Tuesday , January 31 2023

Sute de suceveni au înfruntat gerul ca să ia Agheasma Mare

Câteva sute de suceveni au înghețat la propriu și aproape că s-au călcat în picioare în curtea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” pentru a lua Agheasma Mare. Slujba de sfințire a apei a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților

slujba boboteaza 2

Ieri dimineață, pe un ger pătrunzător, credincioșii au mers spre Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava, pentru a lua parte la slujba de Botezul Domnului. Localnici sau veniți din satele din împrejurimi sau din alte județe, unii au intrat în biserică, luând parte și la Sfânta Liturghie, alții au rămas în curte – mai puțini ca anul trecut din cauza gerului -, în jurul meselor pe care și-au pus reci­pientele în care au luat, mai apoi, Agheasmă Mare.

La Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, slujba de sfințire a apei a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. În jurul orei 11.00, oamenii au început să iasă din biserică strigând Chira­leisa, iar preoții s-au așezat în jurul mesei de piatră unde, an de an, se săvârșește Boboteaza.

Ca și anul trecut, jandarmilor li s-a solicitat să nu mai pună garduri metalice de protecție. Jandarmii s-au conformat celor dorite de organizatori și au făcut față, deși imediat după ce a fost oficiată slujba de sfințire au fost credincioși – mai mulți decât anul trecut – care se îmbulzeau de parcă era promoție la supermarket.

Cu toate acestea, nu au fost semnalate probleme deosebite, în afară de disconfortul evident pricinuit de câțiva credincioși neobișnuiți să stea cuminți la rând. Paradoxal, în biserica “Sfântul Gheorghe” a mănăstirii, unde rămăseseră vreo două, poate chiar trei sute de credincioși ca să ia anafură ori să se închine la moaștele sfântului, erau două butoaie mari de metal, tot cu Agheasmă Mare sfințită în Ajunul Bobotezei după toate regulile creștinești, dar la care nu se îmbulzea nimeni, ci din când în când câțiva creștini doritori de liniște veneau să umple o sticlă sau vreo cană cu Agheasmă Mare.slujba boboteaza 3

La slujba de Bobotează din curtea ­bi­­sericii Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” au venit doar câteva sute de oameni, comparativ cu cei 1.000 de credincioși în 2015. Aceștia au venit cu diverse recipiente pentru a lua Agheasma Mare după ce a fost sfințită de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Ră­dă­uților. O parte au venit de acasă cu busuiocul cumpărat cu câteva zile îna­inte din piață. Sub bol­ta turnului era și un comerciant care avea de oferit buchete de bu­suioc.

Una din bisericile din municipiul Suceava unde numărul credincioșilor veniți la slujbă și să ia Agheasmă Mare a fost foarte mare a fost “Sfântul Andrei”, din cartierul Burdujeni, un­de numărul celor pre­zenți a fost de circa 300. Mai multe butoaie au fost puse în lateralul bisericii, iar oamenii au răbdat frigul și vântul să ia Agheasmă Mare, atitudinea fiind mai relaxată decât la Mă­­­­­­­­năstirea “Sfântul Ioan cel Nou”.

De altfel, mai toate bisericile din oraș au avut în jur de o sută de credincioși la slujba de ieri. Chiar dacă pentru mulți a fost mai greu, fiind zi lucrătoare – din cartierul Obcine și până în Ițcani ori în Burdujeni, trecând prin George Enescu, Mărășești, Zamca sau centrul Sucevei – toți slujitorii lăcașurilor de cult ortodox au fost pregătiți să îi întâmpine pe credincioși cu slujba cuvenită și cu recipiente cu Agheasmă, de ajuns pentru toată lumea. (Dănuț ZU­ZEAC)

Vezi si

Aeroportul Suceava, locul doi într-un top european, din punct de vedere al creșterii procentuale a numărului de pasageri

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat sâmbătă, 28 ianuarie 2023, că, într-un clasament …