Thursday , August 18 2022

Toți candidații înscriși la Definitivat 2022 au primit note mari la inspecțiile la clasă

În județul Suceava, s-au înscris la Definitivat 2022 peste 300 de candidați, care au susținut două inspecții de specialitate, câte una în fiecare semestru. După această etapă, vor fi evaluate portofoliile profesionale ale celor 342 de candidați, care au obținut note mari la cele două inspecții.

Examenul național de definitivare în învățământul preuniversitar va avea loc în data de 20 iulie. și în acest an, cei mai mulți candidați la Definitivat provin din rândul învățătoarelor și educatoarelor, dar sunt și mulți profesori de educație fizică, matematică, limba română și limba engleză înscriși.

Concursul de definitivare în învățământ reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Examenul poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice. Cadrele didactice angajate cu contract de muncă pe o perioadă determinată, care promovează examenul de definitivare în învățământ pot primi continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(ă), prin hotărârea consiliului de administrație din unitatea de învățământ respectivă, în condițiile legii. Cei care nu promovează examenul de Definitivat pot fi angajate în sistemul de învățământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.

Cadrele didactice care promovează examenul de Definitivat au dreptul de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.

Amintim că la sesiunea 2021 a examenului de Definitivat au participat 324 de candidați, iar procentul de promovare, după soluționarea contestațiilor, a fost 73,1%. (O. NUȚU)

Vezi si

Canotoarea Ionela Cozmiuc va primi titlul de cetățean de onoare al Sucevei

Campioana europeană la canotaj Ionela Cozmiuc va deveni cetățean de onoare a municipiului Suceava. Primarul …