Wednesday , December 7 2022

Toţi bătrânii de la azilul din Valea Putnei au dispărut peste noapte

Preotul Constantin Corneliu Luca, administratorul acestui centru, susţine că beneficiarii au fost preluaţi de către familiile lor, în timp ce oameni din zonă susţin că bătrânii au fost mutaţi la centre din Suceava şi Rădăuţi până se vor linişti apele. Reamintim că acest azil privat a intrat în atenţia autorităţilor după ce un bărbat de 56 de ani, din Iacobeni, care locuia la acest centru administrat de preotul Constantin Corneliu Luca, s-a sinucis, aruncându-se de la mansarda căminului . Ancheta a scos la iveală că acest centru funcţiona ilegal de şase ani. In cursul zilei de ieri, o adresă din partea preotului a ajuns la DGASPC şi anunţa încheierea activităţii de asistenţă socială la acest centrucentru filantropic valea putnei

După ce o sinucidere incredibilă a ieşit la iveală la aproape două săptămâni de la producerea ei, când un bărbat care locuia la un centru clandestin de bătrâni din Valea Putnei, comuna Pojorâta, s-a aruncat în cap de la mansarda imobilului, toţi bătrânii care locuiau acolo au dispărut peste noapte. In timp ce administratorul centrului, preotul Corne­liu Constantin Luca, afirmă că bă­­­trâ­­nii au fost preluaţi de către aparţinători, oameni din zonă povestesc că cei mai mulţi dintre bătrâni au fost transferaţi la azile private din Suceava şi Rădăuţi până se liniştesc apele şi autorităţile nu mai verifică activitatea acestui azil care funcţionează ilegal de şase ani.

Vă reamintim că pe data de 1 ianua­­rie 2018, pe la ora 16.00, Ovidiu Bălan, în vârstă de 56 de ani, din comuna Iacobeni a fost găsit decedat în curtea Centrului Filantropic „Vasile cel Mare” din Valea Putnei – Pojorâta. Acesta era instituţionalizat în centru de aproximativ cinci luni de zile, la cererea lui. El a fost găsit de un angajat al centrului care a presupus că bărbatul ar fi suferit un atac cerebral şi a sunat la 112. Medicii deplasaţi la faţa locului au constatat că Ovidiu Bălan a decedat în urma leziunilor suferite ca urmare a unei căzături de la înălţime. Po­liţiştii veniţi şi ei la centrul din Valea Putnei au conclu­zio­nat că pe fondul depresiei, băr­­batul a urcat în mansarda că­minului şi s-a arun­cat, murind din cauza rănilor suferite.

Ancheta a scos la iveală faptul că centrul de bătrâni de la Valea Putnei nu avea niciun fel de autorizaţie din partea vreunei instituţii abilitate a statului. Acolo erau, până zilele trecute, institu­ţionalizate 17 persoane vârstnice, ale căror pensii erau direcţionate în schimbul întreţinerii lor către administratorul căminului, preotul Corneliu Constantin Luca, care s-a arătat ne­mulţumit de faptul că nu poate încasa decât 70% din cuantumul pensiilor bătrânilor.

„Legea nu-mi permite să iau mai mult de 70% din pensii. Ii ţin aproape degeaba. Probabil voi închide centrul pentru că nu mai fac faţă financiar cheltuielilor. După ce s-a întâmplat şi acest eveniment (sinuciderea, n.r.), mulţi aparţinători s-au arătat inte­re­saţi să-şi ia acasă rudele. Acest bărbat era la noi de cam cinci luni de zile. Nu avea familie, doar o mătuşă, care ne-a spus că a mai avut două tentative de suicid. Imi pare rău că nu am ştiut nimic despre asta, că un l-aş mai fi primit”, a declarat atunci preotul Corneliu Constantin Luca. Se pare că şi-a dus planul la bun sfârşit şi a închis, cel puţin pentru moment, acest azil.

Centrul Filantropic „Vasile cel Ma­re” a fost inaugurat la Valea Putnei, comuna Pojorâta, în toamna anului 2011. De atunci şi până în prezent, acest cămin privat de bătrâni a funcţionat ilegal, fără să fi avut vreo autorizaţie de func­ţionare. In luna iulie a anului trecut, o echipă mixtă cu reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Ur­genţă, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă şi ai Direcţiei Sanitar Veterinare au scos la iveală mai multe nereguli pentru care administratorul a fost amen­dat. Surse apropiate preotului sus­ţin că de frica altor controale, dar şi a eventualelor amenzi, acesta a mutat majoritatea bătrânilor în alte centre din judeţ, unde a găsit locuri libere. „Am fost informaţi de către medicul de familie din zonă, care se ocupa şi de bătrânii de la Centrul din Valea Putnei, că acest centru s-a închis şi am vrut să verificăm ce s-a întâmplat aco­lo. Am fost astăzi (n.r. ieri) la Azilul „Vasile cel Mare” şi am găsit lacătul pe uşă. Contactat telefonic, preotul Luca ne-a informat că şi-a încheiat activitatea şi a informat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului că nu mai des­făşoară niciun fel de activitate de asistenţă socială”, ne-a declarat me­dicul Dinu Sădean, inspector şef al Serviciului Control în Sănătate Publică, în cadrul DSP Suceava. (Cristina RUSTI)

 

 

 

 

 

 

 

 

Vezi si

LUNGU: A fost finalizat proiectul de aducțiune a gazului metan la 30 de străzi din oraș

Miercuri, începând cu ora 11:00, au fost alimentate cu gaz metan străzile din cartierul Tineretului. …

2 comments

  1. sunt si batrani care si-au dat casele bisericii, pentru a fi ingrijiti cum trebuie.

    dar se pare ca sunt multi afaceristi si intre preoti….

    • Nu îți este Rușine? Știi despre cine este vorba? Preotul asta își dădea sufletul pentru bătrâni