Saturday , April 20 2024

Teapă de 6,6 miliarde de lei, trasa de firma SOCONI Primăriei Hânţeşti

soconi 1

Patronul Nelu Opincaru, fostul primar Filaret Galan şi dirigintele de şantier Vasile Lungu sunt cercetaţi penal pentru fals intelectual, abuz în serviciu în formă calificată, uz de fals şi înşelăciune. Cu acceptul fostei conduceri a primăriei, Opincaru a încasat prin Soconi Group 6,6 miliarde de lei vechi pentru lucrări de alimentare cu apă niciodată realizate

 
Despre ţepele pe care patronul Nelu Opincaru de la Soconi Group le-ar fi dat celor cu care şi-a făcut de lucru s-a tot vorbit în mediul de afaceri sucevean şi continuă să se vorbească chiar şi după ce firma sa a intrat la solicitare proprie, în insolvenţă. Mai mult sau mai puţin dovedite, aceste cometarii au construit în jurul lui Opincaru o aură neplăcută, tot mai mulţi dându-se deoparte atunci când era vorba de a face afaceri cu acesta. Un demers care poate fi integrat în această categorie îl constituie afacerea alimentării cu apă de la Hânţeşti, investiţie care trebuia terminată în anul 2009, dar care a fost lăsată de izbelişte deşi Opincaru şi firma lui încasase necuvenit peste 6 miliarde de lei vechi, în plus faţă de lucrările efectuate.
Primarul actual al comunei Hânţeşti, Daniel Olariu a depus în luna noiembrie a acestui an la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava o plângere penală împotriva fostului primar, Filaret Galan, a patronului Nelu Opincaru şi a dirigintelui de şantier Vasile Lungu, cerând procurorilor să facă cercetări sub aspectul săvârşirii de către aceştia a infracţiunilor de fals intelectual, abuz în serviciu în formă calificată, uz de fals şi înşelăciune. Iată care sunt argumentele pentru care conducerea primăriei Hânţeşti crede că cei trei ar trebui să fie cercetaţi, trimişi în judecată şi, de ce nu, condamnaţi: In urmă cu şase ani, s-a aprobat un proiect de construire a unei reţele de alimentare cu apă în comună, care să deservească o populaţie de 2380 de persoane, finanţarea fiind asigurată prin OG 577 de la bugetul de stat. Conform devizului, lucrările urmau să coste în total 16 miliarde de lei vechi. Licitaţia a fost adjudecată de firma lui Opincaru, Soconi Group care s-a angajat să termine lucrările în 2009. Acest lucru nu s-a întâmplat, dar patronul a reuşit să îl determine pe primarul de la acea vreme Filaret Galan să accepte decontarea unui volum de lucrări cu mult mai mare decât cel realizat faptic. Conform calculelor făcute de noua conducere a primăriei din localitate, acestea au fost realizate doar în proporţie de 28% în vreme ce decontarea s-a făcut pentru un volum total de 78% lucrări executate. In acest fel, în vistieria firmei lui Opincaru au intrat, cu acte asumate de fostul primar Galan şi de dirigintele de şantier Lungu 6,6 miliarde de lei vechi în plus, reprezentând lucrări plătite dar neefectuate. Nici cu miliarde încasate în plus, Soconi nu a catadicsit să ducă lucrarea la bun sfârşit, abandonând-o, ca pe atâtea altele pe care le-a început în judeţ nici măcar un singur cetăţean din Hânţeşti nefiind racordat la reţeaua publică de alimentare cu apă pentru care statul a cheltuit atâţia bani. Primarul Daniel Olariu acceptă că speranţele de a recupera banii plătiţi necuvenit firmei Soconi sunt aproape inexistente. Mai ales că firma a intrat în insolvenţă şi, precum se ştie, Nelu Opincaru a avut grijă să înstrăineze mai toate activele care valorau ceva către o firmă înfiinţată de fiul său, înainte de a cere, în nume propriu, declanaşarea procedurii insolvenţei.
Soconi Group şi-a “înstrăinat” în familie principalele active, rămânând doar cu datoriile de peste 67 de miliarde
Nelu Opincaru, în calitate de asociat unic şi administrator al firmei de construcţii sucevene a vândut un număr de 24 autotomobile şi utilaje la un preţ derizoriu de 23.386 de lei, (mai puţin de 1.000 de lei per utilaj sau automobil, n.r.), conform contractului de vânzare – cumpărare nr. 199 din 15.10.2012, înregistrat la un notar public local. Cumpărătorul este nimeni altul decât SC Soconi Grand Construct SRL, firmă înfiinţată în 2010, cu acelaşi obiect de activitate – lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, avându-l ca patron pe fiul lui Nelu Opincaru, Alin. Este vizibilă intenţia de a păstra în familie, în detrimentul creditorilor, bunurile cele mai valoroase şi mai uşor valorficabile ale firmei.
Alţi patroni de firme care au de recuperat datorii de la Soconi Group au rămas interzşi când au aflat că acestea au fost deja înstrăinate. “L-am ajutat să termine podul de la Liteni şi ne este şi nouă dator. Ne-am înscris în tabelul creditorilor şi speram că o să obţinem măcar ceva din suma datorată. Dacă a vândut deja utilajele, nu prea mai văd ce se poate valorifica pentru plata datoriilor” a declarat cu un alt prilej administratorul SUCT SA, Gheorghe Popescu.
La începutul anului în curs, după ce a vândut tot ce a putut vinde către firmele rudelor sale, Nelu Opincaru, patronul SC Soconi Group SRL, a cerut în nume propriu deschiderea procedurii insolvenţei la această firmă.
Societatea comercială condusă de Nelu Opincaru a acumulat datorii totale către bănci, bugetul de stat şi furnizori care însumau, 6,73 milioane de lei – 67,3 miliarde lei vechi, conform calculului făcut de administratorul judiciar
Suma acceptată deocamdată în tabelul creditorilor este datorată în principal către BRD – 4,32 milioane de lei. Intre cei 52 de creditori, pe lângă societăţi comerciale şi bănci se regăsesc şi unităţi administrative – teritoriale, precum Hânţeşti, care nu a fost acceptată deocamdată în tabelul creditorilor, Sadova, Dorna Candrenilor dar şi unităţi şcolare precum Colegiul Naţional Eudoxiu Hurmuzachi din Rădăuţi sau Liceul Tehnologic din Cajvana. (Neculai ROSCA)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …