Friday , April 19 2024

Sute de locuri rămase neocupate în urma admiterii de toamnă la USV

Din totalul de 585 de candidați înscriși la studiile de licență, în această a doua sesiune de admitere la USV, nu mai puțin de 170 au ales specializarea nou înființată – Asistență medicală generală. Codașa înscrierilor este Facultatea de Inginerie Mecanică, Mecatronică și Ma­na­gement. Până pe 20 septembrie candidații regăsiți pe listele de înscriere se pot înmatricula, iar apoi USV va publica listele finale cu cei admiși pentru anul universitar 2019-2020 

Înscriere candidaților pentru admi­te­­rea la Universitatea ”Ştefan cel Ma­re”Suceava (USV) în sesiunea de toam­nă s-a încheiat zilele trecute, iar rezultatele arată că sute de locuri au rămas neocupate atât la studiile de li­cență, cât și la cele pentru master. Pentru cele 971 locuri oferite pentru pro­gramul de licență zi, și-au depus dosarele un total de 585 de candidați, care au exprimat 912 opțiuni, iar pentru studiile de master s-au înscris 224 candidați, cu 324 opțiuni, fiind disponibile 595 locuri.

De precizat că cifrele de școlarizare pentru anul universitar 2019-2020 apro­bate de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) sunt cu circa 1.000 mai mari decât locurile propuse de către USV pentru sesiunile de admitere, care se pare că se aștepta la un număr mic de înscrieri, trendul fiind descendent, cu tot mai puțini candidați, de la an la an. Au fost aprobate 3.260 locuri ARACIS, iar USV a scos la concurs 2.305 locuri la licență zi, iar pentru master ARACIS a dat aviz pentru 2.325 locuri, însă universitatea a listat 1.290 locuri.

Se pare că studiile la distanță sunt varianta preferată de un număr mai mare de absolvenți, fiind înscriși 186 de candidați, care și-au exprimat 326 de opțiuni. Astfel, mai toate specializările celor patru facultăți ale USV care oferă posibilitatea sutdiilor la distanță au reușit să atragă un număr de candidați apropiat de cel propus, iar pentru programele de licență ID ale Facultății de științe Economice și Administrație Pu­blică (FSEAP) s-au depășit cifrele propuse de conducerea instituției, numărul înscrierilor fiind mai aproape de cel aprobat de ARACIP. De precizat că, din totalul celor 186 candidați care s-au înscris pentru cursurile de licență ID, 121 au optat pentru FSEAP, cu un total de 257 opțiuni.

30% dintre candidații de toamnă s-au înscris la specializarea Asistență medicală generală

Dintre specializările celor opt facultăți care au rămas cu locuri neocupate în urma sesiunii de admitere din vară, cea mai atractivă s-a dovedit a fi specializarea nou înființată a Facultății de Educație Fizică și Sport (FEFS). Astfel, din totalul de 585 de candidați înscriși la studiile de licență, nu mai puțin de 170 au ales specializarea Asistență medicală generală, fiind disponibile 60 de locuri, din care 15 fără taxă. Pentru admiterea la această specializare, candidații au avut două probe, constând într-un test grilă la biologie, cu 50 de întrebări, și a doua un concurs de dosare pe baza mediilor la bacalaureat, care reprezintă 60% din media finală. Durata studiilor este de 4 ani, iar taxa de școlarizare pentru specializarea Asistență medicală generală este de 4.000 lei/ an.

Situația generală la nivelul facultăților din cadrul USV arată că cei mai mulți candidați de toamnă s-au orientat către studiile de licență de zi de la FEFS, care a înregistrat un total de 244 candidați, cu 265 opțiuni, urmată apoi de FSEAP, cu 83 de candidați care au exprimat 173 de opțiuni și Facultatea de Inginerie Electrică și știința Calculatoarelor, cu 60 de înscriși, fiind depuse 128 de dosare. Cu doar câteva zeci de înscriși, la coada clasamentului, sunt Facultatea de Inginerie Mecanică, Mecatronică și Management, având doar 29 candidați cu 72 opțiuni exprimate, urmată de Facultatea de Silvicultură cu 32 înscriși, cu 36 opțiuni, apoi pentru cursurile de licență ale Facultății de Industrie Alimentară s-au înscris 36 candidați, cu 103 opțiuni, pentru Facultatea de Litere și științe ale Comuni­cării au optat 43 absolvenți, de­­punând 65 de dosare, iar la Facultatea de Istorie și Geografie s-au înregistrat 58 de înscriși fizic, cu 70 opțiuni.

Au mai fost 60 candidați înscriși pentru cursurile de Conversie Profesională, 36 pentru locurile la licență zi și 51 la master, destinate candidaților români de pretutindeni. Amintim că pentru această a doua sesiune de admitere USV a propus pentru programele de licență 274 locuri bugetate și 671 locuri cu taxă, plus alte 26 locuri fără taxă pentru românii de pretutindeni, 131 locuri pentru ID, iar pentru absolvenții de facultate care vor să-și continue studiile la programele de masterat au fost disponibile 119 locuri la buget, 417 locuri cu taxă și 59 locuri fără taxă destinate românilor de pretutindeni. Alte 146 locuri vacante au fost oferite candidaților interesați de programele de conversie profesională.

Până pe 20 septembrie candidații regăsiți pe listele de înscriere se pot înmatricula, iar apoi USV va publica listele finale cu cei admiși pentru anul universitar 2019-2020. Doar 70 la sută din candidații înscriși în prima sesiune s-au înmatriculat la una din speciali­zările USV. (Oana NUȚU)

 

Vezi si

Lemn confiscat în valoare de 585.000 lei și amenzi de 556.000 lei aplicate luna trecută de Garda Forestieră Suceava

În luna martie 2024 personalul Gărzii Forestiere Suceava a efectuat în total un număr de …

6 comments

  1. ATENTIUNE! DREPTI!
    Ciubotelor, ce v-a invatat pe voi al batran?!
    MAI RASPANDITI, BAIETI! MAI RASPANDITI, ca se prinde dusmanul ca sunteti toti acoperiti si INUTILI.
    Pe loc repaus! Va mai cautam noi.

  2. Da, corect, la USV se practica chestia asta, au primit studenti fara bac sau cu 6 pe linie la bac. Vai de capul lor. Astia numai universitate nu se pot numi. E plin bazarul de absolventi USV.
    Auzi, GOGO, da’ ce a facut suedezu ala la USV? Nu prea stii, asa-i? Sau nu ne spui pt ca respectivul a stat un an la voi si apoi a fugit mancand pamantul. Ai scris si tu ca sa-ti iei leafa si pentru ca asa e ordinu’ pe unitate.

  3. Draga Adrian; asta inseamna ca ai fost admis la USV dupa ce ai luat Bac-ul in toamna! Eu cunosc pe cineva care a facut la USV si acum lucreaza in securitate cibernetica in Suedia!

  4. Si din curiozitate AdrianRD de ce nu iti foloseste diploma? Poate pentru ca nu esti tu suficient de pregatit. Spre informarea ta cu diploma de la USV se fac angajari in IT la Cluj, Bucuresti, Iasi si pe bani frumosi. Si exemplele pot continua.

  5. Dacă vrei sa ai o diploma care sa nu-ți folosească mai deloc, urmează cursurile Universității Ștefan cel Mare din Suceava. Vorbesc din propria experienta.

  6. Nu-i chiar așa. Am vrut să mă înscriu la științe economice la administrarea afacerilor sau la contabilitate și nu mai erau locuri la ID.