Thursday , March 28 2024

Termica ameninţă că nu ne dă căldură şi ne taie şi apa caldă: Maine se decide scumpirea gigacaloriei

consiliu local

Presiunile recente ale administratorilor judiciari, făcute cel mai probabil la cererea creditorilor SC Termica, l-au determinat pe primarul Lungu să convoace pentru mâine o şedinţă extraordinară a Consiliului Local prin care să aprobe creşterea preţului gigacaloriei la 445 de lei u primarul Ion Lungu a spus că populaţia va plăti, până la darea în funcţiune a noii centrale, gigacaloria la preţul vechi de 185 de lei u conform primarului, de pe data de 15 octombrie ar putea fi asigurată încălzirea în sistem centralizat cu condiţia aprobării creşterii preţului gigacaloriei la 445,16 lei 

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunţat, ieri, că va propune creşterea preţului gigacaloriei produsă şi transportată de Termica de la 274 la 445,16 lei. Această variantă va fi propusă spre aprobare în şedinţa extraordinară de mâine a Consiliului Local (CL), după ce administratorii judiciari ai Termica SA Suceava au atras atenţia că nu vor da căldură, întrucât creditorii societăţii nu vor ca aceasta să meargă pe pierdere. In adresa înaintată Primăriei se menţiona că nici apa caldă nu va fi furnizată de mâine dacă nu va fi majorat preţul gigacaloriei.
Practic, firmele de insolvenţă Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL şi MGA Insolvency SPRL au reuşit să determine Primăria şi CL Suceava să le facă jocul, deşi Termica este obligată să notifice cu 60 de zile înainte sistarea furnizării serviciilor de apă caldă şi căldură, însă temperaturile scăzute din ultima perioadă au impus soluţii de urgenţă. “Dacă Primăria Suceava şi Consiliul Local nu îşi vor îndeplini obligaţiile legale de a achita la timp subvenţia şi de a suporta pierderile rezultate din activitatea societăţii, începând cu 9 octombrie, SC Termica nu va mai presta serviciile de producere, distribuţie, furnizare şi transport a agentului termic”, se arată în adresa trimisă Primăriei municipiului Suceava.
Practic, se repune în discuţie un proiect supus dezbaterii în vederea aprobării în şedinţa din august a CL Suceava, la acea dată proiectul fiind respins. Diferenţa faţă de luna august rezidă în faptul că atunci se propunea şi majorarea preţului la gigagacalorie pe care îl plăteşte populaţia, iar de această dată nu. In prezent, sucevenii ale căror locuinţe sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare plătesc 185 de lei pentru o gigacalorie. La finele lunii august s-a vehiculat faptul că preţul pe gigacalorie pe care populaţia îl va plăti va fi de 250 de lei, diferenţa până la 445,16 lei urmând a fi acoperită cu subvenţii de la bugetul local. Potrivit celor spuse de Ion Lungu, în şedinţa de miercuri nu va mai fi supus dezbaterii în vederea aprobării creştererea preţului pe care populaţia trebuie să îl achite la energia termică, preţul gigacaloriei pentru populaţie urmând să fie menţinut până la darea în funcţiune a noii centrale la un tarif de 185 de lei.
Asta înseamnă că diferenţa până la 445,16 lei pe gigacalorie va fi subvenţionată mai mult de la bugetul local, efortul financiar până pe 9 noiembrie fiind estimat de Ion Lungu a fi de circa trei milioane de lei. „Cu toate acestea, eu sunt de părere că niciun efort nu este prea mare pentru a putea asigura căldură populaţiei”, a declarat primarul Ion Lungu. Potrivit celor afirmate de acesta, de pe data de 15 octombrie ar putea fi asigurată încălzirea în sistem centralizat, dar cu condiţia ca să fie aprobată creşterea preţului gigacaloriei la 445,16 lei.
Primarul a declarat că şedinţa extraordinară a CL de pe 9 octombrie va avea loc după ce azi, 8 octombrie, se va întâlni cu administratorii judiciari ai Termica, dar şi cu şefii asociaţiilor de proprietari, pentru a-i întreba pe aceştia de când vor să se înceapă furnizarea încălzirii. Primarul va propune ca agentul termic să fie furnizat începând din 15 octombrie.
Ieri, Ion Lungu a spus că s-a consultat cu grupurile politice ale consilierilor locali – USL şi PDL – cu privire la cele ce vor fi dezbătute în şedinţă extraordinară a CL Suceava. „Vreau să precizez că au fost discuţii serioase, constructive şi civilizate şi le mulţumesc consilierilor pentru disponibilitatea spre dialog”, a declarat Ion Lungu. Potrivit şefului administraţiei municipale, majorarea cu 62% a tarifului la agentul termic ar presupune, o sarcină suplimentară de 5 milioane de lei asupra bugetului local calculată până la data de 1 decembrie. In cazul aprobării creşterii cu 35% a tarifului la gigacalorie pentru populaţie, adică până la nivelul de circa 250 de lei, efortul de la bugetul local până la 1 decembrie va scădea până pe la 4 milioane de lei. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …

One comment

  1. acum nu mai iesiti in strada?nu va mai pasa?pt.rosia montana si javre urlati cati va tinea gura,de buzunarul vostru nu va pasa!lasa sa ne fure astia tot pana ne-or lasa in c….gol!