Thursday , March 23 2023

VIDEO. Tânăr de 19 ani, filmat de alți puștani din mașină în timp ce conducea cu 202 km/h. Alți trei voinici cu caș la gură, lăsați pietoni după ce s-au jucat cu mașinile de-a titirezul prin centrul Sucevei (VIDEO)

Vitezomanul de 19 ani, din Marginea, a rămas fără permis pentru 4 luni și a fost amendat cu 2.900 lei. Alți trei tineri au rămas fără permise și au primit amenzi ”generoase” după ce au fost filmați făcând drifturi prin sensurile giratorii din centrul Sucevei. În ultima perioadă polițiștii au remarcat tot mai des tendința unor tineri de a posta în spațiul public, pe rețele de socializare sau alte suporturi media imagini care surprind manevre și situații riscante. Doar într-o săptămână polițiștii suceveni au dispus măsuri sancționatorii față de 4 șoferi teribiliști care au condus agresiv sau au rulat cu peste 200 km/h punând în pericol siguranța rutieră. Au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de peste 5.000 lei și au fost suspendate permisele de conducere pentru o perioadă totală de 240 zile.

Polițiștii suceveni atrag din nou atenția că teribilismul și tendința de a epata prin gesturi neconforme și atitudine de sfidare a legii pot genera tragedii rutiere. Din păcate, în marea majoritate a acestor incidente sunt implicați tineri care nu doar manifestă dispreț față de lege dar pun în pericol propria viață și a altor persoane.

Un caz deosebit prin riscurile asociate comportamentului iresponsabil al șoferului, prin punerea în pericol a unor minori pasageri a fost sancționat de către polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți.

Astfel, în cursul zilei de 10 martie 2023, după vizionarea unei filmări postată pe o rețea de socializare și efectuarea de verificări, polițiștii au dispus sancționarea unui tânăr de 19 ani din comuna Marginea cu amendă în valoare de 2.900 lei și suspendarea permisului de conducere pentru 4 luni.

S-a stabilit că în ziua precedentă, respectiv joi, 9 martie 2023, în jurul orei 14:30, tânărul a preluat 2 minori ca pasageri și ulterior a condus autoturismul cu o viteză de 202 km/h, unul dintre minorii pasageri filmând cu telefonul mobil habitaclul mașinii și planșeta vitezometrului, ulterior postând imaginile pe o rețea de socializare.

În ultima perioadă se remarcă tot mai multe tendințe de a posta în spațiul public, pe rețele de socializare sau alte suporturi media imagini care surprind manevre și situații riscante. Scopul este captarea atenției grupului de prieteni sau a altor persoane, obținerea unei false notorietăți prin promovarea unui comportament de negare sau desconsiderare a legii și autorității, sau pur și simplu distracția. O distracție care însă, uneori, poate constitui ultimele momente de viață ,,live” sau mai bine spus ,,alive” pentru tineri care, de altfel, au tot viitorul în față.

Pentru creșterea gradului de siguranță rutieră dar și pentru statuarea normelor și valorilor sociale reale, polițiștii suceveni au intensificat activitățile de verificare în situații privind postări în mediul on-line transmise în mass-media sau prin autosesizări.

Doar într-o săptămână polițiștii suceveni au dispus măsuri sancționatorii față de 4 șoferi teribiliști care au condus agresiv sau au rulat cu peste 200 km/h punând în pericol siguranța rutieră. Au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de peste 5.000 lei și au fost suspendate permisele de conducere pentru o perioadă totală de 240 zile.

Alți trei tineri, lăsați pietoni după ce ”spectacole” nocturne prin centrul Sucevei

Astfel, în urma a evenimentelor prezentate în mediul on-line la data de 24 februarie 2023, privind încălcări ale regulilor de circulație referitoare la efectuarea unor manevre de derapaje controlate în intersecțiile în sens giratoriu din zona centrală a municipiului Suceava, polițiștii rutieri din cadrul Biroului Rutier Suceava au efectuat verificări stabilind faptul că șoferul a fost un tânăr de 24 ani din comuna Zvoriștea, județul Suceava care a efectuat manevre de derapaje controlate în zona intersecției în sens giratoriu-strada Nicolae Bălcescu-strada Ana Ipătescu, față de acesta fiind dispusă măsura sancționării contravenționale cu amendă în valoare de 580 lei și aplicarea măsurii complementare a suspendării dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 30 zile.

De asemenea, s-a stabilit identitatea conducătorului unui alt autoturism care la începutul lunii martie 2023, a efectuat manevre de derapaje controlate în zona intersecției în sens giratoriu-strada Nicolae Bălcescu-strada Ana Ipătescu. Şi față de acest tânăr de 21 de ani din municipiul Suceava, s-a dispus măsura sancționării contravenționale cu amendă în valoare de 580 lei  și aplicarea măsurii complementare a suspendării dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 30 zile.

Totodată, pe 3 martie 2023 a fost identificat și conducătorul unui alt autoturism care la data de 24 februarie 2023, ora 22.35, a efectuat menevre de deparaje controlate la intersecția în sens giratoriu strada Nicolae Bălcescu-strada Ciprian Porumbescu, urmate de implicarea într-un accident rutier soldat cu pagube materiale. Astfel, față de acest șofer de 21 ani, din comuna Dărmănești, județul Suceava a fost luată măsura sancționării contravenționale și aplicarea măsurii complementare a suspendării dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 60 zile.

”Precizăm încă o dată că scopul dispunerii măsurilor sancționatorii în aceste cazuri promovate în mediul on-line este unul principal preventiv, de responsabilizare și conștientizare în vederea creșterii gradului de siguranță rutieră și evitării tragediilor rutiere. Recomandăm și părinților să poarte discuții cu adolescenții sau chiar cu copiii majori pentru responsabilizarea acestora indiferent de calitatea de participanți la trafic.

Reamintim și faptul că în anul precedent, la nivelul județului Suceava s-a înregistrat cel mai mic număr de persoane decedate în accidente rutiere în ultimii 17 ani, acest lucru datorându-se și măsurilor ferme dispuse de polițiști.

În acest sens, atragem atenția tuturor celor pretabili sau predispuși la încălcarea legislației rutiere că polițiștii vor dispune în continuare măsuri din cele mai ferme în cazul abaterilor care pun în pericol siguranța rutieră, comportamentele de tip teribilist nefiind tolerate”, au transmis reprezentanții IPJ Suceava.

Pentru corecta informare a șoferilor polițiștii reamintesc și prevederile legale în ceea ce privește modificările legislative în referire la conducerea agresivă.

Conform legii, prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:

  • a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
  • b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
  • c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
  • d) circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
  • e) folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
  • f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți;
  • g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;
  • h) realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
  • i) conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Care sunt amenzile pentru șoferii agresivi

Sancțiunile pentru comiterea manevrelor de mai sus sunt pe măsură. ”Se defineşte comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, precum şi sancţiunea corelativă adoptării acestui comportament cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (580 lei – 725 lei) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile.

(…) în cazul în care s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale se stabileşte amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (870 lei – 1.160 lei) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile”. (O.S.) 

 

Vezi si

Botoșănean prins în trafic la Siret cu 700 de pachete cu țigări ascunse în rezervorul mașinii

În data de 21 martie a.c., polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră …