Wednesday , August 10 2022

Suntem doctori în a ne îneca la mal: Turnul de control al Aeroportului Suceava nu are autorizație de la ISU

Din cauza unor probleme la instalația de stingere cu hidranți și la o instalație specială de stingere din cadrul turnului de control, cei de la Aeroportul Suceava nu au primit avizele necesare de la ISU. Aceste neajunsuri au fost semnalate încă de la recepția lucrărilor, în octombrie anul trecut, însă până în prezent cei de la Aeroport nu au făcut încă nicio cerere de autorizare în acest sens. Din cauză că Aeroportul nu a primit avizele necesare de la ISU, au fost date peste cap  termenele de preluare în administrare de către ROMATSA, pentru instalarea echipamentelor necesare în turnul de control 

 Noul turn


Una caldă, alta rece de la Aeroportul sucevean. Cu bucurie, ieri s-a anunțat că începând cu sfârșitul acestei veri, de pe Aeroportul Internațional „Stefan cel Mare” de la Salcea vor fi operate curse internaționale, între Suceava și Londra, pentru început, însă cei din conducerea Aeroportului nu suflă o vorbă despre faptul că turnul de control nou construit nu are avizele necesare din partea celor de la ISU Suceava. Problemele cu autorizarea au apărut încă de la recepția lucrărilor de la aeroport, când reprezentanții ISU le-au transmis celor de la aeroport că au de remediat mai multe neconformități depistate.
„Problemele sunt mici și mărunte, dar suficiente ca să nu poată fi emisă autorizația până nu se rezolvă. Sunt unele aspecte vizavi de completarea instalației de stingere cu hidranți și ceva pe la o instalație specială de stingere în cadrul turnului de control, aspecte ce pot fi soluționate în câteva zile fără nicio problemă. Nu este ceva ce să dea peste cap investiția, însă nu pot fi trecute cu vederea, deoarece vorbim despre o componentă esențială în cadrul traficului aerian”, a declarat adjunctul inspectorului șef al ISU Suceava, locotenent-colonelul Costică Ghiață.
Până în prezent, cei de la ISU Suceava nu au mai primit nicio cerere de autorizare a turnului de control de la Aeroportul de la Salcea, probabil și din cauza faptului că nu au crezut că problemele semnalate ar fi atât de grave.
Chiar dacă problemele nu sunt majore, din acest punct de vedere, faptul că Aeroportul nu a primit avizele necesare de la ISU se pare că a dat cu totul peste cap termenele de preluare în administrare și instalare a echipamentelor în noul turn de către ROMATSA
Reporterii „Obiectiv de Suceava” au încercat să ia legătura cu reprezentantul ROMATSA în teritoriu, respectiv cu Aurel Serediuc, directorul Direcției serviciilor navigație aeriană din cadrul Aeroportului Suceava, însă o doamnă ne-a transmis că dumnealui se află „în turn” și ne va contacta când revine, lucru care nu s-a mai întâmplat.
La data de 25 octombrie 2015 au fost inaugurate, în mod oficial, modernizările aduse Aeroportului “Stefan cel Mare” de la Salcea. De atunci și până în prezent, pe acest aeroport au ajuns aeronave ale companiei Tarom ce operează curse între Suceava și București, precum și câteva avioane ce nu au putut ateriza la Iași din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, toată dirijarea traficului fiind însă făcută din vechiul turn de control al Aeroportului.
Lucrările de modernizare la Aeroportul Suceava au costat bugetul public al Uniunii Europene suma de 105 milioane de lei – aproximativ 24 de milioane de euro. Aeroportul a fost închis pentru modernizare începând cu 13 ianuarie 2014. Lucrările de modernizare la aeroport au fost realizate prin trei proiecte, unul finanțat de ROMATSA, care instalează aparatura de control și trafic aerian, unul de modernizare a pistei și a sistemului de balizaj, finanțat de Uniunea Europeană, și un al treilea proiect de modernizare a aerogării, cu fondurile Consiliului Județean.
Menționăm că Aeroportul „Stefan cel Mare” a fost inaugurat în anul 1932 sub denumirea Aeroportul Suceava. Principala companie aeriană din România, TAROM, a operat zboruri comerciale la Suceava din 1960 până în 2001, acestea fiind apoi reluate începând cu 2004. Începând din martie 2005, aeroportul poartă denumirea Aeroportul Internațional “Stefan cel Mare” Suceava, fiind deschis pentru prima dată în istoria sa traficului internațional. (Dănuț ZUZEAC)

Vezi si

Mașină răsturnată la Ilișești. Un bărbat a ajuns la spital

Miercuri dimineață, în jurul orei 7.00, un autoturism s-a răsturnat pe partea carosabilă în localitatea …

3 comments

  1. Tipic romanesc!

  2. Poate se mai uită ISU cu mare atenție și la alte obiective, nu doar la Bazar și la Dorna Arini

  3. Bravo! Faină știre!