Thursday , May 16 2024

Termica a lăsat iar fără apă caldă şi căldură toată Suceava

avarie termica [800x600]

 Termica este bună de plată pentru că a ajuns să vândă frig în loc de căldură, în timp ce se plânge că nu încasează bani de la populaţie. lupta cu ţevile proaste pare a fi pierdută, cea de-a patra avarie de proporţii mari din această iarnă s-a produs în seara zilei de luni. toată noaptea, cei de la Termica nu au intervenit, lăsând să se scurgă apa fierbinte din magistrala de termoficare, ieri dimineaţă s-au apucat să remedieze avaria, drept pentru care tot oraşul a rămas ieri fără căldură şi apă caldă 

Serviciile de termoficare din Suceava sunt în continuare departe tare de dorinţele fireşti ale cetăţenilor care scot bani din buzunar lună de lună ca să plătească taxe, impozite şi cheltuieli de întreţinere. Fiecare avarie este o pledoarie împotriva sistemului centralizat de termoficare. Nimeni dintre cei responsabili pentru disconfortul sucevenilor nu plăteşte. Termica, fiind aproape de faliment, cu atât mai puţin, dar nu uită să amintească oamenilor cât este de grea situaţia şi că este bine să facă un efort să achite ceea ce consumă.
Ieri însă au consumat frig în loc de căldură. Cu cât este mai mare avaria şi cu cât afectează mai multe apartamente, cu atât pledoaria contra termoficării este mai intensă şi mai bine susţinută. Multe milioane de euro s-au îngropat în pământul din Suceava, fiind puse ţevi noi şi înlocuite instalaţiile de la jumătate din puncte termice, dar certitudinea unui serviciu de calitate este departe de a fi un deziderat atins.
Ultima pledoarie împotriva sistemului centralizat de termoficare a fost ieri, când din cauza unei avarii de proporţii a fost sistată furnizarea apei calde şi a căldurii în municipiul Suceava. S-a petrecut pe una dintre străzile cele mai des găurite în ultimii ani de lucrări chipurile făcute pentru reţelele de utilităţi. Aproape că nu a fost an când ba se cârpea o conductă, ba era înlocuit un cablu sau o ţeavă veche de zeci şi zeci de ani, ba era pusă una nouă. Nici acum strada Petru Rareş nu are un aspect cât de cât plăcut, deşi este una din cele mai circulate rute din oraş.
In decursul anilor, au fost schimbate porţiuni dintr-o conductă magistrală, iar mai nou din cele de apă şi de canalizare. Strada în continuare nu arată bine, deşi un strat de asfalt a fost turnat ca să mai repare din aspectul deplorabil pe care îl avea. Muncitorii şi-au treaba în funcţie de cât de bine au fost supravegheaţi de şefi, atât la conducte, cât şi la reparatul străzii.
Drept dovadă, din seara zilei de luni, s-a produs o avarie la o conductă magistrală de peste drum de Cuptorul de Aur. Directorul societăţii Termica SA Suceava, Ovidiu Dumitrescu, a explicat că avaria s-a produs în zona căminului C1 iar din această zonă porneşte atât traseul magistralei 1 de termoficare – zona centrală până spre Areni, cât şi traseul magistralei 2 de termoficare – cartierele Zamca, George Enescu şi Obcine.
Pentru a putea interveni, cei de la Termica au oprit furnizarea agentului termic în tot oraşul, dar nu din seara zilei de luni, pentru că în acest fel, după cum a explicat Ovidiu Dumitrescu, s-ar fi sistat căldura în timpul nopţii. Practic, pierderile de agent termic au fost tolerate toată noaptea. „Am preferat să mergem toată noaptea cu pierderi pentru că nu era o problemă chiar atât de gravă”, a spus Ovidiu Dumitrescu, precizând că se referă la spărtură, nu la efectul produs şi anume sistarea căldurii în întreg oraşul.
Ieri dimineaţă, în jurul orei 08.00, a fost oprită furnizarea energiei termice de la unitatea de producţie din lunca Sucevei. „Am fost nevoiţi să reducem parametrii şi pentru Burdujeni”, a spus Ovidiu Dumitrescu. Agentul termic a continuat însă să fie furnizat o perioadă în timpul dimineţii, pentru că pompele de recirculare din oraş funcţionau. Reluarea furnizării energiei termice era estimată a se face cel mai târziu în jurul orei 17.00, însă era şi varianta mai optimistă ca la locuinţele din Burdujeni parametrii să fie crescuţi mai repede, la fel ca şi la cele din zona centrală şi doar pentru zone mai îndepărtate cum ar fi Obcine să ajungă căldura mai greu. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Loc de joacă modernizat de firmele de salubrizare lângă biserica Sf. Andrei din Burdujeni

Firmele de salubrizare Diasil și Ritmic fac două noi locuri de joacă în Suceava, unul …