Wednesday , April 24 2024

Todiruţ, fostul şef al Poliţiei sucevene, achitat definitiv în dosarul „sediul – ruină din Câmpulung”

Curtea de Apel Suceava i-a achitat definitiv, miercuri 19 februarie 2020, pe comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ, pe subalternul său Alexa Dumitru Teodorovici, pe patronul Nicolae Vranău, si pe evaluatorul Gheorghe Licurici. Aceştia au fost trimisi in judecata de DNA Suceava in 2014 fiind acuzaţi că au participat  la afacerea vizând cumpărarea de către IPJ Suceava la un preţ supraevaluat a sediului Poliţiei din Câmpulung Moldovenesc

Curtea de Apel Suceava i-a achitat pe inculpaţii Ioan Nicuşor Todiruţ pentru săvârşirea infracţiunii de „abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial”, Alexa Dumitru Teodorovici pentru comiterea infracţiunii de „abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial”, Nicolai Vranău pentru săvârşirea complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial”, Gheorghe Licurici pentru comiterea complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial”.

In mai 2018, Tribunalul Suceava a pronuntat in acest caz tot o sentinta de achitare, judecătorii suceveni respingand , ca nefondată, acţiunea civilă exercitată de Ministerul Afacerilor Interne – Direcţia Generală Juridică, cu privire la plata sumelor de 2.499.000 de lei – contravaloarea imobilului achiziţionat de la SC GEOMOLD SA Câmpulung Moldovenesc şi 422.374 de lei reprezentând contravaloarea chiriei pentru perioada martie 2007 – aprilie 2010. Magistraţii au mai dipsus ridicarea măsurii sechestrului asigurator dispus prin ordonanţa nr. 52/2013 din 7 ianuarie 2014 dată de către DNA – Serviciul Teritorial Suceava, până la concurenţa sumei de 1.113.579 lei, asupra a mai multor bunuri imobile. Decizia Tribunalului Suceava a fost contestata imediat  de DNA la Curtea de Apel.

Miercuri, 19 februarie 2020, Curtea de Apel a respins definitiv apelul introdus de DNA: “Solutia pe scurt: Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava şi de partea civilă Ministerul Afacerilor Interne – prin Direcţia Generală Juridică împotriva sentinţei penale nr. 112 din 04.05.2018 pronunţată de Tribunalul Suceava în dosar nr. 83/39/2014* Obligă partea civilă apelantă Ministerul Afacerilor Interne – prin Direcţia Generală Juridică să plătească statului 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Celelalte cheltuieli judiciare din apel rămân în sarcina statului, inclusiv onorariile avocaţilor desemnaţi din oficiu, în cuantum de 360 de lei fiecare, pentru inculpaţii intimaţi Todiruţ Ioan Nicuşor, Licurici Gheorghe şi Teodorovici Alexa Dumitru ce vor fi avansate din fondurile Ministerului Justiţiei în contul Baroului Suceava. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 19 februarie 2020. Document: Hotarâre  199/2020  19.02.2020”, se arata in minuta publicata pe Portalul instantelor de judecata.

Cladirea din Campulung Moldovenesc cumparata in 2006 cu 2,4 milioane lei

Pe 31 ianuarie 2014, Serviciul Teritorial Suceava al DNA a finalizat rechizitoriul şi a dispus trimiterea în judecată a fostului inspector şef al IPJ Suceava, comisar şef Ioan Nicuşor Todiruţ, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave. Cercetările finalizate de procurorii DNA vizează modul în care a fost achiziţionată la sfârşitul anului 2006 o clădire din Câmpulung Moldovenesc aparţinând SC Geomold SA în care ar fi urmat să funcţioneze noul sediu al poliţiei din localitate.

Conform rechizitoriului, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ, ca fost şef al IPJ Suceava şi comisarul şef Alexa Dumitru Teodorovici ca fost şef al serviciului logistică din IPJ Suceava au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, Nicolae Vranău, patron al SC Geomold SA Câmpulung Moldovenesc, va fi judecat pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, la fel ca şi evaluatorul Gheorghe Licurici, în vreme ce Emilia Bedrule, angajată a OCPI Suceava, a ajuns în faţa instanţei pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual.

Conform rechizitoriului, prejudiciul adus bugetului de stat din afacerea pe care comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ împreună cu ceilalţi inculpaţi în acest dosar a pus-o la cale este de 2,4 de milioane de lei, rezultat din contractul de vânzare – cumpărare semnat în anul 2006 între IPJ Suceava şi Geomold SA, în defavoarea statului român la care s-a adăugat încă 300.000 de lei chirie neîncasată de la Geomold de către IPJ Suceava în intervalul 2007 – 2010. Procurorii au constatat că la data achiziţionării imobilului de către Poliţia Română s-a întocmit un proces verbal fictiv de predare – primire, Geomold rămânând în continuare în spaţiu, încă aproape patru ani. Abia în 2010 s-a făcut transferul efectiv al bunului de la societatea comercială către IPJ Suceava.

 Comisarul şef  Todiruţ,  achitat definitiv si în afacerea „Zimbru” – noul sediu al Politiei Municipiului

In aprilie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a admis apelurile declarate de inculpaţii Constantin Bujorean, Gheorghe Licurici, Mihai Sorin Muntean, Alexa Dumitru Teodorovici şi Ioan Nicuşor Todiruţ. Magistrații Curţii Supreme i-au achitat pe inculpaţii Ioan Nicuşor Todiruţ şi Alexa Dumitru Teodorovici pentru comiterea infracţiunilor continuate de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial şi respectiv pe inculpaţii Constantin Bujorean, Gheorghe Licurici şi Mihai Sorin Muntean pentru comiterea complicităţilor la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial. De asemenea inculpatul Constantin Bujorean a fost achitat pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală. Decizia judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este definitivă.

Comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ – fost şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava, a fost trimis în judecată în luna august a anului 2013 pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice pentru că în perioada iulie – octombrie 2006 ar fi negociat în defavoarea MAI un contract de achiziţie a clădirii de pe strada Universităţii, ce a devenit sediul Poliţiei municipale Suceava, cu un preţ considerat mult mai mare decât cel real. Banii au fost încasaţi de SC Servicii Comerciale SRL, patronată de Constantin Bujorean. Conform evaluatorilor Gheorghe Licurici şi Mihai Sorin Muntean, s-a apreciat că imobilul de pe strada Universităţii din municipiul Suceava ar costa 10.000.000 de lei. Tranzacţia s-a făcut contra sumei de 11.900.000 lei, faţă de valoarea reală de piaţă de 6.034.868 de lei, deşi alocarea bugetară aferentă acestui obiectiv era de 2.529.000 de lei, conform listei MAI de achiziţii din anul 2006. Suma de 11.900.000 de lei a fost încasată de SC Servicii Comerciale SRL a lui Constantin Bujorean, numele firmei fiind schimbat ulterior în SC Rent Key SRL. (O.S.)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …

No comments

  1. Curtea de Apel Iasi in dosarul nr.597/39/2013 avand ca obiect infractiuni de coruptie condamna pe Todirut Ioan Nicusor la inchisoare cu executare la fel si pe complicii lui iar I.C.C.J.in mod suspect ii achita.La fel si in dosarul 83/39/2014 prin Hotararea nr.199/2020, Todirut Ioan Nicusor si complicii pentru infractiuni de coruptie, sunt achitati definitiv.Asteptam o justitie dreapta.

  2. Ai de așteptat, mult și bine, Costele! ” Ca și mulți alți fraieri din Românica!

  3. vinovatie cu prescriptie

    tranzactia nu s-ar fi putut realiza fara acordul “DE LEGALITATE” de la OCPI SUCEAVA, bedrule emilia fiind acuzata de fals intelectual.
    adica ditamai prejudiciul si la final achitari din joben. oculta a avut multa treaba.
    vad ca toti au fost achitati, mai putin bedrule emilia-ocpi suceava pt. ca a intervenit prescriptia. adica tovarasa nu si-a demonstrat nevinovatia, ci a fost scoasa pe usa din spate a justitiei.
    halal justitie! curat-murdar, coane Mocanu!
    cand o sa va sature necuratul de bani si coruptie?
    ati devenit mai ceva ca hienele, gata oricand sa va sfasiati pe 30 de arginti.

  4. Rusine justitia romana, DNA a avut dreptate.Asteptam sa vedem o justitie dreapta.