Thursday , April 25 2024

Sute de apartamente la preţuri mici, scoase la vânzare de executorii judecătoreşti

 20.000 de euro pentru un apartament de 60 de metri pătraţi sau 33.000 de euro pentru un altul de 115 metri pătraţi, în Câmpulung, sunt preţuri mai mult decât tentante. Riscurile, indicate chiar de executori, sunt însă pe măsură. Impotrivirea  făţişă a foştilor proprietari de a părăsi spaţiul, o contestaţie la executare care să îndelunge clarificarea situaţiei, cu cheltuielile aferente, ori chiar o întoarcere a executării cu imposibilitatea de a recupera suma iniţial plătită vreme de mai mulţi ani, nu fac din achiziţiile de case prin executare silită o ofertă recomandabilă. Asta chiar dacă preţul cerut de executori este în general la jumătate decât cel promovat pe piaţa imobiliară

executare silita [800x600]

Peste 400 de apartamente din oraşele şi municipiile judeţului Suceava (67, conform site-urilor ce mediatizează vânzările prin executare publică a acestora chiar în municipiul Suceava) îşi aşteaptă cumpărătorii, la un preţ aparent mult mai mic decât cel pe care un cumpărător l-ar putea obţine de pe piaţa imobiliară . Preţuri de genul 9.000 de euro o garsonieră, în Suceava sau Fălticeni, 15.000 de euro pentru un apartament de 40 de metri pătraţi cu două camere, în Fălticeni, Rădăuţi ori Câmpulung Moldovenesc alte oferte în jurul valorii de 20.000 de euro pentru apartamente de 55 -60 de metri pătraţi în municipiul  Suceava, cu două sau trei camere sau, cum este prezentat pe un site de executări silite, un apartament de 115 metri pătraţi scos la vânzare în Câmpulung Moldovenesc pentru suma de 33.000 de euro reprezintă o ofertă mai mult decât generoasă ca preţ venită din partea executorilor judecătoreşti, a băncilor care prin intermediul acestora sau în mod independent scot la vânzare bunurile datornicilor.
Ceea ce se ascunde însă, de cele mai multe ori, şi aici trebuie menţionat că acest lucru nu îl fac executorii obligaţi să presteze activitatea în general ingrată de executare silită, cu inerentele conflicte cu datornicii ci structurile creditoare, în general societăţi bancare, este că, de la cumpărarea apartamentului şi până la intrarea efectivă în posesie este de multe ori o cale lungă, care aduce cheltuieli suplimentare ce ar putea uşor egala o investiţie simplă şi fără riscuri în achiziţionarea unui apartament de pe piaţa imobiliară.
Rata de vânzare a apartamentelor scoase la executare nu este foarte mare în acest moment, chiar şi la preţurile mult mai mici solicitate de executori decât cele promovate pe piaţa imobiliară. Românii şi sucevenii implicit mai aşteaptă, după lungii ani de criză imobiliară, pe partea vânzătorilor, scumpirea caselor, în partea cumpărătorilor, ieftinirea acestora. In acest context, Doina Muntean, reprezentant al firmei ACCER IPURL Suceava, apreciază că “prin activitatea de executare imobiliară se poate adjudeca mai simplu o locuinţă, la un preţ sub preţul pieţei. Dar acest lucru se face cu o serie de riscuri aferente” a declarat dânsa. Astfel, o eliberare a spaţiului forţată, în cazul în care fostul proprietar refuză să plece ori o eventuară întoarcere a executării silite din diferite motive – contestaţii la executare de tot felul, ar putea să îndelunge foarte mult şi să urce preţul achiziţiei. “Există o posibilitate foarte mare ca actele de adjudecare să fie atacate în instanţă, astfel încât intrarea efectivă în posesia bunului achiziţionat să dureze o bună perioadă de timp, cu cheltuieli suplimentari şi bani imobilizaţi inutil. Nu se poate intra în posesia bunului imediat şi, mai mult, există posibilitatea să se întoarcă executarea în urma unui eventual proces, astfel încât cumpărătorul iniţial să nu mai poată intra în posesia imobilului. Iar recuperarea banilor investiţi anterior va dura de asemenea o perioadă lungă de timp”, a explicat Doina Muntean, care, fără a descuraja pe cei care caută chilipiruri în această zonă a achiziţiei de apartamente, dar şi de case ori altfel de imobile a transmis că “riscul poate să coste”, iar beneficiul pe care şi-l calculează investitorul în urma preţului redus de achiziţie ar trebui să îl reporteze pentru o perioadă mai îndelungată de timp.
Cum am arătat la începutul articolului, preţurile la apartamentele scoase la vânzare e executori în mai toate oraşele din judeţul Suceava sunt mult mai mici decât cele de pe piaţa oficială imobiliară, unde nu există presiunea datoriilor neplătite, a băncilor, ori a executorilor judecătoreşti. Astfel, într-o procedură de executare silită se poate cumpăra un metru pătrat într-o clădire rezidenţială dintr-un oraş important al judeţului şi cu 300 de euro în vreme ce metrul pătrat pe piaţa imobiliară din această perioadă se vinde cu sume cuprinse între 550 şi 600 de metri pătraţi. De două ori mai mult, dar fără riscurile amintite anterior. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …

One comment

  1. Bancile sau mai nou CAR urile au grija sa vanda imobilele foarte repede (la preturi f mici) pt ca propietarii sa nu-si poata pastra sau recupera locuinta. Atentie la CAR ROMAN care e si in Suceava şi da împrumuturi in 2 ore ! Prin Justitie dureaza ani de zile. Pentru cateva sute de milioane pierzi in 2 luni de zile un imobil de zeci de mii de euro. Nu negociaza ! E mafie imobiliara mascata !!! Au executat silit persoane din toate jud SV, BT, NT, IS, etc. E MAFIE IMOBILIARA ! Sunt mâna în mâna cu notari si executori judecatoresti! Atentie suceveni! Atenţie DNA Suceava !