ȚIGĂRI LA ȚEAVĂ: Contrabandiști din Ucraina, prinși construind o conductă subterană prin care să treacă marfă în România

13/09/19 ora:6:07am

Planul a fost dejucat după ce niște grăniceri au observat în toiul nopții, foarte aproape de frontieră, un tânăr care curăța iarba. Deși numai vreo zece metri de conductă fuseseră puși în pământ, foarte multe bucăți de țeavă care așteptau să fie asamblate au fost găsite în apropiere. In zonă a fost găsit și un ghem de sfoară în culorile drapelului Ucrainei cu care se presupune că urmau să fie trase pachetele de țigări prin conductă, dar autoritățile din țara vecină iau în calcul și varianta transportării altor produse de contrabandă prin conducta respectivă. La o zi după acest eveniment, alți patru contrabandiști au fost prinși în timp ce voiau să treacă peste graniță, cu deltaplanul, un transport de șase cutii pline cu cartușe de țigări

 

Granița cu România rămâne cea mai activă zonă în încercarea de contrabandă a contrabandiștilor ucraineni de țigarete către cealaltă parte a frontierei de stat. În regiunea Cernăuți, două persoane au fost identificate de grănicerii ucraineni fiind suspectate că instalau un fel de conductă peste granița ucraineano – română. Probabil pentru a facilita contrabanda cu țigări „și eventual alte mărfuri în România”. Acest eveniment a fost făcut public de serviciul de presă al echipei de frontieră din Cernăuți.

Astfel, luni 9 septembrie, aproape la miezul nopții, grănicerii departamentului Porubnea au găsit o conductă neterminată în apropierea gardului de barieră spre graniță. Inițial, au depistat o persoană care tăia iarba în toiul nopții, aspect destul de suspect altminteri. După inspecția zonei înconjurătoare, grănicerii au dat peste o conductă neterminată instalată în apropierea gardului de barieră spre graniță. În mai multe surse media cernăuțene se precizează că lungimea de comunicare de la conductele de canalizare a fost de până la 10 metri. De asemenea,  polițiștii de frontieră au găsit în zonă materiale pentru construcția conductei. În dimineața zilei de marți, 10 septembrie, doi locuitori ai raionului Adâncata (Hliboca, în varianta ucrainizată – n.r.) au fost reținuți. „Este probabil ca bărbații să pună o conductă pentru a muta țigările în România. Față de unul dintre cei reținuți a început urmărirea penală”, se arată în comunicatul grănicerilor cernăuțeni, citat de presa ucraineană din nordul Bucovinei. Se pare că este vorba de o persoană în BMW-ul (înmatriculat în Polonia) căreia s-au găsit bunuri necesare pentru continuarea lucrărilor la canalul de contrabandă. Surse media cernăuțene care citează, de asemenea, serviciul de grăniceri, precizează că grănicerii ar mai fi găsit alte materiale pentru construcția ulterioară a conductei, care erau bine camuflate. Pe lângă conducte, săpătorii au lăsat un ghem de filamente albastre și galbene la 120 de metri distanță, cel mai probabil să-și tragă mărfurile peste graniță.

De asemenea, cei care trec fraudulos frontiera din Ucraina spre România nu au renunțat, ba din contră încearcă în mod repetat să tranziteze cantități apreciabile de țigarete folosindu-se de aeronave mici. Detactarea amplasării și depistarea decolărilor acestor vehicule de zbor este destul de dificilă, întrucât sunt, în marea majoritate, situate în zone nu din cele mai accesibile.

Cu toate acestea, astfel de „inventatori” și acțiunile de contrabandă întreprinse de ei mai sunt, uneori, identificate și combătute de grănicerii ucraineni. În seara zilei de 10 septembrie, adică la o zi după ce a fost găsite conducta prin care erau tranzitate produse de contrabandă la granița ucraineano-română, în raionul Noua Suliță a fost descoperită locația uneia dintre aeronave, în contextul unor verificări operaționale referitoare la informațiile din teren. Patru ucraineni au fost reținuți în timp ce pregăteau deja un „transport” către România. Grănicerii din țara vecină au găsit 6 cutii de țigări, pe care contrabandiștii intenționau să le livreze în țara noastră cu ajutorul unei aeronave de mici dimensiuni. În plus, în apropierea locului de reținere se afla o mașină „VAZ”, cu rezervoare cu combustibil și un GPS-navigator cu o rută de zbor specificată. (D.P.)

1 Comentariu pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. observator 12/09/2019 la ora 8:24 -

    Oare zborurile cu avioane private de pe aeroporturile clandestine nu sunt folosite pentru a transporta tigari?