Wednesday , May 8 2024

Sute de tone de fân, porumb și mere, distribuite de Direcția Silvică Suceava pentru a ține în viață animalele sălbatice din pădurile județului

Fondurile cinegetice gestionate de Direcția Silvică însumează 314.456 hectare. S-au distribuit pentru efectivele de animale sălbatice 214 tone de fân, 206 tone de  porumb, 55 tone de furaje suculente – mere în principal, dar și  35 tone de sare 

 animaluri

Mihai Melinte, șeful Biroului Vânătoare și Salmonicultură din cadrul Direcției Silvice Suceava, a transmis ieri că asigurarea hranei complementare în sezonul rece este o prioritate permanentă a Direcției Silvice Suceava, în conformitate cu prevederile contractelor de gestionare. Astfel, în cursul anul 2016, în trimestrele  I si  IV s-au pus efectiv in teren 214 tone de fân, 206 tone de  porumb, 55 tone de furaje  suculente – mere în principal, dar și 35 tone de sare, trei tone de frunzare,  pentru a suplini hrana spontană și a menține vânatul în  teren. In aceste zile, din cauza condițiilor nefavorabile, cu temperaturi scăzute, perso­nalul de teren cu atribuții de vânătoare din cadrul ocoalelor silvice alimentează hrănitorile și punctele de hrană special amenajate cu furaje, porumb si sare.

Animalele din fodurile cinegetice județene nu sunt doar vânate, ci și ajutate pe timpul iernii să supraviețuiască sezonului hibernal. Acest lucru este valabil măcar pe cele 24 de fonduri de vânătoare  din cadrul Direcției Silvice Suceava. Inginerul Mihai Melinte, șeful Biroului Vânătoare și Salmonicultură,  a transmis ieri că Directia Silvică Suceava gestionează în prezent un număr de 24 de fonduri cinegetice cu o suprafață totală de 314.456 hectare, din  care productiv cinegetică este o suprafață de 298.554 hectare. 76% din suprafața productiv cinegetică a fondurilor reprezintă pădurile, care au un potențial ridicat pentru speciile de vânat mare,  respectiv cerb comun, căprior, mistreț, urs, lup, dar și cocoș de munte etc. Mihai Melinte a arătat că în fondurile gestionate de Direcția Silvică Suceava s-au evaluat în primăvara anului  2016 1.821 ­e­xemplare cerb comun, 1.920 căpriori, 1.006 mistreți, 820 cocoși de munte, 186 de urși, 142 lupi, 100 de râși, 131 pisici sălbatice, “toate speciile având efective peste cele optime stabilite prin studii de specialitate”, a arătat Mihai Melinte. Seful Biroului de Vânătoare din cadrul Direcției Silvice Suceava a transmis că, “în conformitate cu Legea 407/2006 a vânătorii si protecției fondului cinegetic cu modificările și completările ulterioare, s-au recoltat până la finele anului 2016, cu vânători și cu personalul silvic, 85% din cota la cerb comun, 65% din cota la căprior, 43% din cota mistreț. Ca pondere, cota aferentă sezonului 2016-2017, pentru speciile descrise mai sus, s-a rea­lizat în procent de 35% cu vânători, diferența de 65% realizându-se cu personalul silvic”. In cursul anului 2016 s-a acordat o importanță deosebită combaterii dăunătorilor vânatului, fiind vânați 525 de câini și pisici hoinare, dar și 465 de ciori și coțofene.

“O problemă deosebită cu care se confruntă cervidele în această perioadă de iarnă grea sunt pagubele foarte mari provocate în special de haitele de lupi.

Avem zone cum ar fi cele din raza OS Broșteni, Crucea, Breaza, Vatra Dornei, Cârlibaba, Iacobeni, unde periodic sunt raportate mortalități în special în rândul femelelor de cerb și căprior – gestante în această perioadă -, dar și  în rândul mistreților.

Datorită faptului că extragerea este interzisă în prezent în cazul carnivorelor mari, nu avem nicio posibilitate legală de a interveni, piederile fiind foarte mari”, a mai precizat Mihai Melinte, care a adăugat că în această perioadă, personalul silvic împuternicit pe linie de vânătoare, dar și restul personalului silvic de teren monitorizează suprafețele administrate, face observații asupra stării de sănătate a animalelor sălbatice, monitorizează și raportează la Direcția Silvică Suceava și la DSVSA Suceava orice suspiciuni sau abateri de la starea normală de sănătate, pentru a preveni răspândirea anumitor boli în rândul vânatului – în special pesta africană care se manifestă la mistreț, o atenție deosebită acordându-se celor 14 fonduri cinegetice situate la o distanță  de maximum 20 km de frontiera cu Ucraina. (N. ROSCA)

 

Vezi si

Astăzi începe ultimul modul din acest an școlar, în care elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a au de susținut Evaluarea Națională

Miercuri, 8 mai, elevii și preșcolarii revin la cursuri, în modulul 5, ultimul din actualul …