Thursday , February 2 2023

Sute de familii din Suceava riscă să piardă ajutorul social de la stat după dublarea alocaţiilor copiilor

Familiile cu un venit lunar de până la 200 de lei pentru fiecare membru, beneficiază de alocaţie pentru susţinerea familiei. Pentru că fiecare copil va primi de luna viitoare câte 84 de lei, mulţi părinţi nu se vor mai încadra în aceste criterii şi implicit nu vor mai primi ajutor social. Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Suceava încă nu a stabilit exact despre câte familii este vorba, dar probabil aproape 400 de familii vor fi afectate

ajutor social [800x600]

De luna viitoare copiii vor primi alocaţia de stat mărită, dar pentru multe familii care beneficiază de ajutoare băneşti de la stat nu este tocmai o veste bună. Din moment ce pentru un copil se va primi suma de 84 de lei lunar, în loc de 42 de lei cât a fost valoarea alocaţiei până acum, va creşte implicit şi venitul familiei, iar multe dintre familiile sucevene care beneficiază de ajutor social sau de alocaţie de solidaritate, vor pierde aceste beneficii. Alocaţia de stat mărită la 84 de lei o vor primi părinţii pentru copii începând cu luna iunie, dar efectiv plata se va face în luna iulie.
Familiile cu un venit lunar de până la 530 lei pe membru primesc din luna noiembrie a anului trecut, un ajutor de 42 lei pentru fiecare copil, potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 65/2014. Conform acestui act normativ, pentru familiile unde fiecare membru câştigă un venit net mediu lunar de până la 200 de lei, cuantumul lunar al alocaţiei pentru susţinerea familiei a fost stabilit la suma de 82 de lei pentru familia cu un copil, la 164 de lei pentru familia cu doi copii, la 246 de lei pentru familiile cu trei copii şi la 328 de lei pentru familiile cu patru copii şi mai mulţi. De creşterea alocaţiilor vor fi afectate şI familiile monoparentale care primesc ajutor de la stat. în cazul celor al căror venit mediu lunar pe membru de familie este de până la 200 de lei, primesc ajutor bănesc în cuantum de 107 lei pentru familiile cu un singur copil, de 214 lei pentru familiile cu doi copii, 321 lei pentru familiile cu trei copii şi 428 de lei pentru familiile cu patru copii şi mai mulţi. Pentru multe familii sucevene care se încadrează în aceste categorii, mărirea alocaţiei nu va însemna decât pierderea unui ajutor de care beneficiază în acest moment. In cele din urmă , nu familiile cu venituri mici se vor bucura de aceşti bani în plus, pentru că aceştia, ce câştigă pe de o parte, pierd pe altă parte, la finalul lunii având aceeaşi bani sau poate chiar mai puţini, dacă ne gândim că sunt familii care vor depăşI plafonul stability de lege cu sume cuprinse între zece şI 30 de lei.
Aşa cum reiese din declaraţiile reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Suceava, rămâne ca în cursul săptămânii viitoare să se revizuiască toate dosarele pentru a se putea întocmi o bază de date şi pentru a se şti exact câte familii din judeţul Suceava vor pierde aceste ajutoare din cauza dublării alocaţiilor de stat pentru copii, dar se vehiculează că ar fi vorba despre aproape 400 de familii. In judeţul Suceava sunt 7.444 de familii care beneficiază de venitul minim garantat. Mai sunt şi câteva sute de familii sărace cu câte un copil sau doi care, după dublarea alocaţiilor, vor încasa mai puţini bani îm contul ajutorului social. Această situaţie ar putea fi îndreptată doar dacă în calculul venitului minim garantat nu s-ar mai ţine cont şi de alocaţia de stat pentru copii. Ceea ce este mai grav, este faptul că sunt familii în Suceava care din cauză că vor depăşi plafonul pentru acordarea ajutorului social, chiar cu doar zece lei, vor pierde şi asigurarea medicală. Aici se încadrează familiile cu mulţi copii, ale căror singure surse de venit sunt alocaţiile copiilor şi ajutorul social. (Cristina RUSTI)

Vezi si

 Activități desfășurate de polițiștii suceveni pentru prevenirea violenței în mediul școlar (FOTO)

În perioada 30 ianuarie –  3  februarie 2023, polițiștii organizează o serie de activități suplimentare …