Tuesday , June 25 2024

TIR plin cu cherestea, indisponibilizat de polițiști. Șoferul a activat avizul de însoțire abia când a fost oprit pentru control

Marți seara, la orele 20:58, pe DN2 (E85) polițiștii au observat în trafic un ansamblu rutier cap tractor + semiremorcă (TIR) ce se deplasa  din direcția Spătărești către Vadu Moldovei. Întrucât exista suspiciunea faptului că TIR-ul ar fi încărcat cu material lemnos fără documente, polițiștii au verificat numărul de înmatriculare în aplicația Inspectorul Pădurii, care nu a raportat existența unui aviz emis în data de 21.05.2024.

Camionul a fost oprit pe DN(E85), în Spătărești, în parcarea unui peco părăsit, la volan fiind C. Ionel, de 36 ani, din Bogdănești. La ora 21:07, prin intermediul ofițerului de serviciu, polițiștii au  realizat interogarea sistemului informatic Sumal 2.0 cu aplicația Sumal Control, aplicația afioșând  existența unui cod-aviz emis la data de 21.05.2024, ora 19:48, de către SC FORTISA SRL cu punct de încărcare în satul Găinești, comuna Slatina, valabil până la data de 23.05.2024, ora 19:48, cu destinația SC TISA VERDE SRL, punct de descărcare Pristol, județul Mehedinți.

Conducătorul auto a prezentat de pe un telefon mobil în format electronic un aviz pentru un volum de 51,9019 mc cherestea tivită rășinoase molid, emis la data de 21.05.2024, ora 19:48:33,  de către SC FORTISA SRL.  Prin verificarea sistemului informatic Sumal 2.0, a rezultat că acest cod-aviz este emis la data de 21.05.2024 ora 19:48:33 de către SC FORTISA SRL, fiind cu statusul în tranzit din data de 21.05.2024 ora 20:18:14 și fiind creat și încărcat pe serverul Sumal la data de 21.05.2024 ora 21:05:21, moment la care ansamblul rutier se afla deja oprit de polițiști  în parcarea de la  Spătărești,  operațiunea de creeare fiind efectutată de către utilizatorul C. Ionel, șoferul camionului.

Astfel, s-a constatat că ansamblul rutier, de la momentul începerii deplasării, din Găinești și până la momentul depistării la Spătărești,  efectuat transportul pe o distanță de aproximativ 35 de km fără documente de provenință, nefiind înregistrat  niciun aviz de însoțire în sistemul informatic Sumal 2.0, întrucât s-a intervenit asupra telefonului  cu scopul de a împiedica înregistrarea avizului de însoțire în sistemul informatic. Iminența controlului din partea organelor de poliție l-a determinat pe conducătorul auto să intervină asupra telefonului asigurând astfel publicarea în serverul Sumal a avizul de însoțire al transportului.

Ansamblul rutier a fost dus la Rîșca și predat în custodia Ocolului Silvic Rîșca, urmând să fie efectuată  măsurarea materialului lemnos.

Polițiștii suceveni au explicat că crearea și încărcarea pe serverul Sumal a avizului în timp ce cantitatea de material lemnos și mijlocul de transport se află într-o altă locație decât cea corespunzătoare locului încărcare (de proveniență) nu legalizează transportul efectuat.

Astfel, existând suspiciunea  că cantitatea de cherestea transportată de către ansamblul format din cap tractor marca MAN și semiremorca marca  KOEGEL depășește volumul de 10 mc, polițiștii s-au sesizat din oficiu, cu privire la infracțiunea de ”transport cu orice mijloace de transport a materialele lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoțite de documente specifice de transport” ăi au dispus indisponibilizarea și sigilarea ansamblului rutier, împreună cu materialul lemnos. (O.S.)

Vezi si

CSM Suceava are o sportivă calificată oficial la Jocurile Olimpice de la Paris

Rădăuțeanca Mădălina Amăiestroaie (21 de ani) va reprezenta România în proba olimpică de tir cu …