Saturday , March 2 2024

Toti contrabandiştii de ţigări ridicaţi joi de DIICOT, puşi în libertate

contrabandisti 1

După o zi şi o noapte de audieri la Serviciul Teritorial Suceava al DIICOT, din cei 60 de suspecţi care ar fi introdus şi vândut ilegal în ţară ţigări de contrabandă din Ucraina şi Republica Moldova în valoare de peste 3 milioane de dolari, 14 au fost trimişi la instanţă cu propunerea de arestare preventivă. Nici unul dintre aceştia nu a fost păstrat în arest, judecătorii de la Tribunalul Suceava considerând că solicitarea procurorilor în ceea ce îi priveşte nu este întemeiată

 
 
Toţi cei 14 învinuiţi în al doilea dosar Paul Iova – Căsuţă – Bâz – Codană şi compania au fost ieri după – amiază în libertate de judecătorii suceveni. La Tribunalul din Suceava au fost aduşi ieri cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile 14 persoane în dosarul în care sunt cercetaţi 60 de indivizi care au fost aduşi sediul serviciului teritorial Suceava al DIICOT în urma unor 56 de percheziţii din care 21 în judeţul Suceava. Dosarul vizează o contrabandă în care există indicii că s-a traficat ţigări în valoare de 3.200.000 de dolari. O bună parte din marfă în valoare de peste un milion de dolari a fost confiscată în urma descinderilor de joi dimineaţă, în judeţul Suceava dar şi în Bucureşti, Bistriţa, precum şi în afara ţării, în Marea Britanie, Turcia, Grecia, Ucraina, Germania şi Republica Moldova. Cei 14 indivizi consideraţi capi ai reţelei de trafic de ţigări sunt Cristian Andrei, Alexandru Ion Bălănescu, Mihail Tudor Deleanu, Alexandru Gino Grama, Costel Icuşar, Paul Iova, Alexandru Neacşu, Marius Viorel Negrea, Costică Niţu, Gheorghe Plăcintă, Arcadie Plămadă, Vasile Pricob, Ion Pricop şi Ioan Sava. Dintre aceştia ies în evidenţă sucevenii Costică Niţu, Arcadie Plămadă şi Ioan Sava poreclit Căsuţă, dar şi Paul Iova cunoscut încă de acum trei ani şi jumătate ca fiind un organizator de transporturi de ţigări de contrabandă provenite din Ucraina şi Republica Moldova pe filiera Suceava – Bucureşti şi alte localităţi ale ţării. In urma deliberărilor magistraţii suceveni au respins ca ca neîntemeiată, propunerea de arestare preventivă formulată de DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, astfel că toţi cei 14 inculpaţi au fost puşi în libertate, chiar dacă procurorii suceveni au muncit mai bine de trei ani pentru a strânge probe care să-i încrimineze.
Paul Iova, regele maneliştilor, adus din nou în faţa judecătorilor suceveni
Despre Paul Iova sucevenii ştiu că a fost arestat în luna august a anului 2010 de către DIICOT Suceava iar după cinci luni de arest a fost pus în libertate pe numele său neexistând nici până acum un rechizitoriu prin care să fi fost trimis în judecată deşi se discuta la vremea respectivă despre faptul că ar fi fost creierul unei afaceri de contrabandă care a vizat valorificarea ilegală pe piaţa românească a peste 200.000 de pachete de ţigări. Beneficiind de o bună apărare din partea avocaţilor Paul Iova, alias Ion Petrişor, a fost lăsat în libertate şi s-a dovedit acum că dânsul şi-a continuat activitatea infracţională în care se pricepea cel mai bine. Acum trei ani şi jumătate Paul Iova era pe primele pagini ale ziarelor locale dar şi în mass – media naţională fiind perceput mai mult ca o vedetă decât ca un potenţial infractor. Imaginea lui era ataşată de o anumită Roxana – Prinţesa Ardealului care îi plângea pe umeri de fiecare date când Iova era scos din arest şi prezentat instanţei de judecată cu propunere de prelungire a mandatului de arestare preventivă. A trebuit să vină nevasta oficială a lui Iova, mai convingătoare, pentru a determina cu sprijinul avocaţilor instanţa suceveană să-l pună în libertate.
Costică Niţu – Bâz a tâlhărit-o pe primăriţa de la Voitinel
Un alt personaj reţinut în urmă cu o zi de către procurorii DIICOT este Costică Niţu, din Vicovu de Sus, cel care a fost condamnat între timp la o pedeapsă ce nu a apucat să o execute pentru tâlhărirea primăriţei Maria Pleşca, din Voitinel, în urmă cu cinci ani. In anul 2009 Costică Niţu a fost pus în libertate, după o lună de arest fiindcă procurorii nu au mai cerut prelungirea mandatului de arestare emis pe numele său. Costică Niţu are acum 43 de ani şi a fost singurul reţinut ca suspect în evenimentul petrecut la începutul lunii ianuarie a anului 2009. Maria Pleşca, în continuare primar al comunei Voitinel, avea atunci şi are şi în continuare toate motivele să se simtă îngrijorată pentru situaţia sa personală şi-a manifestat încă de la acea vreme bănuiala că există cineva care nu doreşte să se afle până la capăt adevărul despre cazul în care a fost implicată. S-a dovedit ulterior că acest Costică Niţu, poreclit Bâz din Vicovu de Sus, a pus la cale împreună cu nişte ucraineni jefuirea primăriţei Maria Pleşca, femeia fiind bătută, legată şi deposedată de o sumă importantă de bani, în jurul de 4.500 de lei, un telefon mobil şi două sticle de vin. Poliţiştii au stabilit la vremea respectivă că acest Niţu a pătruns în locuinţa Mariei Pleşca însoţit de alte trei persoane cu feţele acoperite cu cagule, unul dintre aceştia având asupra sa un pistol cu care a ameninţat-o pe femeie după care au imobilizat-o, legând-o la mâini şi la picioare cu o sfoară, au încercat să o stranguleze cu un prosop luat din garajul casei şi i-au acoperit capul cu o pernă. De reţinut că soţul Mariei Pleşca este poliţist în comuna vecină Gălăneşti numai că la acea vreme nu era acasă.
Arcadie Plămadă – Codană supărat că a încăsat bătaie de la partenerii de contrabandă
O a treia persoană ridicată şi pentru care ieri procurorii DIICOT au solicitat instanţei emiterea unui mandat de arestare pentru 29 de zile este Arcadie Plămadă din Vicovu de Sus, poreclit Codană. In toamna anului 2009, acesta a devenit celebru după ce a reclamat faptul că a încasat o bătaie soră cu moartea de la doi traficanţi de ţigări din Laura, dar şi de la alţi doi indivizi mascaţi care i-au sustras din buzunar suma de 6.000 de euro. Arcadie Plămadă – Codană ar fi furat nişte baxuri de ţigări aparţinând lui Vasile Bilibou Carcea, zis Culicu şi lui Vasile Schipor zis Roşcan de la un depozit din Gura Putnei. Arcadie Plămadă, membru al lotului Puha al traficanţilor de ţigări de la graniţa româno – ucraineană pe frontiera verde Bilca – Vicovu – Brodina, s-a dat lovit atunci arătând că poliţiştii de frontieră de la Vicovu de Sus vor să învârtă ancheta în favoarea agresorilor lui. In vara anului 2009 procurorii serviciului teritorial Suceava a DIICOT reuşit să demonteze o grupare de contrabandişti numită la vremea respectivă lotul Puha, pentru că erau mai multe persoane cu acelaşi nume de familie provenite din comuna Bilca, dar din care făcea parte şi Arcadie Plămadă. Dosarul trimis în judecată la acea vreme, încă nu a fost finalizat, aflându-se în ultimă judecare la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pentru cei care au asistat la procesele din lotul Puha a rămas de pomină solicitarea unuia dintre inculpaţi care ar fi dorit să-şi recupereze căruţa cu care transportase ţigările de la frontieră înspre depozitul de unde ulterior erau distribuite, arătând că cele mai ţigări le-a transportat cu automobilul propriu. Când judecătorul i-a spus că în acest caz trebuie confiscată şi maşina acel inculpat şi-a retras declaraţia preferând să-i fie confiscat faetonul decât automobilul marca Mercedes.
Patronul Căsuţă, transportator de ţigări de contrabandă acum trei ani
Un alt patrulea personaj cunoscut opiniei publice sucevene reţinut şi propus ieri pentru arestare Tribunalului Suceava este Ioan Sava poreclit Căsuţă, patronul pensiunii Luciano din Spătăreşti. El a fost introdus în arestul poliţie sucevene în urmă cu patru ani după ce a fost acuzat în acelaşi dosar în care a fost învinuit şi regele maneliştilor Paul Iova, de infracţiuni de contrabandă. Acesta era implicat la acea vreme în transporturi de ţigări introduse ilegal pe teritoriul României, fiind prins de organele de anchetă cu maşina burduşită de ţigarete în judeţul Buzău, când dorea să le transporte înspre Bucureşti. In cele din urmă şi Ioan Sava a fost pus în libertate în cursul anului 2010 iar dosarul pregătit de DIICOT Suceava la acea vreme nu a fost de asemnea finalizat cu rechizitoriu în ceea ce îl priveşte. (N.R., C.Z.)

Vezi si

La Zvoriștea se va construi un pod nou, pe DN 29A, pe drumul spre Dorohoi

Peste Siret, la Zvoriștea un pod nou se va construi în locul celui existent actualmente …

No comments

 1. Cica merge Ion cu bicicleta sa treaca granita in Rep. Ucraina. Pe spate are doi saci mari.
  Il opreste vamesul si-i spune:
  – Ia stai, ba! ce ai in saci?
  – Nisip, bre.
  – Mai vedem noi.
  Si vamesul ii taie sacii, si, ce sa vezi, nisip.
  Totusi il tine pe Ion peste noapte si trimite nisipul la laborator. Rezultatul: nimic altceva decat nisip.
  Ion este lasat liber si i se dau alti saci noi cu nisip.
  Peste doua zile Ion se intoarce pe bicicleta cu alti doi saci pe spate.
  Vamesul iar il opreste, cauta in saci, si ce gaseste? Ati ghicit: nisip.
  Povestea se repeta pana cand, intr-o zi, vamesul se intalneste cu Ion intr-o carciuma din Vicovu de sus si il intreaba:
  – Bre, io stiu ca tu faci contrabanda cu ceva, da nu stiu cu ce, si nu mai pot sa dorm noaptea ca tot la asta ma gandesc. Ia, zi, ca nu spun la nimeni, cu ce faci ma contrabanda?
  Ion, dupa ce mai bea putin din tuica, spune sec:
  – Cu biciclete.

 2. habar nu au ce fac ,probabil ca sunt prost pregatiti sau prost platiti

 3. in toata povestea asta s-ar parea ca procurorii sunt cei cu probleme

 4. Bravo lor.Don’t do the crime if you can’t do the time.Nu risti nu castigi.

 5. La ce Dumnezeu ii mai aresteaza, urmaresc si confisca daca nu se finalizeaza cum trebuie aceste actiuni. Ori procurorii sunt procurori de doi bani si nu sunt in stare sa documenteze un dosar , ori judecatorii sunt niste spagari care pun mai presus interesul personal de cat cel legislativ.Ambele situatii vor favoriza in continuare contrabanda si evaziunea.