Saturday , December 10 2022

Suspiciuni de fals în licitaţia câştigată de Euro-Est Group şi asociaţii săi pentru refacerea drumului Adâncata-Feteşti

Euro Est Group, firma suceveană care a devenit favorita licitaţiilor publice în comunele din partea de est a municipiului Suceava, şi-a găsit aliaţi “de nădejde”, suspectaţi de falsuri în acte publice. Primarul Solcan de la Mitoc l-a avertizat acum doi ani pe primarul Cucu de la Adâncata că se folosesc documente false pentru câştigarea licitaţiei privind refacerea acelui drum cu finanţare europeană. Acestea au ajuns pe masa procurorilor

drum fetesti adancata [800x600]
Drumul Feteşti – Adâncata a fost refăcut pe o porţiune de 3,2 kilometri, cu 2,3 milioane de lei
Primarul comunei Mitocu Dragomirnei, Dănuţ Solcan a făcut publice două documente privind un proces verbal de predare cu acelaşi număr şi emis la aceeaşi dată. Este vorba despre un proces verbal de predare, a lucrărilor din cadrul contractului 923 din 01.03.2011. Conform acelui contract, pentru care procesul verbal s-a semnat pe 17 iunie 2011, la sediul Primăriei comunei Mitocu Dragomirnei pentru realizarea serviciilor de proiectare, modernizare drumuri comunale în comuna Mitocu Dragomirnei, s-au predat, într-o primă formă a acestui proces verbal, “următoarele documentaţii”:
Patru exemplare proiect tehnic întocmit de  SIMPA Consult SRL Iaşi cu valoarea de 80.000 de lei fără TVA; patru exemplare caiete de sarcini întocmite de SC SIMPA Consult SRL Iaşi cu va-loarea de 38.000 de lei fără TVA; patru exemplare Detalii de execuţie, întocmite de SIMPA Consult cu valoarea de 76.135 lei fără TVA; alte două exemplare DTAC şi documentaţii avize conform certificatului de urbanism întocmite de către SC SIMPA Consult SRL, Iaşi, cu valoarea de 8.317 lei, fără TVA.
Documentul, cu numărul 6172 sau 5172 (încă nu este clar care este numărul original şi cel mo-dificat, n.r.), apare însă într-o altă formă în arhiva primăriei de la Mitocu Dragomirnei, într-un alt document considerat valabil chiar de primarul localităţii, Dănuţ Solcan. In acesta se arată că “au fost predate, patru exemplare detalii de execuţie întocmite de Moldproiect – ASD SRL Suceava, cu valoarea de 76.135 lei fără TVA; două exemplare DTAC şi documentaţii avize conform certificatului de urbanism întocmite de către SC Moldproiect– ASD Suceava cu valoarea de 27.685 de lei fără TVA şi alte două exemplare DTAC şi documentaţii avize conform certificatului de urbanism întocmite de către SC SIMPA Consult SRL Iaşi pentru care primăria de la Mitocu Dragomirnei ar urma să plătească alţi 8.317 lei, fără TVA.Acest proces verbal a fost semnat şi de primarul Dănuţ Solcan, şi de prestatorul SIMPA Consult, şi de un reprezentant al Moldoproiect ASD SRL.
Stampilele de la Primăria Mitocu Dragomirnei, semnătura primarului nemişcată aproape deloc, plus garanţia acestuia semnată şi asumată cum că procesul verbal de predare a lucrărilor din cadrul contractului mai sus menţionat (923/01/03/2011, n.r.) este originală cu prezenţa Moldproiect în afacere, nu exclusiv cu SIMPA Consult SRL. Există astfel suspiciunea că SC SIMPA Consult SRL Iaşi ar fi folosit un document modificat pentru a câştiga o licitaţie, împreună cu partenerul deja cunoscut, Euro Est Group SRL, pentru reconstruirea unui drum din comuna  Adâncata, afectat de inundaţii în vara anului 2010. “Aceasta este copia conform cu originalul, singurul document emis de Comuna Mitocu Dragomirnei şi nu avem cunoştinţă de documentul prezentat de către SC SIMPA  Consult SRL în cadrul documentelor de calificare aferente licitaţiei <Refacerea şi modernizarea infrastructurii rutiere afectate de de indundaţiile din anul 2012, în comuna Adâncata, judeţul Suceava”. Cu număr de înregistrare din 12.10. 2012, adresa este semnată şi asumată de primarul comunei Mitocu Dragomirnei, Dănuţ Solcan şi a fost transmisă primăriei Comunei Adâncata.
scanare [800x600]
Facsimil după adresa trimisă de primarul din Mitocu Dragomirnei către omologul său din Adâncata prin care se atrage atenţia că un document prezentat de Simpa Consult SRL nu a fost emis de Primăria Mitocu Dragomirnei

Primarul Solcan de la Mitoc l-a avertizat acum doi ani pe primarul Cucu de la Adâncata că se folosesc documente false în obţinerea unor finanţări europene

Urmează să aflăm dacă această înştiinţare, din partea comunei Mitocu Dragomirnei din care rezultă că partenerul de asociere a  Euro Est Group SRL, firma ieşeană SIMPA  Consult SRL, a fost sau nu luată în considerare de către primarul de la Adâncata, Viorel Cucu. Euro Est Group a fost partener într-o asociaţie cu această societate comercială din Iaşi, într-un proiect de refacere a unui drum comunal, Feteşti – Adâncata, investiţie în care s-au cheltuit circa 2,3 milioane de lei bani europeni. Primarul de la Mitoc, Dănuţ Solcan, l-a avertizat pe omologul său de la Adâncata, Viorel Cucu, că treaba nu este în regulă cu SIMPA Consult, care şi-a însuşit meritele firmei Moldproiect, modificând în acest sens chiar şi un proces verbal de predare a unei investiţii de la Mitocu Dragomirnei.  Acest document modificat a fost folosit în relaţia cu partenerii săi de afaceri pentru a obţine noi lucrări. Inclusiv investiţia de la Adâncata care a mers, în ciuda unor contestaţii, mai departe iar în toamna acestui an, pe data de 8 noiembrie, a fost inaugurat un drum de 3,2 kilometri, betonat cu bani europeni, care face legătura între satele Feteşti şi Adâncata din comună. Investiţia, care a costat 2,3 milioane de lei, a vizat reabilitarea drumului distrus de inundaţii în vara anului 2010. Am arătat acum trei zile că nu lipsa ba-nilor a împiedicat realizarea mai devreme a lucrărilor de reabilitare a drumului comunal ci bătălia formidabilă dusă de firma Euro Est Group SRL pentru a pune mâna pe această oportunitate, o lucrare a cărei finanţare a fost asigurată din fonduri ale Uniunii Europene.
Prima selecţie de oferte organizată pentru realizarea lucrării, din 2012, a fost câştigată de asocierea dintre Test Prima SRL şi SC Moldproiect ASD SRL. Această asociere a oferit cea mai bună ofertă, conform datelor din dosarul depus, numai că primăria Adâncata, prin semnătura primarului Viorel Cucu, în urma selecţiei de oferte a decis că pentru atribuirea contractului de lucrări  având ca obiect “Elaborare proiect tehnic, detalii de execuţie, documentanţii pentru obţinerea acordurilor, avizelor şi autorizaţiilor aferente obiectivului de investiţie, asistenţă tehnică din partea proiectantului şi execuţie lucrări pentru obiectivul de investiţie <Refacerea şi modernizarea infrastructurii rutiere  afectate de inundaţiile din anul 2010, în comuna Adâncata, judeţul Suceava>”, să fie preferată asocierea de firme plasată pe locul doi, formată din SC Euro Est Group SRL Suceava şi SC SIMPA Consult SRL Iaşi.
Asocierea Test Prima – Moldproiect a depus contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), pe data de 15 ianuarie 2013. Soluţia a venit abia în luna martie a acelui an, în majoritate favorabilă celor de la Test Prima – Moldproiect.

primar cucu [800x600]
Primarul Viorel Cucu, la inaugurarea drumului rspectiv, pe 8 noiembrie 2014
Ce este însă de-a dreptul de neînţeles, un lucru puţin comic dacă n-ar fi fost dramatic, în sensul că, dacă o parte nu ar fi renunţat le continuarea dife-rendului prin căile de atac puse la dispoziţie de legislaţia în domeniu, s-ar fi ajuns la o întârziere şi mai mare a finalizării investiţiei, îl constituie atitudinea duplicitară a primarului din comuna Adâncata, Viorel Cucu. Astfel, conform unui do-cument aflat pe site-ul CNSC, autoritatea contractantă, respectiv Primăria Adâncata a acceptat drept câştigătoare a selecţiei de oferte asocierea dintre SC Euro Est Group SRL Suceava şi SC Simpa Consult SRL Iaşi. In aceaşi zi de 15 ianuarie 2013 însă primarul Viorel Cucu, într-un alt act oficial, semnat şi parafat de acesta, arăta că “se anulează procedura de atribuire deoarece în cadrul procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publică au fost depuse numai oferte inacceptabile şi/sau neconforme”. In acel document, primarul Cucu le mai şi mulţumeşte participanţilor sperând “într-o colaborare viitoare”. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Amendă de 40.000 lei pentru o firmă de dezmembrări auto din comuna Moara

Garda de Mediu Suceava a primit o sesizare privind disconfortul provocat vecinătăților prin zgomot, fum …