Tuesday , May 24 2022

Sute de oameni l-au condus pe ultimul drum pe părintele Alexandru Argatu (FOTO)

”Pleacă acum părintele Alexandru să slujească la un altar ceresc. I s-a gătit loc de odihnă. Purtați-l, fraților și surorilor, în rugăciune, că și părintele v-a purtat pe dumneavoastră. Nu uitați lecția cea mai mare care ne-a învățat părintele Alexandru: să iubim Biserica, sufletul și viața!”, sunt cuvintele rostite de PS Damaschin Dorneanul la slujba de înmormântare a părintelui Alexandru Argatu, la care au asistat sute de credincioși, alături de familie, foarte mulți preoți și rude

Părintele Alexandru Argatu din Boroaia, unul dintre copiii renumitului duhovnic Ilarion Argatu, a fost înmormântat duminică, la biserica ctitorită de familie în Boroaia. Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți și diaconi. Au participat sute de oameni – familie, rude, preoți veniți din toate colțurile țării, prieteni, localnici și creștini, cu toții îndurerați de pierderea unui mare om, sprijin și ajutor credincioșilor care îl căutau pentru alinare, sfaturi, îndrumare sau o simplă vorbă caldă și plină de har. Alte câteva sute au urmărit slujba de înmormântare live, pe facebook, datorită sesiunilor video inițiate de participanți.

”Rămâne imaginea frumoasă pe care o purtați dumneavoastră, bunii credincioși, care l-ați înțeles și l-ați ajutat în tot ceea ce a lucrat părintele. Ce ne mai lași în urmă, părinte Alexandru? Jertfa ta de ctitorie. Nu una, nu trei, nu cinci, ci zeci și zeci de altare ați ridicat părinte Alexandru, continuând ceea ce tatăl sfinției voastre a început și v-a învățat. Ați iubit frumusețea Casei lui Dumnezeu și ne-ați învățat și pe noi să iubim și să prețuim Biserica, să ținem la Biserica noastră, să o facem mai frumoasă decât tot ce avem noi în casele noastre. Dar nu doar zidiri și ziduri ne-ați lăsat părinte! Pe dumneavoastră v-a lăsat părintele. Dumneavoastră rămâneți în urma părintelui, pe Dumneavoastră pe care v-a primit, v-a alinat, v-a mângâiat, v-a iertat de păcate, v-a încurajat să mergeți mai departe, v-a fost nu doar preot, v-a fost părinte.

A fost model de preoți și model de părinte pentru noi toți, de aceea sunt atât de mulți părinți astăzi aici, că au văzut în chipul părintelui cum ar trebui să fim și noi. știți cum? Pe viață și pe moarte. Pleacă acum părintele Alexandru să slujească la un altar ceresc. I s-a gătit loc de odihnă. Purtați-l fraților și surorilor în rugăciune, că și părintele v-a purtat pe dumneavoastră. Aduceți-vă aminte ce v-a învățat și nu uitați să le împliniți, c-o să vă întâlniți cu dânsul și-o să vă mustre, așa, cu dragoste, cum a făcut și în vremea când era pe pământ. Nu uitați lecția cea mai mare care ne-a învățat părintele Alexandru: să iubim Biserica, sufletul și viața!”, sunt cuvintele rostite de PS Damaschin Dorneanul la slujba de înmormântare a părintelui Alexandru Argatu, la care au asistat sute de credincioși, alături de familie, preoți și rude.

Preotul Alexandru Argatu și-a pierdut viața marți, 11 august a.c., într-un accident de circulație, petrecut în satul Onișcani, comuna Filipești, județul Bacău. Se pare că autoturismul în care se afla preotul Argatu a lovit un stâlp, după care s-a răsturnat (detalii AICI).

Avea 75 de ani, dintre care aproape 40 de ani a slujit la biserica ”Sfinților Părinți”, din centrul comunei Boroaia, a cărei construcție fusese începută de tatăl său, arhimandritul Ilarion Argatu, cu eforturi foarte mari, și pe care el a finalizat-o. La această biserică a și fost înmormântat arhimandritul Ilarion Argatu, pentru ca în mai 2006, după împlinirea a șapte ani de la moartea sa, trupul duhovnicului să fie dezgropat după datină și să se descopere că este aproape intact, deși sicriul putrezise în totalitate.

Alexandru Argatu este originar din satul Ioneasa, comuna Vadu Moldovei și s-a remarcat ca unul dintre cei mai importanți duhovnici și ctitori de biserici din nordul Moldovei. Părintele Alexandru Argatu este unul dintre cei cinci copii ai vestitului duhovnic Ilarion Argatu (cele două fete au devenit preotese și cei trei băieți preoți).

Preotul Alexandru Argatu a trecut la cele veșnice la vârsta de 75 de ani. A slujit aproape 40 de ani la biserica ”Sfinților Părinți”, din centrul comunei Boroaia, a cărei construcție fusese începută de tatăl său, arhimandritul Ilarion Argatu, cu eforturi foarte mari, și pe care el a finalizat-o. La această biserică a și fost înmormântat arhimandritul Ilarion Argatu, pentru ca în mai 2006, după împlinirea a șapte ani de la moartea sa, trupul duhovnicului să fie dezgropat după datină și să se descopere că este aproape intact, deși sicriul putrezise în totalitate.

Istoria familiei Argatu începe cu sute de ani în urmă, când, sătui de persecuțiile religioase din Transilvania, sute de români ardeleni iau calea Moldovei. Strămoșii familiei Argatu au fost nevoiți să renunțe la glie și s-au mutat din zona Maramureșului în părțile Galaților, Neamțului și Fălticenilor. Dintre acei care s-au stabilit la Valea Glodului, se trage neamul arhimandritului Ilarion Argatu. (O. S.)

 

Vezi si

41,8% dintre suceveni s-au autorecenzat până acum

Prefectura Suceava a informat că până luni, 23 mai 2022, în județul Suceava s-au autorecenzat …