Thursday , May 2 2024

Taxele de studii pentru anul universitar viitor – diferite de la o universitate la alta

studenti

Majoritatea facultăţilor au stabilit pentru anul universitar 2013-2014 o taxă în medie de 2.500 de lei, însă sunt şi facultăţi unde costurile se ridică şi la 3.500 de lei, ba chiar la 5.500 de lei. Taxele de şcolarizare diferă de la o universitate la alta, astfel dacă la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» taxa la Facultatea de Litere este de 2.400 de lei, la Universitatea «{tefan cel Mare», la aceeaşi facultate, taxa este de 2.500 de lei

 
A mai rămas puţin timp până proaspeţii absolvenţi de clasa a XII a se vor înscrie pentru a urma cursurile unei facultăţi. După ce vor da bacalaureatul, aceştia se vor îndrepta către o facultate sau alta în funcţie de medie, de apropierea de casă, dar luând în calcul şi costurile studiilor în cazul în care vor intra la cu taxă. ~n anul universitar următor, cei care intră la cu taxă vor plăti sume mai mari faţă de anul acesta.
“Nu mai există practic nici o universitate din România care să nu aibă taxe de mimimum 2.500 de lei, cu foarte mici variaţiuni. Toată lumea şi-a aliniat aceste taxe, iar din acest punct de vedere nu mai există o concurenţă neloială. Majoritatea universităţilor aveau aceste tarife încă de acum un an sau doi, deci, noi am venit printre ultimii în plutonul celor care au taxe ca medie 2.500 de lei. Decizia majorării taxelor de studii a fost fundamantată şi pe analiza taxelor practicate de alte universităţi, sumele încadrându-se în media pe ţară şi fiind în acelaşi timp sub limita alocaţiei bugetare”, a declarat Valentin Popa, rectorul Universităţii “{tefan cel Mare” Suceava.
Taxele de studii diferă însă de la o facultate la alta, şi respectiv, de la o universitate la alta. De exemplu, la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”, taxa de şcolarizare pentru anul I, anul universitar 2013-2014, este de 2.400 de lei, la Universitatea « {tefan cel Mare » din Suceava, taxa stabilită a fost de 2.500 de lei. De asemeni, la Facultatea de Geografie şi Geologie de la UAIC Iaşi, taxa de şcolarizare este de 2.800 de lei, cu excepţia specializării Geografia Turismului în limba franceză, unde taxa va fi de 3.900 de lei. La USV, la Facultatea de Geografie, taxele de studiu variază de la o specialitate la alta, sumele situându-se între 2.400-2.600 de lei.
Cea mai mare taxă, de 3.500 de lei, de la UAIC Iaşi se va percepe la Facultatea de Biologie şi Facultatea de Informatică. Spre deosebire de UAIC, la USV cea mai mare taxă, de 4.000 de lei, va fi la Departamentul de Sănătate şi Dezvoltare Umană, din cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport.
Cei interesaţi de o carieră în media vor trebui să plătească o taxă de 5.500 de lei pentru a urma cursurile de la Universitatea Babeş-Bolyai, la Facultatea de Teatru şi Televiziune, la specializarea Cinematografie, Fotografie, Media. La Facultatea de Litere, din cadrul aceleiaşi universităţi, taxa de şcolarizare pentru toate specialităţile este de 2.400 de lei. (Georgiana GROZA)

Vezi si

USV a scos la concurs șapte locuri de muncă auxiliare

Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava a scos la concurs, în această perioadă, șapte locuri …