Friday , September 30 2022

Sucevenii vor plăti anul viitor taxe și impozite locale majorate cu 19%

Impozitele pe clădirile rezidențiale vor crește de la 0,08 la 0,10%, impozitele pe clădiri nerezidențiale se vor majora de la 1,5 la 1,8%. Clădirile care sunt utilizate ca sedii pentru activități economice vor fi impozitate cu 0,5%, față de 0,2%, cât se impozitează în prezent. Creșterea impozitului pe locuințe va însemna aproximativ 20 de lei în plus la garsoniere, 50 de lei la un apartament cu patru camere sau în jur de 200 de lei la imobilele care sunt sedii pentru diverse firme. Mașinile electrice sau cele hibride vor beneficia de o reducere a impozitului de 95% pentru a-i încuraja pe suceveni să cumpere mai multe astfel de vehicule. Vor fi scutite de impozit clădirile care deservesc domeniul social. Taxele și impozitele nu au mai fost majorate în Suceava de zece ani

 primaria sv

Taxele și impozitele locale vor fi majorate în 2018 cu aproximativ 20%, așa cum a anunțat ieri primarul Ion Lungu. Acesta a explicat că majorarea va fi făcută pentru a compensa parțial ­pierde­rile de la bugetul local determinate de scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, conform noilor măsuri fiscale adoptate de Guvern. Astfel, impozitele pe clădirile rezidențiale vor crește de la 0,08 la 0,10%, impozitele pe clădiri nerezidențiale vor crește de la 1,5 la 1,8%; clădirile care sunt utilizate ca sedii pentru activități economice vor fi impozitate cu 0,5%, față de 0,2%, cât este impozitul în prezent; în ceea ce privește impozitarea autovehiculelor, mașinile electrice sau cele hibride vor beneficia de o reducere a impozitului de 95% pentru a-i încuraja pe suceveni să achiziționeze mai multe astfel de vehicule; vor fi scutite de impozit clădirile care deservesc domeniul social. De asemenea, vor rămâne nemodificate taxele pentru patinoarul artificial. Creșterile ar urma să fie supuse aprobării consilierilor locali în ședința de pe 28 noiembrie. Ca sumă, creșterea impozitului pe locuințe va însemna aproximativ 20 de lei în plus la garsoniere, 50 lei la un apartament cu patru camere sau 200 lei la imobilele care sunt sedii pentru diverse activități economice. Taxele și impozitele locale nu au mai fost majorate în municipiul Suceava de aproximativ 10 ani, după cum a arătat ieri edilul sucevean.

“Sunt în dezbatere taxele și impozitele locale pentru anul 2018. Primăria municipiului Suceava n-a majorat aceste taxe și impozite locale în ultimii zece ani, exceptând atunci când a intervenit Guvernul și a impus cumva. Dar, având în vedere că în acest an primăriile vor pierde sume de bani prin reducerea impozitării de la 16 la 10% pe impozitul pe venit, suntem nevoiți să majorăm cât de cât taxele și impozitele locale la anumite categorii, nu la toate, în așa fel încât să compensăm o parte din pierderile pe care le vom suferi din cauza impozitului pe venit. O parte din ele, sigur, un 20% probabil. Vom vedea exact calculele, pentru că nu știm exact cu cât se reduc. Dar, tocmai de aceea, undeva la o medie ponderată cresc taxele și impozitele locale cu un 19% pentru anul 2018. In primul rând la clădiri rezidențiale, la apartamente crește de la 0,08%, cât e azi, la 0,10%. Asta înseamnă că la o garsonieră crește cu 20 de lei, la un apartament cu patru camere 50 lei. Sigur, în sumă absolută nu este o sumă foarte mare, dar la mulți contribuabili se adună. La clădiri nerezidențiale, deci la persoane juridice creșterea este de la 1,5% la 1,8%. Avem o problemă la clădiri rezidențiale deținute de persoane juridice unde sunt apartamente, dar se desfășoară activități economice, fie că discutăm de birouri, avocați, cabinete medicale ș.a.m.d, creșterea este de la 0,2% la 0,5%. Aici este o creștere puțin mai mare și dau un exemplu : la un cabinet medical astăzi se plătesc 88 lei. Ca urmare a acestei creșteri se va ajunge undeva la 200 lei plata pe un an de zile. Nu cred că este foarte mult. Incă o dată spun. Totuși, aceste apartamente au caracter economic. Până la urmă, ele produc profit acolo sau desfășoară activități economice. La niciuna dintre categoriile pe care le-am menționat nu suntem la maxim cu taxele și impozitele locale. La clădiri rezidențiale noi avem 0,1%, maxim este 0,2%; la aceste clădiri rezidențiale deținute de persoane juridice noi vom avea 0,5%, dacă se aprobă, și maximum este 1,3%. Nu suntem la maximum”, a declarat ieri primarul Ion Lungu.

Acesta a explicat că vor fi acordate în continuare acele reduceri de 10% pentru cei care își achită taxele și impozitele în primele trei luni ale anului, reducerile urmând să fie mai mari decât până acum având în vedere faptul că și sumele ce vor fi achitate vor fi mai mari. De asemenea, de reduceri de impozite vor beneficia și persoanele care dețin sau vor achiziționa vehicule electrice sau hibride, dar și clădirile care deservesc domeniul social.

“Se vor acorda în continuare bonificații de 10% la persoanele fizice și juridice pentru impozitul pe clădiri; 10% bonificație persoane fi­zice și juridice pentru impozitul pe teren; 10% bonificație persoane fizice și juridice pentru taxa auto. Așa cum am anunțat, nu vom pune taxa hotelieră în acest an. Este doar o primă măsură, vrem să încurajăm activitatea de turism în municipiul Suceava, deși multe orașe au 2-3%. De asemeni, vrem să încurajăm achiziționarea de mașini electrice, mașini hibrid în municipiul Suceava. Așa cum se știe, Primăria are o strategie în acest sens. Vor fi scutite cu 95% mașinile ­hi­bride. La fel vor fi scutite de impozit pe clădiri clădirile care deservesc domeniul social, și aici am avut Bleidorf și alții care au activități în acest domeniu. Si, nu în ultimul rând, nu vor fi majorate taxele în niciun fel la patinoar. Făcând o medie aritmetică, ponderată, taxele și impozitele locale vor crește undeva la 19%”, a mai explicat ieri edilul sucevean.

Acesta a arătat că, deși și-ar fi dorit să nu fie nevoie de aceste creșteri de taxe și impozite, totuși municipiul Suceava are nevoie de fonduri pentru a finanța atât continuarea lucrărilor începute în acest an, cât și a altor proiecte ce vor fi prinse în buget în anii ce urmează. In acest an, finanțarea lucrărilor din municipiu a întâmpinat probleme majore, constructorii refuzând să mai lucreze după ce au rămas cu facturi de milioane de lei nedecontate de municipalitate. (Alexandra IONICA)

Vezi si

Definitivat examen profesori Suceava Obiectiv

Cadrele didactice se pot înscrie la Definitivat 2023 până la data de 14 octombrie

 După admiterea dosarului de înscriere, candidații la Definitivat 2023 vor avea de susținut, în Etapa …

3 comments

  1. Vreti adevarul ? Nu mai sunt bani pentru salariile pe care si le-au marit, asa ca, dragi suceveni,….. incepeti sa cotizati

  2. Ajungem iobagi cu totii…biruri din ce in ce mai grele ne asteapta sa putem trai…primaru nu e afectat, el sta la tara, nu in oras.

  3. … bine ca oamenii inteleg si il aleg …