Monday , February 6 2023

Testele rapide pentru depistarea Covid lipsesc din farmaciile sucevene. De ce nu s-a înscris nicio farmacie din județ în programul de testare gratuită

În municipiul Suceava doar farmaciile ”Arsene” mai aveau joi după-amiază astfel de teste. Contravaloarea unui test rapid este de 25 de lei. DSP are teste rapide pentru testarea populației, dar nicio farmacie nu a făcut vreo solicitare pentru a intra în programul național de testare gratuită

 Testele rapide pentru depistarea COVID-19 sunt tot mai greu de găsit în farmaciile din Suceava, acum, când Unitatea de Primire Urgențe de la Spitalul Județean face față cu greu numărului farte mare de prezentări. Cele două farmacii cu program non-stop din imediata apropiere a unității spitalicești au epuizat testele de aproape o săptămână și nu știu când vor putea să-și refacă stocul. În municipiul Suceava, farmaciile ”Arsene” erau printre puținele care mai aveau joi la vânzare astfel de teste, contra sumei de 25 de lei.

Teste rapide se pot face în continuare în laboratoarele de analize, iar programarea se poate face rapid, în cele mai multe cazuri chiar în aceeași zi. Sucevenii preferă însă testele din farmacii deoarece prețul pornește de la 20-30 de lei, în timp ce într-un centru prețul începe de la 60-70 de lei și se poate apropia de 200 de lei.

De remarcat că testele rapide cumpărate din farmacie, pe care fiecare și le prelucrează acasă pe cont propriu, conform instrucțiunilor din pachet, nu sunt valabile pentru eliberarea certificatului verde COVID-19 și pentru exceptarea de la unele restricții. Pentru eliberarea certificatului COVID-19 sunt valabile doar testele (rapide sau PCR) prelucrate de personal medical într-o clinică medicală.

Practic, cei care au cumpărat teste din farmacii le-au luat strict pentru că aveau probabil simptome sau intraseră în contact cu o persoană infectată, fie ca să le aibă în casă, pentru orice eventualitate.

Deși la nivel național se desfășoară un program gratuit de testare în farmacii, la care s-au înscris 106 unități farmaceutice din mai multe județe, nicio farmacie din județul Suceava nu a solicitat includerea în acest program, care ar trebui să se organizeze prin Direcția de Sănătate Publică. Se pare că DSP are aceste teste, dar nu le-a distribuit pentru simplul motiv că nu au existat solicitări în acest sens.

Unitățile farmaceutice sucevene motivează că nu îndeplinesc condițiile necesare pentru desfășurarea activității de testare antigenă rapidă pentru depistarea Covid-19, pentru a putea să desfășoare această activitate fiind necesară obținerea unui aviz temporar emis, în format electronic, de DSP, cu valabilitate de șase luni și posibilitate de prelungire succesivă. În același timp, trebuie menționat și că farmaciile care s-ar înscrie în program nu ar fi plătite pentru aceste testări, singurii beneficiari ai programului gratuit de testare fiind sucevenii.

Instruirea personalului implicat în activitatea de testare este organizată gratuit de Colegiul Farmaciştilor din România, în colaborare cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, pe baza unei proceduri care face obiectul unui protocol de colaborare avizat de Ministerul Sănătății. (Cristina RUȘTI)

sursa foto: HotNews

Vezi si

Autocar cu șase persoane, răsturnat în șant, la ieșirea din Salcea. Nimeni nu a fost rănit

Duminică seara, în jurul orei 19.30,  un autocar a ieșit în afara părții carosabile, la …

One comment

  1. Farmaciile Pharmaplus din Suceava, Falticeni, Malini, Campulung Moldovenesc au un stoc arhi-suficient de teste rapide pt depistarea Sars-Cov 2 (Covid).