Friday , May 7 2021

Tigările băgate în buşteni, o afacere de contrabandă veche de cinci ani

busteni tigari 2

107.000 de pachete cu ţigări Jiu Ling, introduse în buşteni au ajuns săptămâna trecută la depozitul Bernar Prod SRL din Dorneşti. In coloana de 60 de vagoane cu masă lemnoasă importată de Schweighofer pentru fabrica de la Dorneşti, trei vagoane, cele cu buşteni umpluţi cu ţigări trebuiau să ajungă la Bernar Prod SRL. Buştenii cu ţigări proveneau de la firma KUSMENIUK din localitatea Ivano – Frankovsk, strada Tiudivska nr. 29 şi ar fi trebuit să ajungă la Fuel Solution Concept SRL Bucureşti, o firmă cu acţionariat ucrainean. Cea mai importantă persoană inclusă în ecuaţie, patronul Vasile Nicoară de la Bernar Dorneşti, a intrat în încurcătură, soţia lui, judecătoare la Tribunalul Suceava, înaintând dosar de divor 

Operaţiunea de contrabandă cu ţigări introduse în orificii săpate în buştenii importaţi din Ucraina depistată de poliţiştii de frontieră la sfârşitul săptămânii trecute, devine de la o zi la alta tot mai complexă pentru anchetatori.
Până când procurorii, vameşii şi poliţiştii de frontieră vor identifica făptaşii – persoane fizice, Obiectiv de Suceava este în măsură să creioneze un traseu al ţigărilor de contrabandă protejaţi în scoarţa buştenilor importaţi din Ucraina.
Din Ucraina a intrat în România, în ziua de 27 iunie a.c. o garnitură feroviară de 70 de vagoane, cu buşteni care, în cea mai mare parte trebuiau să fie direcţionaţi către firma Scweighofer, în Dorneşti, cu excepţia a trei vagoane de buşteni trimişi de firma KUSMENIUK din localitatea Ivano – Frankovsk Ucraina, strada Tiudivska nr. 29. Aceste trei vagoane, conţinând buşteni găuriţi pe dinăuntru, în spaţiile strunjite ale acestora fiind înghesuite 107.751 de pachete cu ţigări Jiu Ling, în valoare de 4,79 miliarde de lei vechi, au fost garate în incinta BERMAR PROD SRL Dorneşti, care şi-a înfiinţat un fel de triaj la intrarea vagoanelor de marfă în centrul industrial austriac Schweighofer – Egger. ~n acest triaj trebuiau să fie lăsate cele trei vagoane cu buşteni umpluţi cu ţigări, destinaţia lor fiind o firmă din Bucureşti – SC Fuel Solution Concept SRL, cu sediul pe bulevardul Unirii nr. 23, bl. 13, ap. 16, et. 2, camera 41, Sector 4, Bucureşti.
Având codurile înregistrate la Registrul Comerţului, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi consideră că nu este vorba despre o firmă fantomă, deşi lucrătorii din poliţia de frontieră consideră că rezultatele financiare de la înfiinţarea aceste societăţi şi până în prezent – venituri zero în anul 2010 şi o prăbuşire abruptă către minus infinit în 2011, ar recomanda-o pentru intrarea în această categorie. Prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, Viorel Damu, a arătat că au fost identificate persoanele care vor fi puse sub acuzare în perioada următoare în acest caz de contrabandă cu ţigări, fiind vorba despre administratorii a cinci firme din România şi Ucraina. Pe lângă BERNAR SRL Dorneşti, Fuel Solution Concept SRL Bucureşti şi firma KUSMENIUK din localitatea ucraineană Ivano – Frankovsk mai sunt incluse în anchetă alte două firme, una din Ucraina, care făcut transportul şi o alta din Dorneşti Suceava, care a asigurat comisionariatul vamal.
Genul acesta de contrabandă cu buştenii importaţi din Ucraina are un trecut fructuos, spun unii poliţişti de frontieră care încă de acum cinci ani bănuiau că sunt introduse în România cantităţi importate de ţigări prin această metodă. Fiind foarte greu de verficat, această modalitate de contrabandă nu o fost dovedită până săptămâna trecută. Trebuie însă menţionat faptul că în campania electorală pentru alegerile locale din anul 2012, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean, Ioan Cătălin Nechifor, a făcut o declaraţie care a fost preluată de presă, dar căreia atunci nu i s-a dat prea multă importanţă. ~ntr-o declaraţie din luna iunie a anului trecut, Nechifor a arătat că se face trafic de ţigări de contrabandă din Ucraina cu trenurile de marfă care transportă material lemnos către o firmă din Dorneşti. Nu a fost nominalizată societatea comercială, dar au fost prezentate atunci şi fotografii făcute într-o gară din Ucraina în care se încărcau buşteni iar lângă lemne erau baxuri cu ţigări. Cătălin Nechifor a spus atunci că l-a informat despre această afacere pe la acea vreme, Titus Corlăţean, având în vedere gravitatea faptelor şi a declarat că vor fi făcute verificări.
Soţia lui Sorin Vasile Nicoară, magistrat la Tribunalul Suceava, dă divorţ
~n ceea ce priveşte SC BERNAR PROD SRL Dorneşti, în incinta căreia au fost descărcate vagoanele cu ţigări aduse din Ucraina în interiorul buştenilor, ultima veste este că soţia patronului Sorin Vasile Nicoară, judecător la Tribunalul Suceava, a decis să înainteze acţiune de divorţ împotriva acestuia, probabil tocmai pentru a nu-i fi asociat numele său de magistrat cu eventuale operaţiuni de contrabandă.
Cele 107.000 de pachete cu ţigări de contrabandă au fost găsite vineri după amiază în Punctul de Trecere a Frontierei Vicşani, ascunse în interiorul buştenilor aflaţi într-o garnitură de tren ce venea din Ucraina. ~n primă fază, vameşii au descoperit, cu aparatura din dotare mai multe pachete cu ţigări ascunse în interiorul unui buştean în garnitura de 70 de vagoane care aducea buşteni din ţara vecină. Vameşii au cerut sprijinul poliţiştilor de frontieră, care au preluat cercetările. Echipa mixtă a făcut un control amănunţit al buştenilor, ocazie cu care a fost descoperită, în trei vagoane, în interiorul acestora, o impresionantă cantitate de ţigări. Buştenii, de dimensiuni mari, erau strunjiţi pe interior astfel încât mai rămăseseră din ei scoarţa şi puţin lemn. ~n compartimentul realizat astfel au fost introduse în suluri ambalate în plastic pachetele de ţigări. Ulterior, capetele găurilor au fost “căpăcite”, pentru a crea impresia că buşteanul este intact. (Neculai ROSCA)

Vezi si

300 de doze de vaccin antiCovid Johnson & Johnson vor fi distribuite medicilor de familie

Dozele vor ajunge în cabinete din Rădășeni, Ostra, Ipotești, Adâncata, Șerbăuți, Grănicești, Mănpstirea Humorului, Straja, …

One comment

  1. bucovinean cinstit

    Mafia lucreaza!!!!