Thursday , April 18 2024

Sute de locuri la învățământul profesional, pentru clasa a IX-a, au rămas neocupate. Adresabilitatea elevilor a scăzut cu 11% față de anul trecut

Pentru anul școlar anteriror, au fost disponibile 2.120 de locuri în învățământul profesional și dual, pentru care au optat 1.418 absolvenți de clasa a VIII-a, în timp ce planul de școlarizare pentru anul școlar 2021-2022 cuprinde 69 de clase, pentru 1.502 elevi, dintre care 4 clase pentru învățământul dual, cu o ofertă de 92 de locuri, care au atras 842 de candida. Astfel, procentul de ocupare a locurilor în clasa a IX-a la învățământul profesional și dual pentru anul școlar 2021-2022 este de 56%, în timp ce anul trecut procentul a fost de aproape 67%  

La finalul etapei de înscriere pentru admiterea în învățământul profesional și dual, clasa a IX-a, în evidențele Inspectoratului școlar Județean Suceava figurează 842 de candidați. Comparativ cu numărul elevilor care au optat pentru învățământul profesional la admiterea de anul trecut, concluzia ar fi că adresabilitatea absolvenților de gimnaziu este aproapte la jumătate, însă trebuie luată în calcul și scăderea populației școlare de liceu din acest an, dar și numărul locurilor în clasa a IX-a propuse în planul de școlarizare. Drept urmare, pentru anul școlar anteriror, au fost disponibile 2.120 de locuri în învățământul profesional și dual, pentru care au optat 1.418 absolvenți de clasa a VIII-a, în timp ce planul de școlarizare pentru anul școlar 2021-2022 cuprinde 69 de clase, pentru 1.502 elevi, dintre care 4 clase pentru învățământul dual, cu o ofertă de 92 de locuri. Astfel, procentul de ocupare a locurilor în clasa a IX-a la învățământul profesional și dual pentru anul școlar 2021-2022 este de 56%, în timp ce anul trecut procentul a fost de aproape 67%. Deci adresabilitatea elevilor din județul Suceava pentru acest tip de învățământ este mai mică în acest an, însă scăderea este de circa 11%.

La nivel regional, profilul cererii de forță de muncă vizează calificările mecanică, industrie textilă și pielărie, comerț, construcții, fabricarea produselor din lemn, electric, electromecanică, industrie alimentară. Domenii cu dinamică pozitivă și potențial mare de absorție pe piața muncii sunt comerț, construcții, turism și alimentație. Drept urmare, cele mai multe locuri în învățământul profesional și dual, în acest an, sunt pentru calificările profesionale de mecanic auto, bucătar, confecționer produse textile, tâmplar universal, ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație, lăcătuș mecanic prestări servicii, electrician exploatare joasă tensiune și brutar-patiser-preparator produse făinoase.

Învățământul profesional și cel dual sunt forme de organizare la inițiativa operatorilor economici interesați în calitate de potențiali angajatori. Elevii care optează pentru acest tip de învățământ beneficiază, din partea statului român, de o bursă profesională lunară, în cuantum de 200 lei, iar cei care promovează examenul de certificare a calificării profesionale pot continua studiile în clasa a XI-a a învățământului liceal. Pe lângă bursa profesională acordată de stat, elevii din învățământul dual beneficiază, din partea operatorilor economici, de o susținere financiară de 200 lei. Certificatele de calificare obținute la absolvire sunt recunoscute în țările Uniunii Europene. (Oana NUȚU)

Vezi si

18 percheziții la Hânțești și Vârfu Câmpului, într-un dosar de braconaj piscicol

Poliţiştii din Botoşani efectuează, miercuri dimineaţă, 18 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Botoşani şi Suceava, …