Traficul cu lemn înflorește în județul Suceava. Pândă a polițiștilor la Marginea

14 februarie 2020, 1:13

Ei au prins un transport ilegal de 20,34 m.c. lemn rotund pentru cherestea de esență rășinoase, în valoare de aproape 6.000 de lei  

Polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Vadu Moldovei au oprit pentru control marți, 11 februarie, pe DN2 –E85 Vadu Moldovei, ansamblul rutier format din cap tractor, marca Mercedes și semiremorcă, condus de Vasile B., de 66 de ani, din comuna Boroaia , care transporta material lemnos. Acesta a prezentat avizul de înso-țire din acea zi, având cod unic emis la ora 19:05:28, pentru un volum de 51,31 mc cherestea rășinoase.

Întrucât existau suspiciuni cu privire la lega­litatea transportului, ansamblul rutier a fost condus și predat în custodia Ocolului Silvic Fălticeni.

A doua zi, în urma verificărilor efectuate, s-a constatat că ansamblul rutier menționat, în intervalul orar 18:52 – 19:08  se afla în trafic pe raza localității Vadu Moldovei, iar la ora emiterii codului online, ora 19:05:28, se afla în zona parcării Canay, și nu în curtea societății emitente a avizului, din Bogdănești, fapt ce contravine legii.

Firma SANIRAL a fost amendată, iar cei 51,41 mc cherestea rășinoase în valoare de 36.978,17 lei au fost confiscați și predați în custodie Ocolului Silvic Fălticeni.

Miercuri, 12 februarie, în jurul orelor 18.15, polițiștii Secției nr.14 Poliție Rurală Vama au oprit pentru control o autoutilitară marca Nissan care circula pe DN 17A Paltinu, din direcția Sadova spre Vatra Moldoviței, condusă de Nicolai C.,  de 41 de ani, din comuna Vama.

Conducătorul auto a declarat că nu deține niciun aviz de însoțire pentu lemnul transportat, fapt pentru care a fost condus la Depozitul de bușteni Dragoșa din comuna Frumosu, unde s-a procedat la inventarierea masei lemnoase. La numărătoare a rezultat o cantitate de 0,45 mc bușteni gater specia molid și 0,71 mc lemn foc specia molid, volum total 1,16 mc, în valoare de 236,21 lei. Lemnul a fost confiscat și predat pe bază de proces-verbal în custodie șefului de depozit, iar șoferul a fost sancționat.

În aceeași seară, un echipaj de poliție din Marginea și unul de la BOP Rădăuți au identificat pe str. Speranței din comuna Marginea o autoutilitară Mercedes care se deplasa dinspre depozitul firmei Cumar Com Marginea, pe un drum secundar, către comuna Sucevița, fără a fi încărcată cu material lemnos.

În baza avizului de însoțire primar, în acea seară, la orele 18,00, autoutilitara în cauză ar fi făcut un transport de lemn către firma Mar Mob din Marginea și urma să facă un transport multiplu de material lemnos, așa că echipajele de poliție au horât să stea la pândă pe principalele căi de acces dinspre comuna Sucevița către Marginea, în ­ve­derea interceptării transportului de lemn.

Totodată, la orele 19,39, un apelant anonim la 112 a sesizat că în Marginea se încarcă lemn neștampilat într-o mașină, însă polițiștii au decis că e mai bine să continue supravegherea autoutilitarei. La scurt timp după ce s-a pus în mișcare venind dinspre fondul forestier „Şoarecu”, auto­utilitara Mercedes, încărcată cu material lemnos, a fost oprită pentru control pe DN 17 A, din comuna Marginea.

Conducătorul auto, Ionel M., a prezentat po­lițiștilor documentele personale, cele ale autoutilitarei, precum și avizul de însoțire primar din 12 februarie, orele 17,38 și 18.00.

Ca urmare a faptului că acest aviz fusese deja folosit pentru efectuarea unui transport de materiale lemnoase, mașina încărcată cu lemn a fost condusă la depozitul „Atelier Împletituri” din cadrul Ocolului Silvic Marginea, unde personalul silvic a inventariat încărcătura, stabilind că este vorba de 20,34 m.c. lemn rotund pentru cherestea de esență rășinoase, în valoare de 5.918,94 lei. Polițiștii au amendat firma Cumar Com din Marginea cu 15.000 de lei, iar cantitatea de 20,34 m.c. lemn rotund a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea. (O.S.)