Sunday , August 14 2022

Sucevenii vor putea primi gratuit pastile de iodură de potasiu din farmacii

Doar 13 farmacii din Suceava și trei din Fălticeni vor distribui aceste medicamente. Populația eligibilă trebuie să se prezinte în primul rând la medicul de familie pentru eliberarea unei rețete gratuite

Direcția de Sănătate Publică Suceava va distribui, începând din această săptămână, comprimatele de iodură de potasiu către populația eligibilă, prin intermediul unor farmcii din județ, pe bază de rețetă, eliberată de medicul de familie. La nivelul județului nostru, aceste medicamente vor putea fi luate doar din 16 farmacii. Este vorba despre farmaciile Doctor Max, Sensiblu și Help Net din Suceava și Fălticeni. în farmacii vor fi disponibile în mod gratuit materiale informative cu privire la utilizarea corectă a comprimatelor de iodură de potasiu 65 mg. Comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai în caz de incident nuclear, la indicațiile autorităților.

DSP a primit pastilele cu iodură de potasiu, încă de la începutul anului,  județului nostru fiindu-i repartizate 1.039.000 de capsule. Pastilele cu iod au stat până acum, în custodia DSP Suceava.

Fiindcă administrarea pastilei de iodură de potasiu se face țintit, la anumite categorii de oameni cu risc și doar la recomandarea medicilor, reprezentanții DSP avertizează că tratamentul trebuie aplicat conform schemei elaborate de specialiști, persoanele vizate fiind copii și femeile gravide, nu adulții. De asemenea, tratamentul nu se ia preventiv, pentru că efectul este advers.

INSP nu recomandă populației să achiziționeze comprimate de iodură de potasiu  pentru uz profilactic și nici să facă stocuri deoarece administrarea se face doar la recomandarea autorității centrale de sănătate publică și în concentrația stabilită de aceasta. Utilizată în exces și cu titlu preventiv, aceasta poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide.

Pentru un efect adecvat, unui adult i se recomandă o doză inițială unică de 130 miligrame iodură de potasiu, echivalentă a 100 mg de iod, numai două tablete. Tabletele pot fi mestecate sau înghițite. Este recomandabil, ca în funcție de amploarea și evoluția urgenței, la recomandarea autorităților competente, se poate repeta administrarea de tablete de iod pe parcursul a două zile consecutive.

Nu este necesară administrarea de tablete cu iod persoanelor cu vârsta peste 40 ani, întrucat la această grupă de vârstă nu s-a înregistrat creșterea riscului de cancer tiroidian după expunerea la iod radioactiv. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

O fetiță de 9 ani a ajuns la spital, după ce o mașină s-a răsturnat la Dorna Arini

Vineri seara, în jurul orei 19.30, un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile pe  …