Tuesday , January 31 2023

TERMICA a fost scoasă din cursa pentru furnizarea apei calde şi căldurii în oraş

termica1 [800x600]


SC Termica SA Suceava a fost scoasă din cursa pentru contractul de transport, distribuţie şi furnizare, timp de 20 de ani, a energiei termice în sistem centralizat al municipiului reşedinţă de judeţ. Cu toate eforturile depuse de Termica pentru a obţine licenţă valabilă pentru un an de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitate Publică (ANRSC), situaţia societăţii la negocierea directă de ieri nu s-a îmbunătăţit simţitor din cauza a două condiţii de eligibilitate, după cum a precizat viceprimarul Gavril Vîrvara – membru al comisiei – şi Vasile Ilie, directorul societăţii Bioenergy prezent la şedinţa de ieri în calitate de invitat. Conform spuselor celor doi, comisia care a analizat ofertele depuse de cei doi ofertanţi – Termica şi Thermonet – a analizat întâi îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate şi apoi s-a pronunţat cu privire la îndeplinirea de către aceştia a acelor condiţii, luând apoi o decizie cu privire la următorii paşi care vor trebui făcuţi.
După cum a spus viceprimarul Gavril Vîrvara, „Thermonet a câştigat”, cel puţin la o primă etapă, deoarece oferta singurilor competitori de la Termica nu a întrunit toate criteriile de elibilitate. „Am avut negocieri directe cu Termica şi Thermonet. Am analizat în şedinţă oferta celor două societăţi. Firma Thermonet a câştigat, deocamdată, datorită faptului că Termica a avut probleme pe partea de datorii la bugetul de stat şi cu privire la criteriile prevăzute în Legea insolvenţei”, a declarat viceprimarul Gavril Vîrvara, fapt confirmat ulterior atât de directorul societăţii Bioerenrgy Suceava SRL, Vasile Ilie, cât şi de celălalt viceprimar al municipiului Suceava, Ovidiu Doroftei. După cum a explicat Gavril Vîrvara, cei de la Termica aveau o datorie de 195.801 lei la bugetul de stat, conform certificatului eliberat de ANAF, debitul fiind la data de 30 iunie 2014. Precizăm că un certificat valabil pentru finele lunii iulie poate fi scos la finele lunii august.
Potrivit spuselor lui Vasile Ilie, neîndeplinirea a două condiţii de eligibilitate a fost un motiv serios pentru comisie şi s-a decis ca oferta de la SC Termica SA să nu fie considerată eligibilă. Desigur că acest aspect nu a rămas fără urmări. Cei de la Termica nu au venit singuri şi tăcuţi la deschiderea ofertelor, ci au fost prezenţi în număr destul de mare, de la sindicalişti la jurişti, de la administratori judiciari la administratori speciali – doi la număr, ceea ce este un fapt inedit în ţară pentru că unul a fost numit înainte de confirmarea la Tribunal a planului de reorganizare şi anume Ovidiu Dumitrescu, iar al doilea a fost numit după confirmarea acelui plan, anume Gheorghe Marinoiu. Acesta din urmă a stat alături de sindicate şi a făcut tapaj, până când viceprimarul Ovidiu Doroftei a intervenit şi le-a cerut politicos să aibă în vedere că invitaţii nu au voie să comenteze în ce priveşte procedura.
Nu toţi liderii sindicali au fost prezenţi la negocierea directă de ieri. Este şi cazul lui Iordănel Secrieru, liderul sindicatului Prometeu. „Nu am fost pentru că ştiam că au fost setaţi ca să fie împotriva Termica. Sunt şi alte căi de atac”, ne-a declarat, ieri după amiază, Iordănel Secrieru.
In schimb, Ovidiu Doroftei nu a vrut să facă foarte multe comentarii cu privire la această situaţie creată. Atât el, cât şi Gavril Vîrvara au confirmat varianta că SC Termica intenţionează să conteste cele hotărâte de comisia de analiză a ofertelor. „Au avut de formulat observaţii şi au fost notate ca atare în prcesul verbal”, ne-a declarat, ieri după amiază, Ovidiu Doroftei. El a precizat că le rămâne celor de la Termica, într-adevăr, calea de atac, dar aceasta nu este conform prevederilor din OUG 34/2006, ci din HG 717 unde contestaţia se depune în instanţă direct, nu mai întâi la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor şi apoi, cei care nu sunt mulţumiţi de decizia CNSC, pot depune o plângere la Curtea de Apel care se judecă după procedura recursului.
Cert este că, deocamdată, în condiţiile scoaterii din cursă a SC Termica SA, vor continua negocierile cu cealaltă parte. „Luni, la ora 10, încep negocierile care vor fi şi pe partea de tarif la serviciile de alimentare cu energie termică. Deşi Termica face contestaţie, trebuie să respectăm calendarul negocierii directe”, a declarat viceprimarul Gavril Vîrvara. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Aeroportul Suceava, locul doi într-un top european, din punct de vedere al creșterii procentuale a numărului de pasageri

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat sâmbătă, 28 ianuarie 2023, că, într-un clasament …