Thursday , April 25 2024

Sute de oameni, duminică, la hramul Mănăstirii Hagigadar

Sute de armeni din țară și din străinătate s-au aflat, duminică, la Suceava, la Mănăstirea Hagigadar, cunoscută sub numele de “Biserica dorințelor”, cu prilejul hramului bisericii mănăstirii, mulți dintre aceștia urcând în genunchi dealul pe care se află lăcașul de cult. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Episcop Datev Hagopian, primat al Diocezei armenilor din România, alături de un sobor de preoți, împreună cu un sobor de preoți printre care parohul bisericii armenești din Suceava, Azad Mandalian. Printre cei prezenți s-au aflat și deputatul minorității armene Varujan Pambuccian, președintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, precum și primarul Sucevei, Ion Lungu.hagigadar

Așa după cum e obiceiul, mulți dintre pelerini au urcat în genunchi dealul pe care se află biserica Hagigadar, după care au înconjurat tot în genunchi biserica mănăstirii pentru a li se împlini dorințele. După slujbă, credincioșii au fost binecuvântați de arhimandritul Datev Hagopian, care a rostit în limba armeană o rugăciune pentru sănătatea celor prezenți.

Deputatul Varujan Pambuccian a spus că Adormirea Maicii Domnului este cea mai mare sărbătoare a comunității armene pentru că reușește să reunească toți armenii din România, o dată pe an, în același loc.

Mănăstirea Hagigadar este un important loc de pelerinaj pentru armenii din România și din diaspora, iar de peste o sută de ani în duminica din preajma sărbătorii Adormirii Maicii Domnului are loc pelerinajul de hramul Mănăstirii Hagigadar.

De asemenea, așa cum cere tradiția, pelerinioi au fost serviți cu struguri și cu celebra “supă de urechiușe”. Urechiușele, acei mici “colțunași” savuroși ce fac deliciul supei de sărbătoare armenești, umplute cu un amestec de carne de vită și ingrediente secrete păstrate cu strășnicie în tainițele bucătăriei armene, sunt împletite doar de femei, fiindcă se spune că pentru ele, la împlinirea dorințelor, este nevoie doar de iubire și credință, pe când la bărbați mai este nevoie și de altceva, precum puterea lor de a lupta și de a se supune dorințelor femeilor. Astfel, pentru ca dorințele fetelor sau femeilor să se îndeplinească fără calvarul urcării în genunchi a dealului pe care este așezată Mănăstirea Hagigadar, fiecare dintre ele trebuie să pregătească măcar 40 de asemenea minuscule ingrediente ale supei, după o perioadă de post închinată sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. De aceea, mai multe femei și fete armene au participat sâmbătă seară la prepararea acestor miraculoase urechiușe.

Comunitatea armeană de la noi este una din cele mai vechi comunități armene din Europa. Armenii au venit aici acum mai bine de 1.000 de ani, la jumătatea secolului al X-lea. La Suceava a fost înființată cea mai veche episcopie armeană din Europa, la 1401. Mănăstirea Hagigadar a fost construită în anul 1512 de către doi frați, negustori armeni. (C.A.)

 

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …