Tuesday , September 27 2022

Suprafața din Parcul Şipote solicitată de Primăria Suceava va fi cu 21 de hectare mai mică decât cea dorită inițial

„Sunt niște proprietăți în zonă, pentru unele sunt titluri de proprietate definitive, pentru altele încă se mai judecă”, a explicat primarul Ion Lungu. Suprafața de pădure-parc solicitată va fi de circa 44 de hectare, față de cele aproximativ 65 de hectare cerute inițial. Pri­marul a precizat că de fapt doar 1% din suprafața totală se află în litigii, existând însă suprafețe ocupate cu alte instalații ce nu pot fi preluate de municipalitate 

Municipalitatea suceveană va solicita cu circa 21 de hectare mai puțin din suprafața de pădure-parc de lângă Cetatea de Scaun față de cât a preconizat inițial, iar asta din cauza unor probleme juridice și de ordin tehnic, numai că respectivele probleme nu blochează oportunitatea de finanțare europeană a unui proiect de amenajare a Pădurii Şipote, întrucât la Romsilva există documente din care să rezulte că suprafața respectivă acoperită de vegetație forestieră este înregistrată în categoria „teren degradat”, iar aceasta este o condiție de eligibi­litate conform ghidului specific pe Axa V din Programul Operațional Regional 2014 -2020.

„Sunt niște proprietăți în zonă, pentru unele sunt titluri de proprietate definitive, pentru altele încă se mai judecă”, a spus primarul Ion Lungu în conferința de presă de ieri cu referire la pădurea-parc de lângă Cetate (Parcul Şipote, cum este cunoscut sucevenilor). Edilul a spus că a avut o dis­cuție de Direcția Silvică Suceava, de ­aproxi­mativ două ore, cu privire la aplicarea nor­­­melor metodologice privind transferul pădurilor-parc la autoritățile locale, discuții despre care a spus că au fost constructive. În legătură cu problemele legate de terenurile de la Parcul Şipote, s-a convenit să fie făcută „punctarea în teren, iar acele suprafețe care sunt în proprietatea cuiva sau care sunt într-o fază incertă a proceselor în instanță să nu ne prindem cu ele la Primărie”. Întrebat cu privire la acestea, Ion Lungu a răspuns că suprafața de pădure-parc solicitată va fi de circa 44 de hectare, față de cele aproximativ 65 de hectare solicitate inițial, adăugând însă că de fapt doar 1% din suprafața totală solicitată se află în litigii, mai existând suprafețe ocupate cu alte instalații ce nu pot fi preluate de municipalitate.

„Am stabilit foaia de parcurs, dosarul (care va trebui să cuprindă o hotărâre de Consiliu Local și care va fi transmis, ulterior, la Prefectură și Consiliul Județean, iar apoi la Guvern pentru a fi emisă hotă­rârea de transfer – n.r.) trebuie să cuprindă 11 anexe, cea mai importantă fiind planul de situație al terenului, în sistemul „Stereo 70”. Realizarea acestui plan de situații intră în responsabilitatea unită­ții teritoriale care solicită transferul, respectiv Primăria Suceava, care va trebui să transmită o ofertă către firmele specializate în domeniu” a explicat edilul Sucevei. (D.P.)

 

Vezi si

Laboratoare de informatică și cursuri de digitalizare pentru 600 de copii de la 3 școli din mediul rural, cu sprijinul Fundației Te Aud România și al companiei 3M

Proiectul ”Educație digitală după școală” va începe în această lună și se va derula pe …