Tuesday , May 14 2024

Sutele de hectare de peste Siret ale celor din Hânţeşti, prilej de dispută teritorială între Suceava şi Botoşani

  “O posibilă soluţie ar putea veni din identificarea unui teren aflat în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului care să fie pus la dispoziţia proprietarilor din Botoşani” consideră prefectul Florin Sinescu. Cele peste 200 de hectare pe care oamenii din Hânţeşti – Suceava le-au moştenit de la înaintaşii lor, împroprietăriţi după ce au luptat ori, mulţi dintre ei, au murit pe front, au fost între timp vândute unei firme cu capital austriac

Delimitarea terenurilor între judeţele Suceava şi Botoşani au fost încă odată prilej de discuţie între prefecturile din cele două judeţe, în condiţiile în care, cel mai important măr al discordiei îl reprezintă cele peste 200 de hectare deţinute de locuitori ai comunei sucevene Hânţeşti peste apa Siretului, pe raza comunei botoşănene Vârfu Câmpului.
Prefectura Suceava a anunţat că ieri a avut loc o întâlnire între reprezentanţii Comisiilor Judeţene de fond funciar din Instituţiile Prefectului judeţele Suceava şi Botoşani care a avut ca temă atât delimitarea administrativ-teritorială dintre judeţe, cât problemele legate de aplicarea legilor fondului funciar pe teritoriul comunelor Hânţeşti şi Vârfu Câmpului.
S-a arătat că datorită succesiunii legilor de fond funciar de după 1990, aproximativ 208 hectare din comuna Vârfu Câmpului, judeţul Botoşani au fost obiectul emiterii a două serii de titluri de proprietate, emise pe rând de comisiile judeţene din cele două judeţe. Astfel, s-a ajuns la situaţia în care chiar dacă suprafeţele de teren sunt în posesia unor locuitori ai comunei Hânţeşti cu titluri emise de către comisia judeţeană Suceava în anii 1991-1992 în baza Legii 18/1990 pe aceiaşi suprafaţă comisia judeţeană Botoşani a emis titluri de proprietate în anii 2000 – 2001 in baza Legii 1/2000.
„O posibilă soluţie ar putea veni din identificarea unui teren aflat în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului care să fie pus
la dispoziţia proprietarilor din Botoşani, însă trebuie ca până săptămâna viitoare echipele de specialişti din cele două judeţe să se deplaseze la faţa locului şi să identifice în detaliu parcelele şi suprafeţele pentru care există dublă reconstituire. Acţiunea de stabilire a delimitării dintre cele două judeţe nu rezolvă problema proprietăţii, în acea zonă există un litigiu între proprietarii din judeţul Suceava şi firma care a cumpărat terenul de la cei care au primit titluri în judeţul Botoşani. Pentru a evita noi conflicte şi perspectiva unui lung proces se caută o soluţie administrativă legală care să mulţumească pe toată lumea” a declarat Florin Sinescu, Prefectul judeţului Suceava.
Până când cele două prefecturi se vor pune de acord asupra cadrului legal în care să rezolve diferendul, proprietarii de teren din comuna Hânţeşti – Suceava au pe rol acţiuni la Judecătoria Dorohoi – Botoşani, în care se judecă pentru un drept de prorietate pe care ei îl consideră mai presus de orice politică funciară. După războiul mondial, cei care au luptat pe front, vii sau morţi, au fost împroprietăriţi cu suprafeţe de teren pe raza judeţului de atunci, suprafeţe rezultate din exproprierea unui boier din zonă. Hânţeşti era atunci pe teritoriul administrativ al judeţului Dorohoi şi de aceea, chiar şi după noile organizări administrativ teritoriale făcute în vremea comuniştilor, cea din anii 50, când s-a înfiinţat regiunea Suceava ori din anii 60, când regiunea s-a desfiinţat şi s-au constituit judeţele Suceava şi Botoşani, chiar dacă mai vechea comună Hânţeşti a fost lipită de Adâncata, din punct de vedere administrativ – teritorial, terenurile cu care băştinaşii din Hânţeşti, veterani de război au fost împrorietăriţi dincolo de apa Siretului au fost păstrate pe teritoriul localităţii cu sediu administrativ în judeţul Suceava. Aceste terenuri au fost incluse la început într-un CAP de la Vârfu Câmpuluni iar spre sfârşitul anilor 80, într-un CUASC (Consiliu Unic Agroindustrial de Stat şi Cooperatist), cu capitala tot în judeţul vecin.
Problema locuitorilor din Hânţeşti cu terenurile de peste apa Siretului au devenit pregnantă abia acum trei ani când au aflat că pământurile moştenite de la înaintaşii lor ce luptaseră pe front, redobândite după 1990 au fost preluate de primăria din Vârfu Câmpulului şi oferite altor persoane, care au decis, in corpore să le vândă unei firme cu capital austriac – Agrar Com SRL. In toamna anului 2012, firma austriacă a pus tractoarele în brazdă pe terenurile nou cumpărate, ceea ce a produs proteste mari din partea celor din hânţeşti care ştiau că sunt proprietari pe terenurile vândute între timp de cei din Vârfu Câmpului. S-a ajuns la procese în instanţă, în majoritate câştigate de cei din Hânţeşti – Suceava, altele pe rol, cun sunt cele de la judecătoria Dorohoi unde Agrar Com SRl a cerut mai multe expertize, care urmează a fi realizate. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Șofer din Vicov, beat cui de dimineață, prins de radar conducând cu 123 km/h prin localitate și depășind pe linie continuă

Duminică dimineață, în jurul orei 09:41, pe str. Ștefan cel Mare în localitatea Bivolăria – …