Friday , December 2 2022

Taxele şi impozitele locale pentru 2016 rămân la acelaşi nivel cu cele din 2015

In şedinţa de ieri a Consiliului Local Suceava a fost aprobat proiectul de hotărâre privind stabilirea taxelor şi impozitelor locale aferente anului 2016. Primarul Ion Lungu a precizat că taxele şi impozitele locale rămân la nivelul anului 2015

lungu bilant 2014 [800x600]

In şedinţa de îndată a Consiliului Local de ieri a fost aprobat proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale, precum şi a taxelor speciale, pentru anul 2016. Potrivit expunerii de motive a proiectului impozitele şi taxele locale datorate de contribuabili, cu domiciliul, sediul sau punctul de lucru în municipiul Suceava, constituie o sursă importantă de venituri, utilizate pentru cheltuielile publice a căror finanţare se asigură de la bugetul local, în condiţiile legii. Pentru anul 2016 s-au stabilit impozite şi taxele locale conform prevederilor Legii nr. 227/2016 – privind Codul Fiscal, cu completările ulterioare. Având în vedere faptul că, majoritatea contribuabililor, atât persoane juridice, cât şi persoane fizice, manifestă dificultăţi economico-financiare, se consideră s-a considerat oportună menţinerea, pe cât posibil, în anul fiscal 2016, acelaşi nivel al impozitelor şi taxelor locale, ca şi în anul fiscal 2015. “Taxele şi impozitele locale pe care le-am propus sunt pertinente, la nivelul anului 2015. Dacă vorbim să le majorăm, populaţia nu are putere de plată, nu este în stare să plătească taxele şi impozitele locale la nivelul aprobat, darămite să le mai majorăm. Prin Ordonanţa 45 care a fost publicată putem acorda scutiri la majorările de întârziere la plată pentru cei ce plătesc până la 31 martie 2016, într-o pondere de până la 73% la taxele şi impozitele locale. Avem această posibilitate să ajutăm agenţii economici, pe cei care sunt în situaţii delicate, dar care vor plăti acele debite şi penalităţi până la 31 martie 2016, să le dăm acele scutiri pe care le vom stabili în Consiliul Local. Trebuie stabilită procedura”, a spus primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.
Potrivit precizărilor primarului Ion Lungu, în anul 2015 pentru o garsonieră, se plăteşte anual suma de 65 de lei, în funcţie de zona de referinţă, iar pentru un apartament cu două camere, suma de 116 lei, în timp ce pentru unul cu trei camere, proprietarii plătesc suma de 155 de lei. Totodată, pentru un apartament cu patru camere, sucevenii achită anual suma de 194 de lei. Primarul Ion Lungu a spus că, ţinând cont că în cazul persoanelor fizice se pot aplica procentaje cuprinse între 0,08 şi 0,2%, se va aplica prima valoare, astfel încât, pentro o garsonieră se va plăti suma de 64 de lei, iar pentru un apartament cu patru camere sucevenii vor plăti 193 de lei anual, în timp ce proprietarii de apartamente cu două sau trei camere vor plăti aceiaşi sumă ca şi în anul 2015.
De menţionat este că primarul Ion Lungu, în calitate de iniţiator a adăugat o modificare la proiectul de hotărâre. “Nu se plăteşte impozit pe clădire pentru clădirile aflate în proprietatea sau coproprietatea veteranilor de război, a văduvelor de război şi a văduvelor recăsătorite a veteranilor de război”, a precizat edilul sucevean. (I.G.N.)

Vezi si

Femeie de 28 de ani prinsă în toiul nopții la volan fără permis

În noaptea de miercuri spre joi, la orele 01:50, pe drumul județean 178 de pe …