Sunday , July 21 2024

Sute de credincioși au participat la pelerinajul la mormântul lui Ștefan cel Mare de la Mănăstirea Putna (VIDEO)

 Câteva sute de pelerini au parcurs pe jos în dimineața zilei de marți, 2 iulie 2024, traseul de la poarta de intrare în comuna Putna și până la mănăstirea unde este înmormântat Sfântul Voievod Ștefan cel Mare.

În fruntea coloanei de pelerini, cei mai mulți dintre ei tineri, majoritatea îmbrăcați în costume tradiționale, s-a aflat președintele în funcție al Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, alături de deputatul liberal Ioan Balan, de primarul comunei Putna, Gheorghe Coroamă, și de mai mulți primari suceveni.

La intrarea pe poarta mare a Mănăstirii, coloana de pelerini a fost întâmpinată de arhimandritul Melchisedec Velnic, exarh al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și stareț al Mănăstirii Putna, alături de alți preoți și călugări, precum și de o mulțime de credincioși.

Părintele Melchisedec Velnic a amintit că și acum 20 de ani, la împlinirea a 500 de ani de la trecerea a neființă a marelui voievod, gospodarii Bucovinei au fost alături de Mănăstirea Putna. ”Primarii din județul Suceava au fost toți prezenți atunci aici, alături de cei 37 de ierarhi, de Preafericitul Patriarh Daniel și de ceilalți părinți  care au venit la marea sărbătoare. În total, atunci s-au adunat aici 153 de slujitori. Deci, astăzi avem o dublă sărbătoare. 520 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Ştefan și 20 de ani de la marea sărbătoare. Ne bucurăm că ați venit și ne bucurăm că păstrați și păstrăm împreună ceea ce este sfânt pentru neamul nostru – tradiția, limba, portul. Acest port care exprimă ceeea ce este înăuntrul nostru, bucuria întâlnirii. Căci portul național aceasta este – bucuria întâlnirii dintre noi și strămoșii noștri. Bucuria întâlnirii între noi și acei părinți ai Bisericii care s-au așezat la temelia neamului. Precum odinioară creștinii se adunau la mormintele martirilor, așa ați făcut și dumneavoastră. Ați venit astăzi să fiți lângă mormântul mărturisitorului dreptei credințe. Bine ați venit!”, i-a întâmpinat arhimandritul Melchisedec Velnic pe pelerini.

Pelerinajul încheie ediția de anul acesta a Programului Ștefanian organizat de Consiliul Județean Suceava.
Reamintim că astăzi, la Mănăstirea Putna sunt programate mai multe manifestări dedicate împlinirii a 520 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare
Astfel, între 07:00 – 08:30 are loc Slujba Acatistului Sfântului Voievod Ștefan cel Mare; la ora 07.45 este programată sosirea corurilor din vetrele folclorice bucovinene, însoțite de președintele Consiliului Județean Suceava; 08:30 – 11:30 Sfânta Liturghie arhierească (Răspunsurile vor fi date de Corala preoțească „Ștefan Nosievici” a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la Chinonic va cânta Corul „Ascensio” de la Filiala Liceului Teoretic cu profil Arte „Grigore Grigoriu”, cu sediul la Mănăstirea „Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria”, Republica Moldova); 11:30 – 12:00 – Recital de muzică și poezie patriotică și religioasă (Corul „Răzeșii” al Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” Botoșani, Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus); 12:00 – 13:30 – Ceremonialul militar în cinstea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, la 520 de ani de la trecerea la cele veșnice: depunere de coroane, defilare, drill; 22:00 Retragere cu torțe de pe Dealul Crucii la mănăstire. (O.S.)

Vezi si

Ordin de protecție emis împotriva unui bărbat din Câmpulung care și-a lovit iubita

În noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 01.37, polițiștii din Câmpulung Moldovenesc au fost …