Sute de suceveni continua să fie pe listele de așteptare ale laboratoarelor de investigații medicale din județ

reportersite
29 noiembrie 2020, 13:00

In lipsa unor soluții clare, aceștia scot bani din buzunar pentru un set de investigații medicale. Noul contract cadru va aduce o serie de modificări pentru a nu mai exista situații de acest fel

Casa de Asigurări de Sănătate Suceava a stabilit calendarul de raportare a farmaciilor și furnizorilor de servicii medicale pentru luna noiembrie, iar după cum reiese din datele laboratoarelor de investigații medicale din județ, în cursul acestei luni, fondurile s-au epuizat încă din primele zece zile. Cei mai afectați de această situație rămân în continuare sucevenii asigurați care trebuie să scoată bani din buzunar pentru un set de analize sau o investigație la Computer Tomograf, dacă refuză să fie trecuți pe listele de așteptare, care se întind și pe jumătate de an, în unele cazuri. Cu bilet de trimitere de la medicul de familie, sucevenii nu au șanse să facă un RMN mai repede de luna martie a anulu viitor, iar pentru o consultație gratuită la unul dintre cabinetele din cadrul Policlinicii Areni, trebuie să aștepte, cel puțin până în luna ianuarie 2021. La Cardiologie au de așteptat mai bine de două luni. Aceeași situație se întâlnește și la departamentele de Ginecologie și Oftalmologie. De aceeași realitatea tristă se lovesc și pacienții care au nevoie de o investigație de mai mare finețe, aceștia putând figura până la nouă luni pe listele de așteptare. Spitalul Județean de Urgență Suceava primește, în baza contractului cu CAS, bani care să acopere costul a aproximativ 30 de investigații, în medie, lunar, dar din cauza pandemiei de coronavirus, aceste investigații sunt sistate, iar singura soluție rămasă pentru pacienții suceveni, sunt laboratoarele private.

Reprezentanții acestor furnizori de servicii medicale, speră că noile contracte cadru pe care le vor încheia la începutul anului viitor cu Casa de Asigurări de Sănătate, vor reglementa această situație iar pacienții nu vor mai fi nevoiți să aștepte și jumătate de an, pentru niște investigații. Menționăm că toți furnizorii de servicii medicale și-au desfășurat activitatea pe bază de acte adiționale, a căror valabilitate încetează pe 31 decembrie. Prelungirea termenelor de aplicare a celor două acte normative până la data de 31 decembrie 2020  a fost necesară în contextul situației excepționale existente la nivel național, determinată de pandemia de COVID-19, când au fost adoptate reglementări speciale privind modul de acordare a serviciior medicale pe perioada stării de urgență. De asemenea, urmează ca după ieșirea din starea de urgență să fie modificate sau completate actualele reglementări, în raport cu nevoile de etapă, astfel încât să răspundă nevoilor de servicii medicale și să asigure accesul neîntrerupt al populației la servicii medicale, urmărind totodată limitarea infectării cu SARS-COV-2”, au explicat reprezentanții CAS Suceava.

În prezent, pachetul minimal de servicii medicale în asistenţa medicală primară cuprinde mai multe tipuri de servicii medicale, cum ar fi servicii medicale pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală, supraveghere şi depistare de boli cu potenţial endemo-epidemic, consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lehuziei, consultaţiile de planificare familială, servicii de prevenţie și activităţi de suport. De asemenea, pachetul de servicii medicale de bază în asistenţa medicală primară cuprinde servicii medicale curative, servicii medicale de prevenţie şi profilaxie, servicii medicale la domiciliu, servicii medicale adiţionale, activităţi de suport.

Se pare că noile regulile de acordare a serviciilor medicale vor fi adaptate permanent în raport cu evoluția COVID-19, astfel încât toți pacienții să  aibă acces la servicii medicale de calitate, în condiții de siguranță, după cum susțin reprezentanții CAS. (Cristina RUȘTI)