Terenul din spatele stadionului, pe care o firmă elvețiană ar putea ridica blocuri turn, este deja împrejmuit și păzit
Terenul pe care se preconizase ridicarea a patru blocuri cu până la 15 etaje acum un deceniu a fost înconjurat de garduri metalice și supravegheat de agenți de pază
Investiția prefigurată în spatele stadionului Areni de către vechea firmă ADAMA, care dorea să ridice mai multe blocuri cu până la 15 etaje pe terenul cumpărat de la defuncta firmă Hidroterra – fosta Intreprindere de înbunătățiri funciare din Suceava – pare să înceapă a prinde contur. Primul semn nu este, cum s-ar aștepta mulți, demararea efectivă a documentației în acest sens ci, pur și simplu, amplasarea unui gard și angajarea unor paznici care să nu permită intrarea în perimetrul proprietate privată a persoanelor neautorizate. In perioada următoare, executivul municipal așteaptă noi solicitări de aprobare a unor documentații vizând ridicarea unor blocuri de locuințe pe terenul cumpărat de firma Mora Development acum un deceniu, de la Hidroterra, ce tocmai intrase în faliment. Conform mai multor surse, în foarte scurt timp sunt așteptate pe respectivul teren primele utilaje care să înceapă efectiv lucrul pe viitorul șantier.
Pe de altă parte, din cele știute la nivelul Primăriei Suceava, nu există deocamdată o cerere de obținere a unei noi autorizații de construire pentru imobilele pentru care s-au solicitat astfel de autoriuzații acum un deceniu și au fost obținute la vremea respectivă. Fără prea multă bătaie de cap, acestea ar putea fi doar reînnoite.
O legendă urbană, care circulă inclusiv în rândul funcționarilor Primăriei municipiului Suceava, spune că cei de la ADAMA nu au mai continuat lucrările fiindcă ar fi dat peste o pungă de apă freatică ce nu ar fi permis decât cu mari cheltuieli ridicarea blocurilor cu 15 etaje proiectate. Alții spun că întreruperea lucrărilor a fost în directă legătură cu criza economică pornită în 2008, care a dus la o cădere foarte mare a pieței imobiliare în mai toată lumea, inclusiv în România, respectiv Suceava.
ADAMA, un proiect imobiliar intrat în conservare, pe cale de resuscitare
Am arătat în prima parte a acestei luni că unul dintre cele mai captivante subiecte intrate acum în discuția de pe piața imobiliară în municipiul Suceava vizează blocurile turn lansate ca ofertă acum mai bine de un deceniu sub sigla “ADAMA”. Este vorba despre o firmă israeliană care a cumpărat un teren pretabil pentru construirea unor blocuri noi de locuințe în spatele stadionului municipal, pe terenul falimentarei Intreprinderi de Imbunătățiri Funciare. Terenul a devenit ulterior neinteresant pentru antreprenorii imobiliari de acum un deceniu, care au renunțat la ivestițiile pentru care s-au cerut avize la vremea respectivă.
Anul acesta, terenul cumpărat de investitori imobiliari în deceniul trecut, într-o perioadă în care acesta reprezenta o bună oportunitate de investiție imobiliară, a devenit din nou interesant. Blocuri pentru care s-a obținut autorizare de construire în vechiul proiect ar urma să fie ridicate în perioada următoare. Surse de încredere din aparatul executiv al municipiului Suceava au confirmat că investiția veche la care a renunțat firma ADAMA acum un deceniu, când s-a prăbușit piața imobiliară, va fi preluată de antreprenori elvețieni, care vor construi în perioada următoare ceea ce nu au reușit să ridice cei de la ADAMA. Pe piața imobiliară se vorbește deja despre prețurile cu care vor fi scoase la vânzare apartamentele din noile blocuri. Prețul acestora va fi între 50.000 și 60.000 de euro.
S-a mai vorbit cu ani în urmă despre proiecte imobiliare care au rămas doar pe hârtie. Unul dintre acestea e chiar cel al ADAMA, care viza construcția de sute de apartamente în imediata vecinătate a Primăriei și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență, pe strada unde funcționa, pe o parte, vechea Jandarmerie, iar pe cealaltă parte, către stadion, vechea Intreprindere de Imbunătățiri Funciare, redenumită ulterior Hidroterra, intrată în faliment și ale cărei bunuri au fost scoase la vânzare la vremea respectivă. Terenul a fost cumpărat de firma ADAMA, care a comandat și un studiu pentru construirea unui nou ansamblu de locuințe în zonă, pentru care s-au făcut publice și imagini virtuale atrăgătoare. Ansamblul panoramic ADAMA, cu patru blocuri de locuințe cu 11 până la 15 etaje și care urmau a fi construite pe o suprafață de peste două hectare de teren, în spatele stadionului Areni, a fost abandonat atunci de firma israeliană Mora Development. Asta în condițiile în care tot planul de urbanism zonal fusese deja adoptat încă din anul 2007. Se pare că acum a venit vremea acestui proiect, iar Suceava ar putea să beneficieze de un ansamblu imobiliar deja desenat în urmă cu un deceniu, foarte aproape de Primărie și Stadion, realizat cu bani elvețieni. (N.R.)