Thursday , March 28 2024

TODIRUT A CONTINUAT SI IERI CIRCUL LA IPJ SUCEAVA

Todirut - la IPJ SuceavaA

Ieri dimineaţă, pe la ora 7.00, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ, a descins în curtea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava. Pentru că nu a fost lăsat să urce în fostul său birou, Todiruţ l-a chemat la ordin pe un ofiţer de la biroul de informatică, pe care l-a luat la instrucţie fiindcă i-a scos poza de şef a IPJ Suceava de pe site-ul IGPR şi a pus-o pe cea a lui Marcian Colman. După ce s-a răcorit, şeful încă în funcţie al IPJ Suceava s-a dus la cabinetul medical de unde şi-a scos un alt concediu medical, până miercuri, săptămâna viitoare. In acea zi, pe 26 iunie a.c., Ioan Nicuşor Todiruţ va trebui să se prezinte în faţa comisiei centrale de expertiză de la Direcţia Medicală a MAI, pentru a susţine contestaţia la decizia de “apt limitat” luată anterior de medici în ceea ce îl priveşte 

Circul de la IPJ Suceava este departe de a se fi încheiat. Obiectiv a relatat ce s-a întâmplat sâmbătă, când din concediu medical, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ, şef pe hârtie a IPJ a intrat în clădirea inspectoratului, a pus pe uşa cabinetului său un carton pe care era trecut numele său, cu gradul deţinut şi titlul de doctor, dar şi cu precizarea – inspector sef al IPJ Suceava. A chemat atunci la ordine subordonaţii, făcându-le reproşuri până când comisarul şef Viorel Onea, împuternicit la comanda IPJ l-a întrebat pe chestorul Petru Tobă, şeful IGPR, ce este de făcut. De la Bucureşti, poliţiştii suceveni au aflat că trebuie să-l trimită acasă pe comisarul şef Todiruţ, ordin care a fost executat.
Dacă sâmbătă, 15 iunie, Ioan Nicuşor Todiruţ era încă în concediu medical, nu la fel s-a întâmplat ieri, 19 iunie. Conform poliţiştilor suceveni care au venit mai devreme la muncă sau erau pe cale să părăsească schimbul de noapte, ieri dimineaţă la ora 7.00, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ s-a prezentat la IPJ Suceava. Nu i s-a acceptat intrarea în biroul de şef al IPJ, dar a apucat că cheme la ordin pe un ofiţer de la biroul de informatică pe care l-a luat la întrebări despre motivul pentru care poza şi numele său au fost scoase de pe site-ul MAI, în locul său fiind pus Marcian Colman (şeful cu delegaţie al IPJ Suceava din ultimul an). Pentru că nu a primit explicaţiile cerute şi nici nu a fost lăsat să urce la fostul său birou, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ a bântuit prin curte ceva timp, interval în care i s-a explicat că fiind în concediu medical este mai bine să îşi vadă de sănătate.
Incă o săptămână de concediu medical pentru Todiruţ
Comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ venise la Suceava pentru o problemă simplă, dar pe care a dorit să o transforme, conform lucrătorilor de la IPJ, într-o mică panaramă. Miercuri, pe 19 iunie i s-a terminat concediul medical anterior. Ar fi dorit să se întoarcă de a doua zi şef la Poliţia Suceava. Anterior însă, medicii specialişti din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, în baza diagnosticelor pe care Todiruţ le-a depus la serviciile de cadre de la IPJ Suceava, IPJ Călăraşi şi probabil chiar la IGPR pentru a obţine concedii medicale, au luat decizia că comisarul şef doctor Ioan Nicuşor Todiruţ are statutul de “apt limitat”. In terminologia militară, aceasta înseamnă că poţi efectua activităţi de intendenţă, de arhivă, nu trebuie să faci efort fizic sau psihic deosebit, dar nicăieri nu scrie că nu poţi deţine şi funcţii de conducere. Doar că Todiruţ a contestat decizia privind statutul de “apt limitat”, a primit un concediu medical pentru încă o săptămână, până pe 26 iunie, urmând ca în acea zi el să se prezinte la Bucureşti, pentru a explica în faţa comisiei de medici specialişti ai MAI motivele contestaţiei înaintate împotriva deciziei luate anterior în ceea ce îl priveşte.
Ce înseamnă “apt limitat” – criteriu de pensionare în viziunea MAI
Potrivit explicaţiilor oferite de jurişti, prin “apt limitat” se înţelege că o persoană pune în practică, pentru a realiza activităţile specifice postului pe care îl ocupă, potenţialul fizic şi psihic în proporţie mai mică de 100%. Dacă în urma unor afecţiuni, accidente etc., au scăzut, în mod corespunzător, sarcinile de serviciu al celui inclus în categorie “apt limitat”, trebuie să cuprindă elemente care pot fi realizate într-o proporţie corespunzătoare, nu mai mult. Angajatorul trebuie, în aceste condiţii să ţină cont în stabilirea programului de muncă şi a activităţilor cuprinse în fişa postului de rezistenţa la stres, rezistenţa la efort fizic prelungit, aptitudini fizice şi aptitudini psihice practicate. Incă din anul 2011, s-a stabilit că evaluarea personalului MAI va fi realizată luându-se în considerare exclusiv situaţia personală şi profesională a acestuia , fără a se crea situaţii discriminatorii. Astfel, pentru stabilirea personalului MAI care va fi trecut în rezervă ori ale căror raporturi de serviciu sau de muncă încetează vor fi luate în considerare cinci categorii de evaluare, numerotate de la A la E. În categoria A intră criteriile referitoare la îndeplinirea condiţiilor legale pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, la situaţia menţinerii în activitate după împlinirea limitei de vârstă în gradul profesional sau militar, respectiv la situaţia personalului clasat “apt limitat” ori încadrat în gradul III de invaliditate. Astfel, în funcţie de această categorie, ar fi restructurabili angajaţii MAI clasaţi medical ca “apt limitat” sau cu grad III de invaliditate. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Sediul Filialei Surzilor Suceava riscă să rămână fără acoperiș după ce vijeliile au afectat serios clădirea, care se afla deja într-o stare precară

Vijelia de miercuri a stârnit mari probleme pentru unele structuri din municipiul Suceava, printre care …

2 comments

  1. mai rau iti trebuie nu ai putut privi in ochi pe nimeni,doar pe ai tai si jandarmii, privirea ta era in sus sau in jos, nici susul nici josul nu te mai ajuta,cine nu iubeste pe nimeni nu poate fi iubit.

  2. Todirut gusta din reteta pe care el a servit-o multora si acum e disperat ca i se destrama puterea si dinastia
    Dumnezeu nu bate cu parul,dati-ar…..!