Wednesday , December 7 2022

Tot mai mulți suceveni solicită cardul european de sănătate

De la începutul anului, Casa de Asigurări de Sănătate Suceava a eliberat peste 5.500 de astfel de documente. Fie că pleacă din țară în vacanță sau la muncă, sucevenii au nevoie de aceste carduri pentru a beneficia de servicii medicale în alte state 

Cardul european de sănătate este la mare căutare printre suceveni  în această perioadă, pentru că se apropie luna decembrie și cei care doresc să petreacă sărbătorile în afara țării, solicită acest document pentru  a putea beneficia de servicii medicale, ­aglo­merație fiind la CAS și în lunile de vară. Potrivit datelor oferite de reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Suceava, în primele nouă luni ale anului s-au eliberat peste 5.500  de astfel de carduri, peste o mie doar în luna iunie, când cei mai mulți au plecat în concedii. Chiar dacă valabilitatea cardului a crescut de la șase luni la un an, numărul solicitărilor pentru acest tip de document a crescut, chiar dacă se preconiza că prin această măsură, va scădea numărul cererilor depuse la Casa de Asigurări de Sănătate pentru eliberarea cardurilor europene de asigurări sociale de sănătate. Anul trecut, au fost eli­berate în primele nouă luni, mai exact în perioada ianuarie-septembrie, aproape 5.350 de cardari iar în acest an au fost deja eliberate peste 5.500 de astfel de documente.

Cardul european înlocuiește asigurarea medicală. Cardul european de sănătate este eliberat gratuit și de el pot beneficia toți cei care au asigurările ­me­dicale plătite la zi. Un astfel de card înlocuiește asi­gurarea medicală obligatorie și poate fi utilizat în toate țările membre ale Uniunii Europene, fiind foarte folositor în cazul unor urgențe medicale. Cheltuielile ocazionate de asistența medicală vor fi rambursate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate emitentă a cardului, prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Serviciile medicale de care beneficiază deținătorul nu trebuie să depășească ceea ce este necesar din punct de vedere medical, în timpul șe­derii temporare. De asemenea, cardul european nu acoperă situația în care asiguratul se deplasează într-un stat membru al Uniunii Europene pentru a beneficia de tratament medical. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

AirConnect iar spune că va zbura vara viitoare de la Suceava la Constanța

AirConnect va zbura vara viitoare de la Constanța la Suceava, Timișoara, Oradea și Cluj-Napoca, a …