)

Vezi si

ADU, AUR, PSD și REPER, obligate de Biroul Electoral Municipal Suceava să respecte legea privind afișajul electoral

Viceprimarul Lucian Harșovschi a reiterat avertismentul pe care l-a făcut la adresa formațiunilor politice care …