Wednesday , April 24 2024

Tot mai mulți suceveni ajung la spital mușcați de căpușe

De la începutul anului a fost confirmată prezența bolii Lyme în cazul a trei persoane

Cadrele medicale sunt în alertă, ținând cont de faptul că din ce în ce mai multe persoane ajung la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Suceava necesitând asistență medicală, după ce au fost mușcate de căpușe. Îngrijorarea este cu atât mai mare cu cât în perioada imediat urmă­toare sunt organizate mai multe competiții montane. În cursul lunii trecute, peste 400 de suceveni au ajuns la spital, numărul fiind foarte mare comparativ cu numărul de pacienți înregistrat anul trecut, iar de la începutul acestei luni, aproape 200 de pacienți au necesitat asistență medicală. Situația îi îngrijorează pe medicii infecționiști suceveni, deoarece crește și numărul persoanelor diagnosticate cu boala Lyme. Medicii recomandă în continuare celor mușcați să nu-și scoată singuri căpușele din piele și să se prezinte la spital pentru tratamentul profilactic. Toate persoanele mușcate de căpușe au fost direcțio­nate către secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean, unde au fost vaccinate și vor fi monito­rizate în continuare pentru a se vedea dacă au contractat sau nu boala Lyme. Cele mai multe cazuri de mușcături de căpușe au fost înregistrate în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 22 și 69 de ani, dar se pare că nu au scăpat nici copiii, fiind și peste 100 de pacienți copii, cu vârsta cuprinsă între zero și 13 ani. La aceștia se adaugă și 15 pacienți cu vârsta cuprinsă între 70 și 90 de ani. În prima jumătate a acestui an, medicii au diagnosticat 15 persoane cu boala Lyme, însă din fericire, rezultatele de laborator au confirmat prezența acestei infecții doar în trei cazuri, fiind vorba despre două femei în vârstă de 66, respectiv 38 de ani și un bărbat în vârstă de 45 de ani.

Printre simptomele bolii se numără înroșirea locului mușcăturii, dureri musculare, transpirații, nas înfundat. Boala Lyme este o afecțiune infecțioasă gravă care afectează sistemul nervos și presupune un tratament complex care poate dura și câțiva ani, dacă nu este depistată la timp. Cunoscută și sub numele de “boala cu o mie de fețe”, boala Lyme este greu de depistat și trebuie tratată din faze incipiente pentru a putea fi ținută cât mai bine sub control. Afectează întreg organismul și mizează pe simptome ale altor boli. Reacția individuală față de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, de aici și multitudinea de manifestări. În ultimii ani a crescut numărul persoanelor mușcate de căpușe mai ales în mediul urban și nu se cunosc cauzele exacte ale acestui fenomen, dar specialiștii recomandă o dezinsecție mai serioasă. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …