Friday , April 19 2024

Termica, o sursă nesfârşită de probleme pentru suceveni

Deşi Termica a scăpat ca prin urechile acului de debranşarea de la reţeaua electrică, administratorii judiciari au trimis trei adrese în Consiliul Local prin care cer bani pentru despăgubiri şi pierderi, pentru majorarea capitalului social şi în care spun că numai Consiliul Local este responsabil pentru problemele de la Bioenergy, societate care are de recuperat de la Termica milioane de euro. Intre timp, Bioenergy a atras Consiliului Local atenţia că sunt probleme privitoare la desemnarea de către creditorii Termica a evaluatorului bunurilor acesteia din urmă. Toate aceste şicane au loc cu câteva zile înainte de deschiderea ofertelor pentru concesionarea serviciilor de transport şi distribuţie a energiei termice

termica si bioenergy [800x600]

Societatea suceveană de termoficare continuă să creeze probleme chiar şi când serviciile de transport, distribuţie şi furnizare a apei calde nu sunt sistate. Este un paradox cu care sucevenii se confruntă pentru că, deşi 20 de mii de apartamente continuă să aibă apă caldă, societatea furnizoare în continuare trece printr-o fază dificilă, iar costurile nu se închid.
Mii de suceveni aşteaptă cu nerăbdare un deznodământ cât mai rapid în privinţa desemnării viitorului operator al serviciilor de termoficare. Pe data de 7 august vor fi deschise ofertele firmelor care mai pot participa la concesionarea pe 20 de ani a transportului şi distribuţiei. Doar două societăţi pot participa pe data de 7 august: Termica şi Thermonet, aceasta din urmă având asociaţi pe Adrem Invest şi Elsaco. Asta pentru că la precedentele licitaţii nu au depus oferte decât aceste două societăţi comerciale, iar la faza de selecţie de oferte legislaţia precede doar posibilitatea ca acestea să vină cu alte oferte.
Chiar şi aşa, şansele ca să fie stabilit un câştigător imediat după depunerea ofertelor sunt minime. In vreme ce mii de suceveni speră totuşi într-o soluţionare mai rapidă, pentru că nu vor ori poate nu au de unde să scoată câteva mii de lei ca să cumpere şi să îşi monteze o centrală de apartament, deja sunt tot felul de şicane între producătorul de energie termică, transportatorul de energie termică, municipalitate, creditorii SC Termica.
După ce locuitorii municipiului Suceava ale căror apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare au fost la un pas să nu beneficieze de apă caldă, pe la începutul săptămânii trecute, spre finele acesteia municipalitatea a fost din nou asaltată de tot felul de adrese ale Termica, în care se arăta cât le este de greu şi cum ar trebui majorate tarifele pe care fie să le suporte direct populaţia, fie indirect cu bani de la bugetul local. Chiar dacă E.On a ameninţat SC Termica SA cu debranşarea de la reţeaua de energie electrică din cauza datoriilor uriaşe, iar Primăria a intervenit din nou ca să salveze pe ultima sută de metri situaţia, nu a fost suficient ca acest lucru să mulţumească pe cei ce administrează societatea de termoficare.
Menţionăm că şi prefectul Florin Sinescu s-a implicat în rezolvarea problemei cu cei de la E.On acceptându-se un plan de achitare a datoriilor şi ca E.On să nu debranşeze Termica de la energia electrică – cu tot cu factura curentă societatea suceveană de termoficare având de achitat nouă milioane de lei, trei milioane de lei fiind datorii acumulate înainte de intrarea Termica în insolvenţă şi vor fi recuperate la masa credală, dar 4,25 de milioane de lei sunt în litigiu cu Primăria Suceava, iar instanţa va stabili cine le va achita. Termica a fost somată de E.On cu debranşarea pentru facturi de 0,8 milioane de lei şi s-a plătit marţi o suma de 100.000 de lei, miercuri 100.000 de lei, iar până în 10 august Primăria va mai plăti 600.000 de lei, pentru a se stinge această datorie pentru care fusese emisă somaţia de deconectare.
Nici bine nu s-au rezolvat aceste probleme, că deja în Consiliul Local Suceava au fost discutate alte probleme, ca urmare a nu mai puţin de trei adrese pe care firmele desemnate ca administratori juridicari le-au trimis pentru a semnala mai multe probleme şi a cere din nou municipalităţii să accepte majorarea tarifului pe energia termică.
Deşi aflată în competiţie cu un asociat din cadrul firmei Bioenergy – producătorul de energie termică al Sucevei – pe serviciile de termie ale oraşului, Termica nu ezită să aducă în discuţie problemele pe care le au cei de la Bioenergy din cauza cantităţii mai mari de energie termică furnizate la gardul centralei, faţă de cantitatea de energie termică pe care Termica o livrează în apartamentele din municipiul Suceava. La data de 15 iulie, datoria Termica faţă de Bioenergy este de 14,29 milioane de lei, din care suma de 9,28 milioane va putea fi plătită, numai în condiţiile acoperirii pierderilor de la bugetul local potrivit deconturilor de pierderi depuse, se arată într-o adresă a Termica. „In caz contrar deliberativul poartă întreaga răspundere pentru problemele cu care se confruntă Bioenergy”, se mai spune în adresa în care Termica plânge pe umărul firmei care a scos-o de pe piaţa de producţie de energie termică.
In altă adresă a administratorilor judiciari – Management Reorganizare Lichidare Iaşi şi MGA Insolvency – se face o trecere în revistă a sumelor pe care Termica ar trebui să le primească de la bugetul local cu titlu de despăgubiri pentru pierderea generată de activitatea de furnizare, distribuţie şi transport a agentului termic pe perioada ianuarie – iunie 2014. Astfel, din cauza neîndeplinirii obligaţiilor privind modernizarea reţelelor: 1,37 milioane lei şi din cauza refuzului Consiliului Local Suceava de a aproba majorarea de tarif pe partea de transport şi distribuţie de la 99 la 159 de lei pentru o gigacalorie: 5,72 milioane lei.
In fine, o a treia adresă a administratorilor judiciari de la Termica SA Suceava atrage atenţia municipalităţii asupra obligaţiei efectuării vărsămintelor datorate şi restante în sumă de 2,5 milioane lei pentru majorarea capitalului social.
Niciuna dintre aceste adrese nu a fost însuşită de Consiliul Local Suceava, toţi membrii deliberativului acceptând însă rapoartele serviciilor de specialitate ale Primăriei în care se arătau că determinarea pierderilor fizice reale din reţelele de transport şi distribuţie va fi făcută de o firmă specializată, responsabilitatea pentru pierderi cade în sarcina petentei – Termica SA – care nu prezentase documente justificative din care să rezulte sumele respective, iar municipalitatea a achitat mai bine de 30% din sumele asumate pentru majorarea de capital social, iar legislaţia îi permite ca virarea a 2,5 milioane de lei să fie făcută chiar şi anul viitor.
Reamintim că primarul Ion Lungu avertizase în repetate rânduri că din cauza debitelor populaţiei, există riscul ca apa caldă să fie oprită. Din câte se pare, situaţia nu va mai fi aşa, oprirea urmând a se face în cea de-a doua jumătate a lui august, cel mai probabil din data de 18, pentru două săptămâni, timp în care să se lucreze pe unele magistrale. Menţionăm că restanţele populaţiei la sistemul centralizat de termoficare sunt de 17,7 milioane de lei.
La rândul său, Bioenergy a trimis de asemenea o adresă către Primărie şi ACET SA – furnizorul de apă – prin care supunea atenţiei un aspect legat de derularea procedurii de insolvenţă a societăţii Termica SA. Este vorba de încheierea unui contract de prestări servicii având ca obiect evaluarea bunurilor din patrimoniul Termica SA Suceava în condiţiile în care nu a fost aprobată selecţia de oferte pentru desemnarea evaluatorului acestora, mai exact firma Preciss Consulting care a fost stabilită de comitetul creditorilor în data de 30 iunie. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …