Friday , March 29 2024

Tot mai mulți bolnavi de HIV/SIDA din județ renunță la tratamentul care îi ține în viață

Spitalul Județean este singura unitate spitalicească suceveană care derulează Programul Național de prevenire, supraveghere și control al infecției HIV/SIDA și eliberează rețete pentru tratament. Distanțele mari și restricțiile din ultimii ani, au făcut ca mulți bolnavi să nu se mai prezinte la Ambulatoriul secției de Boli Infecțioase Suceava. Din cei peste 320 de bolnavi din județ, doar 250 sunt în evidențele medicilor pentru tratament n Asociația Red Ribbon marchează la începutul lunii decembrie Ziua Mondială de Luptă împotriva HIV/SIDA.

Bolnavii de HIV/SIDA din județul nostru își pot lua medicamentele care îi țin în viață doar de la Spitalul Județean deoarece spitalul sucevean este singura unitate spitalicească din județ care derulează Programul Național de prevenire, supraveghere și control al infecției HIV/Sida. Mulți dintre bolnavii din zonele îndepărtate ale județului, renunță la tratament și implicit la lupta cu această boală cruntă din cauza distanțelor mari pe care le au de parcurs în fiecare lună. și restricțiile impuse pe fondul pandemiei de Coronvirus din ultimii doi ani, au făcut ca numărul pacienților aflați în evidențele medicilor infecționiști suceveni și care urmează o formă de tratament, să scadă în ultima perioadă dar în locul acestora au fost diagnosticate alte cazuri noi, numărul paciențiilor fiind în continuă creștere.

Asociația Red Ribbon organizează în fiecare an, la începutul lunii decembrie, acțiuni menite să marcheze Ziua Mondială de Luptă împotriva HIV/SIDA, încercând astfel să transmită mesajul că trebuie ca fiecare persoană să se alăture luptei pentru stoparea impactului negativ al HIV, pentru stoparea transmiterii acestui virus, pentru stoparea izolării persoanelor diagnosticate cu acest virus sau cu maladia SIDA. “Campania își propune să aducă în atenția comunității problematica infecției cu HIV, faptul că persoanele cu HIV există, că ele au dreptul la o viață normală, la sănătate, la educație, invitând populația la informare, deschidere, acceptare șI toleranță. Acest drept include dreptul fiecăruia la programe de prevenire șI de tratament, dreptul de a decide cu privire la sănătatea proprie, dreptul de a fi tratat. Totodată mesajele campaniei se concentrează pe conștientizarea populației generale și în special a grupurilor vulnerabile cu privire la modalitățile de transmitere, prevenire, testare și tratament a infecției HIV/SIDA și promovarea unor comportamente sănătoase legate de propria viață sexuală”, au explicat reprezentanții Asociației Red Ribbon Suceava.  Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA a fost inaugurată în 1988, în cadrul Conferinței mondiale privind SIDA, de la Londra. Ziua se marchează pe de o parte, pentru a sensibiliza și a-i comemora pe cei care au murit din cauza acestor boli, pe de altă parte, pentru a sărbători reușita referitoare la accesul crescut la tratament și servicii de prevenție. Totodată, se are în vedere conștientizarea efectelor devastatoare ale SIDA și susținerea măsurilor de combatere a acesteia. În fiecare an, se desfășoară campanii pentru a atrage atenția asupra riscurilor de transmitere a virusului HIV și asupra posibilităților actuale de prevenție și tratament.

După cum reiese din datele statistice ale secție de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean Suceava, numărul sucevenilor diagnosticați cu HIV crește de la an la an. De la începutul acestui an, au fost diagnosticați încă 17 pacienți, cu vârsta cuprinsă între 15 și 60 de ani. Numărul persoanelor seropozitive din județ, a ajuns astfel la 324. Mai mult de jumătate dintre pacienții aflați în evidențele Direcției de Sănătate Publică Suceava sunt din zona Fălticeni, după care urmează zonele Suceava și Vatra Dornei. Printre bolnavii cu HIV continuă să fie an de an și femei însărcinate. Cinci femei seropozitive au născut anul trecut, bebelușii fiind în continuare monitorizați.

Costul lunar al tratamentului pentru acești bolnavi este de aproximativ 360.216 de lei. Pentru Programul național de prevenire, supraveghere și control a infecției HIV/SIDA, DSP a primit 12.000 de lei, bani folosiți pentru testarea cazurilor noi. Deși în județ sunt peste 320 de pacienți diagnosticați cu HIV/SIDA, doar 250 sunt în evidențele medicilor infecționiști pentru tratament. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Femeie de 82 de ani, internată la Neurochirurgie după ce a fost lovită în cap de un panou publicitar, la Gura Humorului

O femeie de 82 de ani a ajuns în cursul dimineții de vineri la UPU …