Thursday , April 18 2024

Traficul pietonal a fost închis pe podul de la Milișăuți. Podul necesită consolidare la toate elementele

In noaptea de luni spre marți, o porțiune de 27 de metri din trotuarul podului s-a prăbușit în albia râului Suceava. Traficul pietonal este închis pe pod, pe sensul de mers de la Suceava spre Rădăuți. Podul are nevoie din nou de reparații, atât în regim de urgență pentru remedierea trotuarului în zona deschiderii a doua a podului, cât și de consolidare la toate elementele de infrastructură, lucrări care ar putea depăși 16 milioane de lei  

Traficul pietonal la podul de la Milișăuți, situat pe DN 2H, este închis pe sensul de mers de la Suceava spre Rădăuți, după ce în noaptea de luni spre marți, 18 februarie, o porțiune de 27 de metri din trotuarul podului s-a prăbușit în albia râului Suceava. În dimineața zilei de marți, 18 februarie, ca urmare a informațiilor primite referitoare la surparea unei porțiuni din trotuarul podului de la Milișăuți, prefectul Alexandru Moldovan a solicitat telefonic directorului Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași deplasarea „în cel mai scurt timp a unei echipe de specialiști în vederea evaluării si stabilirii soluțiilor de refacere a zonei afectate”.

În cadrul discuției, directorul DRDP Iași a dat asigurări că această problemă va fi abordată cu prioritate, având în vedere că afectează siguranța traficului pietonal în zonă. În jurul prânzului, specialiștii respectivi erau în drum spre Milișăuți, pentru identificarea cauzelor care au condus la această situație, precum și a măsurilor necesare remedierii. Între timp, echipele Secției Drumuri Naționale Suceava au intervenit încă din seara de 17 februarie pentru protejarea porțiunii și închiderea traficului pietonal pe partea dreaptă a podului.

Potrivit unei informări transmise de biroul de presă al Instituției Prefectului – Județul Suceava, subprefectul Daniel Prorociuc s-a deplasat în cursul zilei de ieri pentru a verifica în teren măsurile întreprinse pentru siguranța traficului, ocazie cu care a discutat și cu reprezentanții direcției de drumuri, prezenți la fața locului. Din partea DRDP Iași au fost prezenți ing. Maria Scutaru, din cadrul Seviciului Poduri, și ing. Cazacu Cezar din cadrul Serviciului Proiectare, precum și domnul Marius Iulian Carja, din cadrul SDN Su­ceava. O primă măsură întreprinsă, până la aprobarea și realizarea lucrărilor de reabilitare/ modernizare, a fost montarea un parapet ­me­talic tip „lisă” pentru protecția pietonilor și autovehiculelor. De asemenea, s-au aplicat restricții de viteză și gabarit prin semnalizare rutieră adecvată și s-a montat un parapet elastic pentru delimitarea părții carosabile pe zona afectată.

Într-o informare pe contul de facebook al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași se arată că podul de la Milișăuți a fost inclus de DRDP în lista transmisă Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere în vederea prioritizării la finanțare și intervenției cu lucrări de reparații capitale, fiind clasificat cu gradul 1 de urgență. În acest sens, în 2018 a fost efectuată o expertiză tehnică și s-a concluzionat că sunt absolut necesare lucrări de reabilitare.

Scenariul luat în calcul prevede consolidarea tuturor elementelor de infrastructură (două culei și 6 pile); construcția unei plăci de suprabetonare pe toată lungimea podului, la o lățime care să asigure o parte carosabilă de 7,8 m, două trotuare de 1,5 m lățime și montarea unui parapet de siguranță a circulației rutiere de tip foarte greu, cu nivel de siguranță H4B; aplicarea unei precomprimări exterioare, care să asigure preluarea la nivelul suprastructurii a sporului de încărcări permanente și utile prevăzute de normele tehnice de proiectare actuale.

DRDP Iași reamintește că podul de la Milișăuți a fost supus unor reparații în 2018, când, în urma căderilor masive de precipitații, una dintre pile s-a deplasat, necesitând deto­narea și reconstrucția totală a deschiderilor 6 și 7, ultimele de pe sensul de mers dinspre Suceava spre Milișăuți. Degradările actuale au avut loc la deschiderea 2 a podului, care face în continuare obiectul solicitărilor de finanțare în vederea reabilitării. Podul de la Milișăuți a fost construit în anul 1962, are lungimea totală de 206,20 metri, fiind prevăzut cu șapte deschideri a câte 27,60 metri fiecare, o lățime a părții carosabile de 6,30 metri, două trotuare pietonale de 1,10 metri lățime fiecare și o lățime între parapete de 8,50 metri.

Potrivit informării transmise de biroul de presă al Instituției Prefectului – Județul Suceava, lucrările de reabilitare identificate privesc în primul rând readucerea la alcătuirea constructivă și condițiile de funcționalitate existente înainte de producerea incidentului din seara de 17 februarie, iar în al doilea rând creșterea capacității portante a structurii de rezistență și asigurarea condițiilor de gabarit și siguranță a circulației rutiere și pietonale.

Expertiza, realizată la începutul anului 2019, pentru determinarea costurilor necesare realizării lucrărilor de reabilitare, estima costuri, fără TVA, de aproximativ 500.000 lei pentru documentația de avizare a lucrărilor de intervenție, aproximativ 500.000 lei pentru proiectare și 16,30 milioane lei pentru lucrările de execuție.

Lucrările propuse a fi realizate cuprind: consolidarea tuturor elementelor de infrastructură; construcția unei plăci de suprabetonare pe toată lungimea podului, la o lățime care să asi­gure partea carosabilă de 7,8 m, două trotuare de 1,5 m lățime și montarea unui parapet de siguranță a circulației rutiere de tip foarte greu; aplicarea unei precomprimări exterioare, care să asigure preluarea la nivelul suprastructurii podului a sporului de încărcări permanente și utile prevăzute de normele tehnice de proiectare actuale. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …