Thursday , April 18 2024

Termica a reprimit licenţa de funcţionare cu trei zile înainte de negocierile pentru încheierea unui contract pe timp de 20 de ani

Licenţa a fost dată de ANRSC cu termen de valabilitate de un an de zile, în aceeaşi zi când tot ANRSC recomanda municipalităţii să suspende negocierea directă pentru desemnarea unui nou operator, cât timp durează planul de reorganizare aprobat de Tribunalul Suceava, fără însă ca în recomandare să fie menţionat nimic despre acordarea licenţei pentru Termica.  „Mâine (azi – n.red.), la ora 11.00, ne întrunim pentru a delibera asupra tuturor elementelor mai noi sau mai vechi, cunoscute sau care ni se vor revela mâine. O să vedem care va fi situaţia în care ne vom găsi mâine”, a declarat viceprimarul Ovidiu Doroftei

termica si bioenergy [800x600]


Termica SA Suceava a mai rezervat o surpriză autorităţilor: a rezolvat problema cu lipsa licenţei de funcţionare. Situaţia, altminteri benefică în contextul extrem de dificil şi destul de ambiguu prin care trece Termica, a generat confuzie în rândul celorlalţi posibili participanţi şi la nivelul conducerii Primăriei Suceava.
„Datele problemei sunt cele pe care le cunoaştem cu toţii. Practic, această procedură de licitaţie despre care s-a vorbit foarte mult şi despre care se vorbeşte în continuare suscintă un clar interes din partea tuturor celor implicaţi, dar mai ales din partea cetăţenilor pentru că ei sunt principalii beneficiari. Se va vorbi în continuare foarte mult despre această procedură. Apariţia unei licenţe trebuie privită ca o condiţie de eligibilitate în ceea ce priveşte un ofertant. Asta este singura discuţie referitor la existenţa unei licenţe din partea ANRSC”, a declarat viceprimarul Ovidiu Doroftei.
Licenţa pe care a primit-o SC Termica SA Suceava de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitate Publică (ANRSC) are ca termen de valabilitate un an de zile. De asemenea, data la care a fost emisă acea licenţă cu numărul 2928 este 4 august 2014, exact aceeaşi dată la care ANRSC a trimis o adresă Primăriei municipiului reşedinţă de judeţ prin care a recomandat să suspende licitaţia până când se finalizează planul de reorganizare al SC Termica SA Suceava. Practic, cele două documente – licenţa ANRSC pentru SC Termica şi recomandarea ANRSC pentru Primărie ca să suspende licitaţia şi să continue Termica furnizarea apei calde şi căldurii – au plecat în aceeaşi zi de la instituţia centrală respectivă. Interesant este că în recomandarea celor de la ANRSC nu este menţionat nimic despre licenţa pentru activitatea de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice către Termica SA Suceava.
„Fără a mă lansa într-un şir de speculaţii, pentru că nu este cazul şi nu am nici calitatea – nu îmi pot permite să fac speculaţii – într-adevăr este o situaţie uşor confuză: în aceeaşi zi am primit o adresă prin care ni se recomandă să suspendăm acest proces iar, pe de altă parte, în aceeaşi zi a fost emisă şi licenţa către Termica. Mai mult decât atât, actorii principali implicaţi pot să spună mai mult despre demersurile întreprinse. Eu ce pot să spun este că am întreprins demersurile alături de serviciul juridic şi am solicitat în acest sens clarificări din partea ANRSC pentru a înţelege într-un mod explicit şi fără echivoc ce înseamnă această recomandare: dacă este alb sau negru, poate sau nu continua procedura de atribuire prin licitaţie. Evident că analizăm şi valabilitatea pe care o are o asemenea recomandare pentru că ANRSC este instituţia care reglementează aceste servicii publice cu caracter comunitar. Mai departe, noi avem totuşi o întreagă fundamentare, o întreagă corespondenţă între Municipiul Suceava cu Termica prin administratorul judiciar, ANRSC, toate celelalte instituţii implicate aici şi temeiul legal pe care l-aţi văzut în decursul timpului, terminând cu hotărârile Consiliului Local care au stabilit derularea acestei proceduri”, a declarat Ovidiu Doroftei.
Cu toate acestea, ANRSC nu a răspuns încă Primăriei municipiului Suceava până ieri. Practic, recomandarea trimisă de ANRSC are doar un caracter facultativ şi e posibil ca să nu se schimbe nimic din procedură. „Nu am primit un răspuns la adresa pe care am înaintat-o, ieri (marţi – n.red.) către ANRSC pentru clarificare. Prin urmare, mâine (azi – n.red.), la ora 11.00, ne întrunim pentru a delibera asupra tuturor elementelor mai noi sau mai vechi, cunoscute sau care ni se vor revela mâine. O să vedem care va fi situaţia în care ne vom găsi mâine”, a mai spus viceprimarul Sucevei.
Totuşi, Ovidiu Doroftei s-a abţinut de la spaculaţii pe tema manierei oscilante de lucru a administratorilor judiciari de un an de zile încoace. „In mod categoric la Termica există o formă de reorganizare şi o dorinţă de a reabilita acea instituţie, cum la fel pentru celălalt participant (Thermonet – n.red.) există dorinţa de a câştiga această procedură şi de a presta un serviciu, în esenţă derularea unei activitţi economice constând în prestarea unui serviciu şi încasarea sumelor cuvenite”, a declarat Ovidiu Doroftei.
Reamintim că de mai bine de un an de zile încoace, odată cu intrarea în insolvenţă a SC Termica SA, administratorii judiciari desemnaţi au solicitat ba o majorare a tarifelor, ba renunţarea la prestarea serviciilor de termoficare. Planul de reorganizare a fost confirmat cu vreo două luni în urmă de Tribunal, principalul creditor al Termica – Unicom Holding, fiind cel care a impulsionat lucrurile în direcţia respectivului plan de reorganizare şi care prevede funcţionarea în continuare a SC Termcia SA ca furnizor al apei calde şi căldurii.
Asta deşi la data la care planul de reorganizare a fost confirmat licenţa nu era obţinut iar asta a fost cauza principală pentru care, după îndelungate dezbateri, grupurile politice din Consiliul Local au căzut de acord cu privire la organizarea unei licitaţii pentru încheierea unui contract de concesionare pe termen de 20 de ani a serviciilor de alimentare cu energie termică.
Procedura s-a ţinut pe baza legii serviciilor publice şi a celri privind serviciile de alimentare cu energie termică. Aceasta prevede ca să fie organizată o licitaţie la care să se precinte minim trei oferte eligibile – licenţa fiind condiţie de eligibilitate, dar numai Termica a venit cu o fertă, deşi la data respectivă în expirase licenţa. S-a reluat licitaţia, tot cu aceleaşi condiţii, iar de data asta s-a prezentat Termica, tot fără licenţă, şi Thermonet, cu un fel de licenţă provizorie de la ANRSC. Legea prevede posibilitatea iniţierii negocierilor directe, stabilite pe data de 7 august, la care pot participa doar cei care au prezentat oferte măcar la una din cele două licitaţii. (Dan PRICOPE)

Vezi si

S-a reluat furnizarea căldurii în municipiul Suceava

Din seara de 16 aprilie a fost reluată furnizarea căldurii în sistemul centralizat de termoficare …