Wednesday , December 1 2021

Toate detaliile despre spectaculosul ansamblu rezidențial “Ştefan cel Mare”, din zona centrală a Sucevei

Compania General Construct își extinde portofoliul cu Ansamblul rezidențial “Ştefan cel Mare”, format din 70 de apartamente și spații comerciale, situat în spatele Colegiului Național „Ştefan cel Mare”. Noul complex rezidențial este compus din 3 case de scară, cu regimuri de înălțime de la D+P+3E până la D+P+8E, având înălțimea maximă de 32,65m. „Cele 70 de apartamente au fost concepute pentru a oferi o varietate cât mai mare în ceea ce privește compartimentarea și utilitatea. Toate unitățile locative vor fi dotate cu centrale individuale și încălzire în pardoseală, dar și aparate individuale de aer condiționat și jaluzele exterioare electrice. Conceptul propus pentru arhitectura fațadelor noului ansamblu relaționează cu arhitectura din zonă punând în valoare, prin diferențiere și contrast, arhitectura de patrimoniu a secolului al XIX-lea”, au explicat reprezentanții companiei General Construct. Deși autorizația de construire, emisă pe 19 noiembrie, este pentru 48 de luni, General Construct estimează că lucrările vor fi finalizate în primăvara lui 2024.

Primăria Municipiului Suceava a emis autorizația de construire pentru ansamblul rezidențial „Ştefan cel Mare” – cu funcțiuni complementare și dotări aferente – mai exact Subzona 1, situat în spatele Colegiului Național „Ştefan cel Mare”. Regimul de înălțime maxim pentru blocurile despre care reprezentanții dezvoltatorului imobiliar – cunoscuta firmă suceveană General Construct  – ne-au declarat că vor fi finalizate probabil în decurs de doi ani și jumătate – este D+P+3-8E. Noul complex rezidențial este compus din 3 case de scară, cu regimuri de înălțime de la D+P+3E până la D+P+8E, având înălțimea maximă de 32,65 m. Practic, printr-un proiect ambițios cum este cel de față, compania General Construct își consolidează poziția pe piața de real estate din Suceava dezvoltând acest ansamblu rezidențial „destinat chiar și celor mai pretențioși clienți”, după cum a dat asigurări Marius Nitu, directorul comercial al companiei General Construct.

Proiectul „Ansamblu rezidențial Ştefan cel Mare” Subzona 1 – parțial Mc_S1este situat în centrul Municipiului Suceava și va fi dezvoltat pe o parcela de peste 4.700 mp de teren situat între străzile Dragoș Vodă și Armenească. Managerul de proiect, Ciprian Palaghean, a explicat că din conside­rente care țin de respectarea regimului de înălțime a proprietăților din vecinătate, situate la strada Armenească, primul tronson al ansamblului rezidențial va avea regimul de înălțime D+P+3. „Clădirile înalte propuse sunt retrase față de aliniamentele străzilor Armenească și Dragoș Vodă”, a declarat Ciprian Palaghean.

Pe partea dinspre strada Dragoș Vodă este o situație aparte, pe care dezvoltatorul imobiliar General Construct o folosește dând o notă de eleganță între­gului proiect. Mai exact, este vorba de o clădire veche care, odinioară, a găzduit o grădiniță și care are un aspect arhitectural plăcut. „Clădirea nr. 4 – fosta grădiniță de pe strada Dragoș Vodă – va fi integrată în ansamblu, subordonându-i-se întregul concept volumetric și arhitectural al imobilului nou construit, devenind o emblemă a întregului an­samblu”, a explicat Marius Nitu. Managerul de proiect a mai adăugat că deși reglementările legale în vigoare permiteau supraînălțarea clădirii cu condiția păstrării fațadei de la intrarea principală și a unui perete lateral – dând ca exemplu o clădire situată în apropiere, pe aceeași stradă Dragoș Vodă – s-a optat în final pentru menținerea și reabilitarea clădirii, fără a fi supraînălțată. „Modul de rezolvare al peretelui cortină al fațadei de pe această latură va permite punerea în valoare a casei restaurate, prin decuparea suprafeței vitrate, care îi va asigura un fundal neutru și reflecto­rizant”, a adăugat Marius Nitu.

Caracteristicile ansamblului rezidențial „Ştefan cel Mare” includ și amenajarea, la demisol, a unui număr de 77 locuri de parcare din care 20 în sistem etajat. Tot la demisolul ansamblului respectiv vor fi amenajate, pe lângă spații tehnice – lift și scări – și spații comerciale. Acestea din urmă se vor regăsi și la parter alături de spații pentru servicii. Cât privește spațiile de locuit de la parter, acolo vor fi amenajate trei unități locative din care două apartamente cu două camere și un apartament cu trei camere. La etajele superioare vor fi amenajate spații de locuit, mai exact 67 apartamente. Dintre acestea 22 vor fi apartamente cu două camere, alte 25 apartamente cu trei camere, 16 apartamente cu patru camere și încă 4 apartamente cu cinci camere. „Cele 70 de apartamente au fost concepute pentru a oferi o varietate cât mai mare în ceea ce privește compartimentarea și utilitatea. Toate unitățile locative vor fi dotate cu centrale individuale și încălzire în pardoseală, dar și aparate individuale de aer condiționat și jaluzele exterioare electrice. Conceptul propus pentru arhitectura fațadelor noului ansamblu relaționează cu arhitectura din zonă punând în valoare, prin diferențiere și contrast arhitectura de patrimoniu a secolului al XIX-lea”, au explicat reprezentanții companiei General Construct.

Locuri de parcare pentru autoturisme nu vor fi doar la demisol, ci vor exista și locuri de parcare supraterane, în număr de 33. Directorul comercial Marius Nitu a explicat că Subzona 1 a ansamblului rezidențial Ştefan cel Mare, adică cea care este situată în spatele Colegiului Național „Ştefan cel Mare”, va avea intrare atât din strada Dragoș Vodă, cât și din Armenească, numai că accesul va fi restricționat cu bariere și va fi permis doar viitorilor proprietari de locuințe și spații comerciale/servicii. Excepție vor face mici porțiuni unde vor fi amenajate locuri de parcare la suprafață pentru vizitatori.

Preocupări semnificative referitoare la calitatea vieții celor care vor locui în noul ansambl rezidențial

Suprafața construită a întregului ansamblu rezidențial este de 2147 mp, iar aria desfășurată ajunge la 12.559 mp cu balcoane și logii. Referitor la acestea, managerul de proiect a explicat că s-a pus accent pe balcoane cu suprafețe generoase pentru că a rezultat în urma unor analize faptul că „se caută” tocmai acest gen de elemente de către cei care doresc să cumpere un apartament. „Analizând studiile de piață efectuate, am adaptat tema de proiectare la cerințele clienților. Astfel, predomină apartamentele cu suprafețe mari, cu balcoane și/sau terase generoase”, a spus  Ciprian Palaghean.

Este de menționat că accesul pietonal nu va fi restricționat, ci va fi facilitat pe o alee pietonală care va fi amenajată pe la parterul ansamblului. În acest fel va fi facilitat accesul la spațiile comerciale și din strada Armenească spre stradă Dragoș Vodă, valorificând încă o dată potențialul dat de casa despre care am menționat mai sus și care va fi menținută, reabilitată și încadrată în ansamblul rezidențial Ştefan cel Mare. „Pasajul pietonal care leagă străzile Dragoș Vodă și Armenească va trece prin fața casei transformând-o într-un reper arhitectural, asigurând astfel, o continuitate între nou și vechi, în această parcurgere contemporană”, au precizat reprezentanții companiei General Construct.

Totodată, aspecte ce țin de calitatea vieții nu au fost deloc neglijate. Nu doar în ceea ce privește caracteristicile ca atare ale apartamentelor, ci și unele lucruri din preajma blocurilor care au fost abordate ca oportunități pentru a înfrumuseța zona și a o face cât mai atractivă pentru cei ce locuiesc în ea. Spre exemplu, în spatele subzonei 1 a respectivului ansamblu rezidențial va fi amenajată o curte iar acolo va fi și un loc de joacă pentru copii. „General Construct își dorește să îmbunătățească nivelul de trai al clienților săi, îmbinând mediul urban cu natura. A fost proiectată o curte interioară tocmai pentru ca locatarii să se bucure de o zonă privată, ferită de zgomotele din afara ansamblului, care să ofere posibilitatea părinților de a-și lăsa copii să se joace liber în interiorul complexului, departe de traficul intens caracteristic străzilor orașului. Predomină spațiile verzi, vor fi amenajate alei pietonale și un loc de joacă pentru copii”, a explicat Marius Nitu.

Deocamdată, în următoarea perioadă, dezvoltatorul se va axa pe organizarea de șantier. Atât managerul de proiect, cât și directorul comercial au explicat că este puțin probabil ca să fie demarate lucrări de alt gen mai devreme de primăvara lui 2022. De altfel, autorizația de construire de la Subzona 1 a ansamblului rezidențial „Ştefan cel Mare” a fost emisă pe data de 19 noiembrie 2021 inclusiv pentru organizarea de șantier. Durata pentru care a fost emisă autorizația de construire a fost de 48 de luni, dar Ma­rius Nitu și Ci­prian Palaghean au spus că este vorba de o în­tindere în timp maximală și că intenția este de a executa cât mai repede po­sibil lucrarea.

Întrebați cu privire la estimarea referitoa­re la perioada de finalizare a lucrărilor la an­samblul reziden­țial Ştefan cel Mare, ambii au răspuns că este posibil ca în prima parte a lui 2024 să fie predate la cheie locuințele. „Având în vedere că autorizația de construire a fost deja obținută, în perioada imediat următoare vor fi demarate lucrările pentru organizarea de șantier, iar din primăvara anului viitor vor începe efectiv lucrările de construire. și, cu toate că termenul de finalizare a lucrărilor menționat în autorizația de construire este de 48 de luni, General Construct preconizează că acestea vor fi finalizate până în primăvara anului 2024”, a explicat Marius Nitu.

S-a urmărit și se va realiza o abordare unitară a întregului ansamblu, împreună cu subzona cealaltă care va fi edificată pe locul fostei autogări, prin raportare la vecinătățile existente

Reamintim că Planul de Urbanism Zonal pentru ansamblul rezidențial „Ştefan cel Mare” a fost adoptat prin Hotărârea Consiliului Local (HCL) Suceava nr. 120 din 27 mai 2020. Pentru Ansamblul rezidențial „Ştefan cel Mare” cu funcțiuni complementare și dotări aferente s-a întocmit PUZ-ul care mai include și „Subzona 2 parțialMc_S2” – sucevenii o cunosc ca fiind fosta autogară din centrul orașului, pentru care încă nu s-a obținut și autorizația de construire a blocurilor prevăzute a se edifica acolo – precum și „T1_s – Subzona transporturi rutiere – circulație publică”. Este de menționat că ambele subzone au fost abordate/tratate de același arhitect și anume Constantin Gorcea. Nu este exclus, ba chiar este de dorit din mai multe puncte de vedere, ca lucrările la ambele subzone al ansamblului rezidențial „Ştefan cel Mare” să înceapă concomitent pentru a putea să fie și o perspectivă realistă de finalizare cam în aceeași perioadă, sens în care să nu fie prelungită nici perioada de așteptare pentru cumpărători apartamentelor și spațiilor comerciale și nici starea unui eventual disconfort pentru locuitorii din zonă.

Pentru că în mod evident proiectul va avea un impact major asupra zonei centrale a municipiului, a fost prevăzută amenajarea a două noi sensuri giratorii care vor descongestiona vizibil traficul și vor facilita accesul locatarilor la ansamblu. Un prim sens giratoriu va fi amenajat la intersecția străzii Armenească cu Vasile Alecsandri iar un al doilea sens giratoriu, de dimensiuni mai mici va fi amenajat la intersecția străzii Armenească cu Ion Creangă. De altfel, recepția la terminarea lucrărilor de construire descrise în autorizație va fi condiționată de realizarea lucrărilor de amenajare a circulației rutiere și pietonale, precum și alte lucrări care se vor realiza pe domeniul public al municipiului Suceava, în baza unui contract de asociere aprobat de Consiliul Local al municipiului conform PUZ-ului aprobat prin HCL nr. 120 din 27.05.2020. Cheltuielile vor fi suportate de investitorii care participă la construirea ansamblului rezidențial „Ştefan cel Mare”.

Pe de altă parte, soluția propusă pentru întregul ansamblu – ambele subzone care au fost tratate unitar prin PUZ – încearcă să integreze fondul construit valoros și să se integreze în raport cu acesta, printr-o abordare unitară și coe­rentă. În acest sens, după cum au explicat reprezentanții companiei General Construct, s-a avut în vedere realizarea celor două subzone de așa manieră încât să nu agreseze vecinătățile imobilelor cu un regim de înălțime mai mic din zonă, dar în egală măsură să fie Ansamblul rezidențial „Ştefan cel Mare” să fie și în echilibru cu blocul turn care a fost construit cu peste un deceniu în urmă de o altă firmă de profil din oraș.

Directorul comercial Marius Nitu: „S-a pus accent pe siguranța construcției și pe calitate. Va fi fundare cu piloți forați la 42 m adâncime. O atenție deosebită s-a acordat securității la incendiu”

Structura constructivă a ansamblului rezidențial „Ştefan cel Mare” – Subzona 1 situată în spatele Colegiului Național „Ştefan cel Mare” – are fundații indirecte și anume radier general care se reazemă pe piloți din beton armat; suprastructura fiind din pereți din beton armat iar planșeele sunt tip dală din beton armat monolit, acoperișul fiind tip terasă, cum am menționat mai sus.

O atenție deosebită se va acorda pentru asigurarea rezistenței, stabilității și siguranței în exploatare a clădirilor existente în vecinătatea amplasamentului și se vor lua măsuri de protecție și prevenire a unor efecte nefavorabile, sens în care există expertizele tehnice întocmite de dr.ing. Andrei Coloman Szalontay și dr.ing. Dorel Plătică și ale căror prevederi vor fi respectate. În mod deosebit General Construct va avea în vedere identificarea zonelor de risc care vor fi semna­lizate și asigurate conform legislației în vigoare iar pe toată durata execuției lucrărilor se vor lua măsuri pentru protecția imobilelor învecinate și se vor lua măsuri de protecție a circulației în zonele în care se lucrează. „Se pune accent pe siguranța construcției și pe calitatea lucrărilor efectuate, pentru rezistență adoptându-se o soluție de fundare indirectă cu piloți în diametru de 1.080 mm, forați la 42 m adâncime și radier ge­ne­ral de 110 cm, iar structura se va realiza din pereți de beton armat de 30 cm și planșeu tip dală de 25 cm, clasele de beton folosite fiind dintre cele superioare, pornind de la C30/37 până la C40/50. Toate acestea conferă în plus clienților un grad sporit de siguranță în exploatare, confort vizual prin eli­-minarea grinzilor de beton din apartamente precum și un grad ridicat de izolare fonică. O atenție deosebită s-a acordat securității la incendiu, ansamblul urmând a fi dotat cu hidranți exteriori, bazin-tampon de rezervă, coloane uscate, dar și instalații pentru desfumarea parcării subterane”, a explicat Marius Nitu. (Dan PRICOPE)

Vezi si

31 de cazuri de COVID în județul Suceava, înregistrate în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, județul Suceava a înregistrat 31 de cazuri de infectare cu …

2 comments

  1. un pom……… unul singur macar ,o sa existe in zona..????

  2. Fata de alte orașe noi nu avem o zona veche a orașului. In spatele liceului Stefan cel Mare mai este o zona formata din câteva străzi care mai aminteste de Suceava de altădată. Acum vor să facă blocsoare pe acolo , să distrugă și ultima rămășiță de istorie a orașului. Dar, străzi , străzi pe bune , poduri, când se fac dom primar ? Faceți și voi niste drumuri suspendate ,ceva ,să circulam și noi mai repede.Timpul pierdut in trafic , viața care ni se scurge aiurea cine o plătește dom primar ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *