Thursday , February 9 2023

Tractorist plasat sub control judiciar după ce, băut, a lovit cu un levier în cap un pieton pe care-l acroșase

Joi, 9 decembrie, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un bărbat acuzat de săvârșirea infracţiunilor de lovire sau alte violențe și refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice. Bârbatul respectiv este acuzat câ pe data de 3 decembrie   a condus  pe  un drum comunal din localitatea Ciprian Porumbescu, un tractor neînmatriculat/neînregistrat, după care, ajuns în apropierea cimitirului ortodox din localitate, l-a lovit cu un levier în zona capului pe G.S. producându-i leziuni corporale pentru care necesită un număr de 11-12 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, după care s-a urcat din nou la volanul aceluiaşi tractor pe care l-a condus până la locuinţa sa. Ulterior a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o concentratie de 0.57 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care acesta a refuzat a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei.

Din cercetările efectuate în acest caz, s-a aflat că în ziua de 3 edcembrie G.Ş. se deplasa singur pe jos, către casă,  pe  drumul comunal, iar în momentul în care a ajuns în dreptul cimitirului ortodox din localitatea Ciprian Porumbescu din spate a venit un tractor neînmatriculat/neînregistrat care l-a acroșat  în zona fesieră.

G.Ş. a luat o piatră și a spart parbrizul din faţă al tractorului condus de inculpat.

Tractoristul  a fugit după G.Ş. iar când l-a ajuns l-a lovit cu un levier în zona capului, producându-i leziuni corporale, după care s-a urcat din nou la volanul aceluiaşi tractor pe care l-a condus până la locuinţa sa

Din raportul de expertiză medico-legală preliminară din 08.12.2021 rezultă faptul că leziunile s-au putut produce prin lovire cu corp contondent, la data de 03.12.2021, leziunile pot necesita pentru vindecare un număr de 11-12 zile de îngrijiri medicale. La data agresiunii, leziunile nu au pus în primejdie viața victimei . Pe suprafața corpului nu prezintă leziuni produse de către un vehicul în mișcare (tractor), nu necesită zile de îngrijiri medicale.

Fiind sesizate prin apel 112, organele de poliţie s-au deplasat la locuinţa inculpatului, şi întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o concentratie de 0.57 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care acesta a refuzat să îşi dea consimţământul în vederea deplasării la Spitalul Judetean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava pentru recoltarea probelor biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, deşi i s-a adus la cunostinţă în repetate rânduri faptul că refuzul recoltării de probe biologice constituie infractiunea de „refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice” prev. de art. 337 din Codul Penal.

Faţă de inculpat a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 ore, începând cu data de 08.12.2021, ora 17.40, până la data de 09.12.2021, ora 17.40,  iar prin ordonanţa procurorului de caz din data de 09.12.2021, s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 zile faţă de inculpat, stabilindu-se mai multe obligaţii.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea unei măsuri preventive  reprezintă   etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Vezi si

Peste 100 de amenzi aplicate de polițiști în cadrul unei razii în Vatra Dornei. Doi bărbați, reținuți pentru comiterea unor furturi

Miercuri, 8 februarie, între orele 07.00-14.00, Poliţia municipiului Vatra Dornei a organizat şi executat o …