Saturday , February 24 2024

Sylvia Hoișie, cunoscută ca „mama Polidinului”, a murit la vârsta de 94 de ani

Cercetătoarea s-a nascut în Câmpulung Moldovenesc într-o familie modestă şi a fost supraviețuitoare a Holocaustului.

Sylvia Hoișie, inventatoarea Polidinului, medicament care a salvat mii de vieți, a murit, marți, la vârsta de 94 de ani. Ea va fi înmormântată în Cimitirul Evreiesc din Iași.

Comunitatea evreilor din Iași a anunțat decesul doctorului Sylvia Hoișie.

„Cu profundă durere, Comunitatea Evreilor din Iaşi anunţă trecerea în eternitate a doamnei doctor Sylvia Hoisie. Om de o mare sensibilitate, profesionistă desăvârşită, find una dintre personalităţile care au inventat celebrul Polidin, leac ce a salvat multe vieţi. Supravieţuitoare a iadului din Transnistria, a reuşit să lupte cu foametea şi mizeria, împărtăşind lumii întregi acele orori”, a transmis Comunitatea Evreilor Iași.

Slujba de înmormântare a celei supranumite „mama Polidinului” va avea loc vineri, 27 mai, la ora 11, la Cimitirul Evreiesc din Iaşi.

Sylvia Hoișie s-a născut în Câmpulung Moldovenesc într-o familie modestă. În localitatea natală, viitorul medic a terminat doar primele două clase pentru că legile antievreiești ale legionarilor începeau să intre în vigoare. În şcoala la care a studiat, ea şi colegii evrei erau trimiși în spatele clasei. După doar doi ani a fost dată afară din școală:

 Legile rasiale spuneau că nu avem voie să ieşim din casă decât la anumite ore, nu aveam voie să deţinem radio, bicicletă şi nu puteam să mergem la cinema. Şi atunci când ieşeam din casă, trebuia să avem cusută pe haine, în dreptul pieptului, Steaua lui David”, mărturisea acum ceva timp Sylvia Hoisie într-un interviu pentru Adevărul.

A fost deportată din țară iar la câțiva ani s-a întors în România. În 1944 s-a stabilit la Botoșani de unde erau bunicii săi. Ulterior a dat la Facultatea de Medicină din cadrul UMF Iași. A reuşit să intre din prima încercare, chiar dacă erau patru candidaţi pe loc. În 1952 a susţinut examenul de stat şi a fost repartizată de către Ministerul Sănătăţii la Institutul Cantacuzino.

Ideea de a lucra la un vaccin imunostimulator a fost preluată ”din afară”. Echipa care a lucrat la celebrul vaccin Polidin era formată din medici tineri, iar cercetarea a durat șase ani.

“Am folosit pentru acest preparat numai ingrediente româneşti. Microbii erau indigeni, tulpinile fiind izolate de la oameni bolnavi. Nu luam microbi din Franţa ca să-i aducem în România. Pe lângă microbii indigeni, în compoziţia produsului intrau bilă de bou, fenol, apă distilată şi clorură de sodiu, dar putem spune că şi fiola constituia tot un ingredient. Această cercetare a fost de durată, uneori istovitoare. Am obţinut preparatul prin 1962-1963 şi apoi am început munca de cercetare pe animale de laborator: şoarece alb, cobai, iepuri. Cei de la Bucureşti aveau o tematică, noi de la Iaşi, o altă tematică de investigat. Aşa am reuşit să observăm că preparatul poate să oprească o infecţie, mai ales infecţiile tractului respirator superior”, menţiona medicul, conform historia.ro.

Interesant este faptul că vaccinul a fost testat chiar de personalul medical care a lucrat la acesta. Așadar, după ce s-a terminat testarea pentru efectele adverse, în 1966, medicamentul a fost înregistrat şi la OSIM.

Vezi si

“Micii Luptători – Șansa la viață” – proiect de 700.000 de euro pentru dotarea a 5 paturi de terapie intensivă pentru nou-născuți la Maternitatea Suceava

Poate părea mult ca aproximativ 140 de mii de euro să fie dotările pentru un …