Wednesday , February 1 2023

Terminat de doi ani de zile, noul turn de control al Aeroportului sucevean va fi funcțional abia anul viitor

Noul Aeroport de la Salcea a fost inaugurat în octombrie 2015 u construirea turnului a fost finalizată tot atunci, dar avea vicii de proiectare și execuție, iar  ROMATSA nu a venit cu dotările. Autorizarea de la ISU pentru turn a fost obținută abia în ianuarie 2017, iar acum este avansat un nou termen pentru finalizare lucrărilor: aprilie 2018. Aeroportul de la Salcea gestionează acum zborurile interne și internaționale din vechiul turn de control, cu dotări din mileniul anterior  

aeroportul-salcea-suceava-turn-de-control

De când ori prind ocazia, toți po­liti­­cenii suceveni  încearcă să-și lipeas­că imaginea de cea a Ae­ro­portului “Stefan cel Mare” Su­ceava. Orice amărâtă de cursă spre ocolitul litoral turcesc sau banale chartere săptămânale sunt prezentate drept mari victorii personale ale di­ver­­șilor șefuleți, actuali sau foști. Unul nu suflă o vorbă însă despre faptul că, de la marea inaugurare din octombrie 2015, Aeroportului sucevean îi lip­seș­te taman un turn de control modern.  Toți lăudăroșii aceștia, cu pre­tenții de oameni politici cu importante ­cone­xiuni la “lumea mare” din Capitală n-au reușit ca, în tot acest timp, să-și convingă “prietenii” de la București că modernizatul aeroport sucevean are nevoie și de un turn de control pe măsură pentru a depăși statutul mic aeroport de provincie. Nu cumva aceasta este explicația că în afara curselor Tarom către București și cele spre Londra și Italia operate de Wizz Air, în ambele cazuri la prețuri mult mai mari decât cele pe care le practică companiile respective pe alte aeroporturi din țară, nu apar destinații și operatori noi la Suceava?

Din marea investiție preconizată a se termina în vara anului 2015 a fost construită pista de aterizare, reabilitată clădirea aeroportului, a fost construit un nou turn de control. Din punct de vedere al constructorului s-au turnat suficiente betoane pentru ridicarea turnului și s-au amenajat locații pentru urmărirea spațiului aerian din jurul Sucevei. Ceva însă nu a mers cum trebuie, astfel încât noul turn de control de la aeroport nu este nici acum funcțional.

Directorul Aeroportului “Stefan cel Mare” Suceava, Ioan Măriuța, a explicat ieri că investițiile nu au ajuns la timp în cazul turnului de control nou al aeroportului sucevean: “Există un protocol încheiat între  Aeroport și ROMATSA, în data de 27.04.2017. Protocolul viza echiparea turnului de control nou și relocarea activității turnului vechi de control de pe Aeroportul Suceava. Acest protocol a fost semnat în condițiile în care autorizația de securitate la incendiu a fost obținută de către aeroport în data de 5 ianuarie 2017”, a declarat, ieri, directorul Aeroportului “Stefan cel Mare”, Ioan Măriuța.turnuri aeroport (2)

El a arătat în plus că în ceea  ce privește predarea obiectivului “Turnul de control” către ROMATSA, procedu­­­ră care implică amenajarea și do­ta­rea spațiilor acestui obiectiv, Ae­­ro­portul “Stefan cel Mare” se află într-un proces ce se va termina în decurs de aproximativ un an de la data încheierii protocolului, adică undeva prin aprilie 2018.

Obiectiv de Suceava a semnalat acum mai bine de un an că turnul nou este plin de probleme. Problema avizelor ISU pare a fi fost însă cea mai mică se pare. Conform unor surse din cadrul aeroportului,  ROMATSA ar fi refuzat preluarea clădirii constatând grave deficiențe, caracteri­zând chiar construcția. Res­­­pectivele probleme veneau de la faptul că noul turn trebuie prevăzut cu mai multe antene și dispozitive în partea superioară a sa, echipamente cu o greutate foarte mare, iar clădirea, așa cum fusese executată, nu putea suporta pe terasa sau acoperișul său asemenea greutăți, proiectul construcției respective nepre­vă­zând elementele necesare pentru a susține o asemenea în­­cărcare în partea superioară. Remedierea tuturor acestor deficiențe a presupus noi lucrări și costuri importante.

Directorul Ioan Măriuța a arătat, ieri, că până la punerea în funcțiune a noului turn, pe Aeroportul Suceava vor funcționa ambele turnuri de control “în oglindă“. “Funcționează și turnul vechi, dar și cel nou, cel de-al doilea deocamdată în proceduri de verificare. Până când noul turn va deveni funcțional, Aeroportul Sucea­va își poate desfășura activitatea în condiții de siguranță cu controlorii de trafic aerian din turnul vechi”, a de­clarat directorul Aeroportului “Ste­­fan cel Mare Suceava”, Ioan Măriuța.

El a precizat că pe Aeroportul su­cevean au trecut de la începutul anului 86.170 de pasageri, în condițiile în care, înainte de modernizarea aeroportului, numărul maxim de pasageri înregistrați anual a fost de 12.000. (N.R.)

 

 

 

 

Vezi si

”Spune NU cariilor!”, campanie de igienă orală derulată în 94 unități de învățământ, la inițiativa Grădiniței ”Țăndărică” Suceava

”Scopul campaniei a fost îndeplinit cu succes prin intermediul numeroaselor activități desfășurate prin mijloace de …