Wednesday , February 1 2023

Termica ne va furniza apă caldă până când vom găsi un alt operator. Nu vom avea “revizie” în această vară

Consiliul Local a votat ieri, într-o şedinţă de îndată, ca Termica să se ocupe în continuare de furnizarea agentului termic în oraş pentru maxim 90 de zile. Pierderile de pe reţelele de transport vor fi acoperite din bugetul Primăriei. Cei peste 20.000 de proprietari de apartamente din Suceava care încă mai cred că vor avea asigurat serviciul de termoficare – apă caldă şi căldură la iarnă, trebuie să se bazeze pe atitudinea noilor operatori care vor să câştige bani din această afacere, după ce Termica a intrat în faliment. O negociere directă pentru serviciul de  termoficare ar putea fi soluţia cea mai rapidă. Primarul Ion Lungu şi-a exprimat preferinţa pentru ca termoficarea să fie preluată de Transagent, firma Consiliului Local Suceava

 
consiliu local august 2014 - 2 [800x600]

Sucevenii care mai sunt racordaţi la serviciul public de termoficare vor beneficia în continuare de apă caldă pe timpul verii şi în plus, nu va exista o perioadă “de revizie”, în care să nu fie furnizată apa caldă în cele peste 20.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de alimentare cu agent termic. Anunţul a fost făcut de primarul Ion Lungu, într-o conferinţă de presă de ieri dimineaţă. S-a anunţat de asemenea că 90 de zile de acum încolo, până când va fi desemnat un nou operator pentru termoficare, după ce două licitaţii consecutive s-au soldat cu eşecuri, tot SC Termica, deşi intrată în faliment, ar urma să se ocupe de furnizarea apei calde în municipiul reşedinţă de judeţ. Mai mult, primarul Ion Lungu a declarat că în această vară nu vor fi întreruperi decât punctuale la furnizarea apei calde.
“Luni a avut loc licitaţia pentru un nou operator de transport – distribuţie a agentului termic, şi ne-am bucurat la prima oră pentru că existau trei oferte, venite de la SC Evonia SA Bucureşti, care este o subsidiară a grupului Dalkia din Franţa, SC Transagent SRL Suceava şi SC Thermonet SRL Suceava în asociere cu, surpriză, SC Servicii Comunale SRL Rădăuţi”, a declarat primarul Ion Lungu în deschiderea unei conferinţe de presă de ieri dimineaţă.
“Nu am înţeles această strategie, dar asta e. După ce s-au deschis plicurile, s-a constatat că oferta asocierii dintre Thermonet cu Servicii Comunale nu este eligibilă pentru că Servicii Comunale Rădăuţi nu au licenţa minimă clasa a II-a ci clasa a III-a. Ca atare s-a anulat licitaţia. Eu rămân în continuare optimist ca până la începutul lunii august să se rezolve problema desemnării unui nou operator, prin negociere directă şi am dat un anunţ în acest sens în Monitorul Oficial” a spus primarul Lungu, care a arătat în continuare că la această negociere, conform hotărârii de guvern care stabileşte procedura, se vor trimite invitaţii de participare către acei licitanţi care au fost declaraţi eligibili în prima sau a doua etapă de licitaţie. In aceste condiţii, de la prima etapă de licitaţie firma Thermonet a fost declarată eligibilă, iar în cea de-a doua licitaţie au fost declarate ca eligibile ofertele Transagent SRL şi SC Evonia SA Bucureşti. “Din partea acestor trei agenţi economici aşteptăm oferte cât mai avantajoase pentru municipalitate şi pentru suceveni” a spus Ion Lungu, care a adăugat că în cel mai rău caz, dacă se va considera că ofertele nu sunt în avantajul municipalităţii, se va negocia cu Transagent “şi vom avea un operator în aşa fel încât să putem asigura apa caldă în continuare şi să putem stabili o strategie concretă de încălzire a sucevenilor pentru iarna 2015-2016”, conform spuselor primarului. Ion Lungu a explicat că nu ar fi nicio incompatibilitate în ceea ce priveşte preluarea serviciului de termoficare de către o firmă ce aparţine Consiliului Local (Transagent SRL, n.r.), legislaţia în vigoare în acest moment nu împiedică acest lucru. In acest context, primarul Ion Lungu a estimat că în luna august a acestui an, Suceava va avea un operator pentru activitatea de transport-distribuţie a energiei termice în municipiul reşedinţă de judeţ, care îşi va desfăşura activitate câţiva ani de acum încolo.
“Termica – un cartof fierbinte pus în braţe de guvern administraţiei locale”
Primarul municipiului Suceava a  dorit ieri, înainte de şedinţa de îndată convocată pentru consilierii locali să facă o serie de precizări: “Trebuie clarificată situaţia cu SC Termica SA, firmă care a a produs decenii la rând şi apoi doar a distribuit energia termică în Suceava, şi care a intrat de marţi în faliment.  S-a pus un cartof fierbinte de către guvern în braţele Consiliului Local acum peste un deceniu, situaţie care nu s-a putut gestiona. Dacă era o societate profitabilă, o ţinea guvernul. Dar o societate care merge cinci luni pe an, restul furnizând doar apă caldă, o societate care a mers doar pe un obiect de activitate secundar, cu 10% din potenţial, nu avea nicio şansă să supravieţuiască. In faţa judecătorului suprem, Dumnezeu, nu am nicio mustrare de conştiinţă şi el ştie că am luat toate deciziile într-un singur sens – de a asigura sucevenilor un serviciu civilizat de termoficare şi la un preţ cât mai scăzut. Cred în continuare în acest lucru”, a declarat primarul Ion Lungu.
90 de zile, perioadă de respiro pentru termoficarea din Suceava
Primarul municipiului Suceava a arătat că în după amiaza zilei de marţi, după ce s-a făcut publică decizia judecătorilor de la Tribunalul Suceava de intrare în faliment a societăţii Termica, a participat la Adunarea creditorilor de la Termica, cu care s-a convenit în continuare ca societatea intrată în faliment să gestioneze în continuare furnizarea agentului termic în Suceava în următoarele 90 de zile, în conformitate cu legislaţia în vigoare, care stabileşte că operatorul căruia i s-a ridicat licenţa de către ANRSC are în continuare obligaţia să asigure continuarea furnizării serviciului până la preluarea acestei activităţi de către un nou operator dar nu mai târziu de 90 de zile.
“In legea falimentului, acest lucru este condiţionat şi de suportarea pierderilor pe această perioadă de 90 de zile de către autoritatea locală”, a declarat primarul Ion Lungu, care a anunţat încă de dimineaţă convocarea unei şedinţe de îndată a Consiliului Local, în care deliberativul municipal să se supună votului două chestiuni – solicitarea prelungirii contractului de termoficare cu SC Termica dar nu mai mult de 90 de zile, dar şi asumarea de către municipalitate a pierderilor pe care firma le va contabiliza în această perioadă.
In opinia primarului Ion Lungu, până în august a.c. va fi desemnat un nou operator, iar în intervalul celor 90 de zile aprobate se va realiza măcar în parte, rezolvarea chestiunilor de patrimoniu, între falimentara Termica şi Consiliul Local, urmând să se decidă şi modul în care vor fi puse în practică deciziile judecătorului sindic vizând sechestrul asigurător asupra patrimoniului Termica, bunurile aparţinând societăţii urmând să fie scoase la vânzare pentru a acoperi datoriile firmei către creditori.
Ion Lungu este de părere că se impune pentru aceasta un nou inventar care să fie aprobat de Adunarea creditorilor iar în cele 90 de zile ce urmează, începând de ieri, ar trebui să se clarifice atât problema patrimonială a SCTermica cât şi desemnarea noului operator pentru activitatea de termoficare din municipiul reşedinţă de judeţ.
   Consilierii locali au acceptat ca pierderile reale de pe reţelele de termoficare să fie suportate de oraş, până la stabilirea unui nou operator
La şedinţa de îndată anunţată de primarul Sucevei Ion Lungu pentru ora 14.00 a zilei de ieri, au fost prezenţi 17 din cei 23 de consilieri locali ai municipiului Suceava. Propunerea de hotărâre iniţiată de primarul Ion Lungu în sensul celor descrise mai sus a fost votată, cu 15 voturi pentru şi două abţineri, dar şi cu o modificare propusă de consilierul judeţean PSD Eugen Girigan.
Astfel, s-a adoptat ieri de către aleşii locali suceveni prelungirea termenului referitor la prestarea serviciului public de transport şi distribuţie a energiei termice stabilit potrivit prevederilor HCL din 31 aprilie 2014 privind încetarea contractului de concesiune din 14 decembrie 1999, încheiat între municipiul Suceava şi SC Termica SA, completat şi modificat prin actele adiţionale din 17 octombrie 2002 şi 4 seprembrie 2006, până la semnarea cu un nou operator a contractului de delegare a gestiunii prin concesiune a serviciului public de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice produsă în sistem centralizat în municipiul Suceava, dar nu mai mult de 90 de zile de la data adoptării acestei hotărâri.
In ceea ce priveşte componenta a doua a proiectului de hotărâre iniţiat de primarul Ion Lungu, consilierii locali prezenţi la şedinţa de îndată de ieri după amiază, au votat aprobarea plata pierderilor reale generate de prestarea serviciului public de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice, de la data intrării în vigoare a noi hotărâri de Consiliu Local şi până la încetarea prestării serviciului, dar nu mai mult de 90 de zile, în baza documentelor justificative depuse de SC Termica SA şi confirmate de Primărie. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Un tânăr de 18 ani din Bunești, prins de jandarmii din Fălticeni după ce a lovit un bărbat cu o bâtă

În data de 30 ianuarie a.c., pe timpul executării serviciului de patrulare, jandarmii din municipiul …