Friday , December 1 2023

Termica vrea să-şi scoată iar pârleala pe spatele sucevenilor şi visează la o gigacalorie de 511 lei

termcia

Termica SA Suceava a cerut ANRE majorarea preţului gigacaloriei până la 511 lei pentru populaţie, fără cheltuieli de transport şi distribuţie, însă primarul Ion Lungu nu a avizat cererea şi a spus că va fi discutată în Consiliul Local. Primarul a spus că va fi dată în funcţiune noua centrală a Sucevei din noiembrie, iar preţul gigacaloriei la gardul centralei va fi de 143 de lei cu tot cu TVA, la care se adaugă transportul şi distribuţia energiei termice

SC Termica SA Suceava a cerut ANRE majorarea preţului de producţie a gigacaloriei la 511,02 lei pentru populaţie şi la 587,74 lei pentru persoanele juridice cum ar fi şcolile. Anunţul a fost făcut de primarul Sucevei, Ion Lungu, el spunând că nu este de acord cu „explozia preţului” şi nu a avizat cererea pe care o va supune dezbaterii în şedinţa Consiliului Local. In prezent, preţul pe care îl achită populaţia pentru o gigacalorie este de 185 de lei, deşi cel aprobat la nivel naţional pentru abonaţii casnici este de 386,88 lei, iar cel pentru consumatorii non – casnici este de 463 de lei, iar doar pe cheltuieli de producţie, nu şi de transport şi distribuţie. Menţionăm că odată cu trecerea în conservare a CET-ului Sucevei, se produce de către SC Termica apă caldă menajeră de la cazanele cu apă fierbinte (CAF) de la vechea centrală termică (CT 2) a oraşului, situată lângă Ambro SA. CAF-urile de la CT 2 funcţionează pe păcură şi pe gaz metan, iar preconizata liberalizare a tarifului la gaz metan i-a determinat pe cei de la Termica să ceară creşterea preţului la gigacalorie.
Pe de o parte, Ion Lungu a spus că „este o explozie a preţului gigacaloriei” cu care nu este de acord. De asemenea, el a explicat că Primăria nu poate suporta o asemenea creştere a preţului de producţie a gigacaloriei, menţionând că la instituţiile publice ar trebui să achite preţul de 587 de lei pentru gigacalorie, iar pentru abonaţii casnici ar trebui să asigure o subvenţie de 326 de lei la fiecare gigacalorie, populaţia plătind doar 185 de lei. Primarul a precizat că această solicitare a Termica SA este pentru perioada mai-decembrie 2013, în condiţiile în care se aşteaptă ca noua centrală de termoficare a oraşului, investiţie a Adrem Invest, va deveni funcţională.
Potrivit contractului cu Adrem Invest, preţul de producţie a gigacaloriei va fi de 143 de lei, cu tot cu TVA, în condiţiile în care pentru producerea agentului termic vor fi folosite biomasa în primul rând şi gazele naturale într-o pondere de cel mult 8%, după cum a explicat Constantin Plăcintă – reprezentantul Adrem Invest. La acest tarif se adaugă şi cheltuielile de transport şi distribuţie a energiei termice care ar fi, conform celor estimate de autorităţi, la circa 100 de lei.
Primarul a ţinut să precizeze că lucrările sunt într-un stadiu destul de avansat, Primăria emiţând autorizaţii pentru cinci transporturi agabaritice în legătură cu utilaje şi instalaţii necesare la viitoarea centrală.
Lucrările de construcţie a centralei sunt realizate de General Construct, un constructor local cu proiecte în România şi Germania, în timp ce furnizorul de echipamente este firma austriacă URBAS. Centrala va furniza maximum 270.000 de gigacalorii anual. (Dan PRICOPE)

Vezi si

9.000 de persoane au participat la defilarea din centrul Sucevei. Polițiștii, prezenți la parada militară și în mijlocul sucevenilor de Ziua Națională

Peste 30 de polițiști suceveni au participat la măsurile de ordine și gestionarea traficului rutier …

One comment

  1. Suseveni , debransati-va de la sistemul centralizat ca va ia dracul la iarna!!! Puneti-va de urgenta centrale de apartament chiar de-ar fi sa va sacrificati concediul estival!!! Nu fiti fraieri ,astfel la iarna o sa faceti FRIGUL si FOAMEA!!!!