Thursday , April 25 2024

Tot mai mulți suceveni au nevoie de asistență medicală psihiatrică

In primele trei trimestre ale anului trecut, numărul bolnavilor psihic din județ era mai mare cu aproape 700 de cazuri față de finalul anului 2021. DSP derulează pe tot parcursul lunii ianuarie o campanie de informare despre sănătatea mintală

În ultimul an s-a constatat o creștere alarmantă a numărului de bolnavi psihic, la nivelul județului Suceava, medicii specialiști și psihologii explicând că anxietatea a devenit tot mai prezentă în viața sucevenilor, pe fondul crizei provocate de Covid 19, iar numărul cazurilor afecțiunilor psihice înregistrate în sistemul medical, aproape că s-a dublat. După cum reiese din datele statistice ale Direcției de Sănătate Publică, numărul pacienților luați în evidență de medicii psihiatri din județ, crește în permanență, iar dacă la finalul anului 2020, erau 22.592 de pacienți care urmau o formă de tratament, în primele trei trimester ale anului trecut, numărul acestora era de 23.815 cazuri. ”În anul 2020, în județul Suceava, numărul cazurilor noi de tulburări mintale și de comportament a fost de 1.503 locuitori, iar în anul 2021, s – au înregistrat 1.085 cazuri noi, în primele trei trimestre din anul 2022 s- au înregistrat un numar de 862 cazuri noi. Numărul cazurilor de boli psihice rămase în evidență în județul Suceava, în anul 2020 a fost de 22.592 locuitori, în anul 2021 a fost de 23.145 cazuri, iar în primele trei trimestre din anul 2022, au rămas în evidență un număr de 23.815 cazuri boli psihice”, a declarat Gabriela Budeanu, purtător de cuvânt în cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava.

Pe fondul acestor creșteri îngrijorătoare a cazurilor de boli psihice, DSP în parteneriat cu furnizorii de servicii medicale și autoritățile publice locale cu asistență medicala comunitară, organizează în cadrul Programului național de evaluare și promovare a sănătății și educație pentru sănătate al Ministerului Sănătății pe toată durata lunii ianuarie 2023 campania cu tema sănătate mintală sub sloganul „Sănătatea mintală – parte integrantă și esențială a sănătății!”. La nivel județean se vor organiza evenimente de informare despre problematica tulburărilor mintale și de conștientizare a necesității realizării unui management adecvat al acestora.

În perioada 2010-2019, evoluția prevalenței depresiei în România este constantă, dar are valori aproape duble pentru femei, în comparație cu bărbații. În acest context, scopul campaniei este creșterea nivelului de informare și conștientizare a gravidelor privind problematica sănătății mintale. Activitățile din cadrul campaniei își propun să informeze populația feminină (în special gravidele) privind importanța identificării și intervenției timpurii în cazul tulburărilor mintale, să faciliteze conștientizarea și promovarea unei mai bune înțelegeri a impactului tulburărilor mintale asupra vieții oamenilor, precum și creșterea accesului la informații pentru îmbunătățirea îngrijirilor și înlăturarea stigmatizării femeilor cu tulburări mintale. ”Femeile, indiferent de cultură, vârstă sau venit pot dezvolta depresie postnatală. Simptome precum tristețe, plâns facil, agitație față de bebeluș sau cei din jur, lipsă de energie și oboseală tot timpul, probleme de somn, gânduri negative, sentimente ale mamei că nu este suficient de bună, că nu poate avea grijă de copil, sentimente de vinovăție, deznădejde și autoînvinovățire sau senzația că i se poate întâmpla ceva rău copilului pot apărea oricând în timpul sarcinii, sau în primul an după naștere. Există metode de tratament eficiente care pot să prevină consecințe mai grave, sau chiar tragedii. Prin atragerea atenției societății asupra acestei problematici urmărim atât încurajarea profesioniștilor, cât și a prietenilor și a apropiaților noilor mămici să le întrebe cum se simt, să le îndemne să discute despre ceea ce simt și să ceară ajutor. Depresia mamei s-a observat a fi deseori asociată cu semnele timpurii de vulnerabilitate sau temperament dificil al copilului, atașamentul nesigur, mecanisme de răspuns la stres care funcționează mai slab. Pandemia de COVID-19 a dus la o creștere puternică a tulburărilor depresive și de anxietate la nivel global în anul 2020, femeile și tinerii fiind cei mai afectați”, a completat Gabriela Budeanu, purtător de cuvânt în cadrul DSP Suceava. (C.R.)

Vezi si

O nouă sesiune de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, care a scos la concurs 350 de locuri

Data limită de înscriere a candidaților este 14 mai a.c., iar dosarele pot fi depuse …